registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Bob On Bathing, oftewel: Hoe waterige dromen in rook opgaan...

In april had ik het uiteindelijk ontwerp al vastgesteld; de verbouwing van mijn eengezinswoning zou dit najaar eindelijk werkelijkheid worden. Medio augustus begon ik met het strippen van het zolderkamertje waar mijn dochtertje lange tijd de nachten had doorgebracht.

Strook na strook verdween het paarse behang en ook het laminaat moest wijken. Nadat ik alles keurig had afgevoerd naar de milieustraat heb ik de wanden en vloer voorgelijmd en de dag erna betegeld. Natuurlijk zag ik tussendoor nog kans om koud en warm water, maar ook een afvoer aan te leggen. Het resultaat was ernaar: nog nooit zag ik een mooiere inloopdouche dan die bij mij op zolder. En dat alles met maar één doel...

Stap twee, het was inmiddels oktober, was het ombouwen van de originele doucheruimte op de eerste etage. Douchen deed ik immers op zolder, hoewel dat de eerste paar weken wat moeizaam verliep. U raadt het al: het tegelwerk bleek bepaald niet waterdicht, maar dit terzijde. In het centrale gedeelte op de eerste etage is van oudsher een kleine sanitaire ruimte ingericht. Daar bouwde ik een verhoogd plateau waaronder mijn wasmachine kwam te staan. Er bovenop werd een kunststof opslagvat van vijftig liter geplaatst waartoe ik wekenlang Marktplaats.nl had afgestruind. Maar ach, het was voor de goede zaak...

Stap drie, die ik uiteindelijk twee weken geleden realiseerde, vond plaats op de begane grond. Op één van de kleinste kamertjes brak ik een stuk muur uit, nét boven het ingebouwde WC-reservoir. Zo ontstond een open verbinding met mijn kelderkast, eveneens onder de trap. Ook dáár wist ik ruimte te creëren voor een tweede vijftig-litervat.

Op 9 december jl. was het dan zover: ik zou mijn snode plan tot in de fijnste details in praktijk brengen. De afvoer van mijn nieuwe douche op zolder werd met een ingenieus buizensysteem verbonden met het reservoir boven de wasmachine. De brug van douche naar wasautomaat was geslagen. Zo rond het middaguur was dit deel van het klusje geklaard.

Een snelle middaghap later vervolgde ik mijn noeste arbeid: middels een speciaal aangelegde pijp werd de afvoer van de wasmachine verbonden met het tweede reservoir boven de wc op de begane grond. Klaar was het geheel rond een uur of vier 's middags en eerlijk gezegd was ik toe aan een lekkere warme, verfrissende douchebeurt.

Ik ontdeed mij van mijn kluskleren, wierp ze met een sierlijke beweging in de trommel van mijn wasmachine en bijna had ik de gebruikelijke dosering waspoeder in het bakje gedaan, maar ik bedacht me net op tijd: mijn wassende steun en toeverlaat zou vanaf die dag namelijk alleen nog maar gebruikt gaan worden met tweedehands water. In mijn hoofd had ik dat perfect uitgekiend:
eerst een lekkere warme douche, met een beetje meer douchegel dan normaal en daarna zou ik nog halfnaakt de bonte was aanzetten. Uiteraard zonder waspoeder en op 30 graden, want zó snel koelt het water nu ook weer niet af...

Ik liep mijn douche en stelde mijn digitale kookwekkertje in. Precies na 5 minuten en 23 seconden boenarbeid luidde het signaal en werd de waterbesparende thermostatische douchekraan dichtgedraaid. De afgelopen maanden had ik proefondervindelijk vastgesteld dat die tijd volstond om genoeg waswater te genereren. Snel rende ik de doucheruimte uit, schoot in een schoon boxershort en vloog de trap af naar mijn trouwe wasknecht.
Voldaan zag ik het schuimende warme water in het reservoir, drukte op de 'aan'-knop en de zachtjes begon het apparaat zijn werk te doen. Licht rillend kleedde ik mij verder aan en toog naar beneden om een lekker kopje soep te bereiden.

