registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

"Nieuw Eindhovens Klimaat".

/~gerrit16/images/NKKLEIN.jpg

Klimaattabelletjes zijn in. Vooral reisorganisaties hanteren deze tabelletjes om potentiële klanten over te halen om een vakantie te boeken. Helaas zijn deze tabellen niet altijd even betrouwbaar en ook de nauwkeurigheid laat vaak te wensen over. Items die minder gunstig zijn worden weggelaten en zo probeert men de vergelijking met het klimaat thuis zo gunstig mogelijk, voor de bestemming, uit te laten vallen.
Ook voor Eindhoven zijn er verschillende klimatogrammen op het internet te vinden.
Ik heb me ook maar weer eens aan zo’n ding gewaagd zodat we nu weten hoe het klimaat thuis echt is.
De getallen die ik in de tabel heb verwerkt zijn de gemiddelden van de laatste 15 jaar. Ik heb dit daarom “Nieuw Klimaat” genoemd want de meeste klimaatoverzichtjes hebben betrekking op oudere perioden. De klimaatoverzichten die het KNMI publiceert hebben altijd betrekking op de jaren 1971-2000. Dat is dus een geheel andere periode en omdat het klimaat verandert zijn de uitkomsten ook anders. In http://www.ganymedes.com/weer.htm is duidelijk te zien dat het nogal wat uitmaakt of je cijfers neemt van oudere of recente perioden.

/~gerrit16/images/NKGROOT.jpg

Toelichting:
In de eerste kolom staat het gemiddelde van alle maximum dagtemperaturen.
De tweede kolom bevat de gemiddelden van alle minimum nachttemperaturen.
De derde kolom bevat het gemiddeld aantal dagen waarop er neerslag is gevallen. Dagen met minder dan 0,1 mm neerslag zijn niet meegenomen.
de vierde kolom geeft het gemiddeld aantal uren per dag dat de zon heeft geschenen.
De volgende kolom geeft het gemiddeld aantal zomerse dagen. Een zomerse dag is een dag waarop de maximum temperatuur 25 graden of hoger is .
De voorlaatste kolom geeft het gemiddeld aantal vorstdagen. Een vorstdag is een etmaal waarop de temperatuur op enig moment o graden of lager is.
De laatste kolom geeft het gemiddelde aantal winterse dagen weer. Een winterse dag is een dag etmaal waarop de temperatuur niet boven 0 graden komt.

Gerrit

(alle basisgetallen zijn van het KNMI, berekeningen en conclusies zijn voor mijn rekening)