Na een half uurtje checkte ik het tweede reservoir, zo boven de
cup-a-soupjes in mijn kelderkast. Wederom zag ik schuimend water en toen wist ik het: de tijd was rijp voor een toiletbezoek. Door de opwinding had mijn blaas zich al een paar keer gemeld en het was een ware opluchting eindelijk te mogen. Het moment van de dag brak aan: de spoelknop van mijn Geberitje duwde ik in en in een mum van tijd rook het in mijn toilet naar een geurmix van 'Head and shoulders' en 'Sanex'... Werkelijk heerlijk!

De dag erna wilde ik van mijn milieuvriendelijke verbouwing grootschalig melding maken via kranten en televisie. Een geweldige mediacampagne had ik bedacht voor mijn ecologisch verantwoorde waterstrategie. Ik nam mij voor de volgende ochtend mijn vinding te patenteren en parallel daaraan mijn eigen
ecobouwplanbedrijf bij de Kamer van Koophandel in te laten schrijven. Hoe anders verliep het die 10de december. Ik las het op ED.nl: mijn bedrijfsnaam was gekaapt! Sterker nog, al voordat iemand wist van mijn bedrijf was ik blijkbaar al in een
juridisch conflict beland... Jammer, ik vond 'De Groene Bob' toch helemaal zo gek nog niet. Maar wat bleek?

3VO, oftewel Veilig Verkeer Nederland, maakte bezwaar tegen het initiatief van de gezamenlijke Eindhovense geurpeukleveranciers. Onterecht, want het is te prijzen dat de wieteliers hun clientèle wijzen op de gevaren van het beneveld besturen van een voertuig.
Bovendien heb ik VVN nooit betrapt op bezwaren tegen de oorspronkelijk Belgische BOB-campagne die is opgestart met hulp van een overkoepelende organisatie van de Belgische bierbrouwers. Tot slot heeft VVN bij de introductie van de BOB-campagne in Nederland nagelaten wat de Belgische grondleggers wél deden: zich op hun website verontschuldigen bij alle mensen met de naam 'Bob'.

Kortom: 3VO krijgt wat mij betreft een koude douche, maar wel met schoon water!

Unstoppable

Je laat je toch niet tegenhouden doordat je naam al gekaapt is?

Leuk om te zien dat een idee

Leuk om te zien dat een idee dat ik ook al langer had, door iemand ook daadwerkelijk is uitgevoerd. :)
Ik bezit pas vanaf begin november een eigen huis, dus nooit eerder iets mee kunnen doen.

Vond ook al dat drinkbaar water gebruiken om de WC door te spoelen gewoon idioot is, hiervoor kan best licht 'verontreinigt' water voor gebruikt worden zoals van de wasmachine, de douche of het bad.

Hoop dat je er meer werk van gaat maken. :)

Misschien 'De Blauwe BOB' Aangezien blauw vaak gelinkt wordt met water. ;)


ps. Leuk om eens een keer dit positieve nieuws te lezen.

Waar een "grote" organisatie klein in kan zijn.

Ik herinner me deze 3VO berichtgeving in het ED ook nog. Je zou toch denken dat alcohol of wiet voor hen niks uit zou moeten maken veiligheid en mensenlevens komen voor hen op de eerste plaats zou je denken. Maar nee naam en merkenrecht prevaleerd hier kennelijk. Maar als je echt als kleine zelfstandige verder wilt is de naamsugestie van gouddelver zo gek nog niet, of... denken we dan teveel aan de smurfen? :-)

elektrificatie?

Leuk idee, al vind ik zelf een badkamer op zolder niet erg praktisch. En ik denk velen met mij....

Als alternatief zou je het douchewater met een pomp in een reservoir kunnen pompen. In de jachtbouw b.v. is dit heel gebruikelijk, want een douche die onder de waterspiegel zit kan je niet zomaar leeg laten lopen (als je daar je doucheputje open zou zetten loopt-ie juist vol :-)). Daarvoor zit er onder de douchebak een klein waterreservoirtje met een vlotterschakelaar. De pomp draait dan automatisch alleen bij toevoer van water.

Voor de ecopurist is het enige echte nadeel dat dit (een beetje) stroom verbruikt. Maar een douche op zolder lijkt me commercieel niet haalbaar... dan beter zo, denk ik.