registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Eindhovense deeltjesversneller voorgoed buiten spel

http://maps.google.nl/maps?hl=nl&q=maps&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

http://maps.google.nl/maps?hl=nl&q=maps&um=1&ie=UTF-8&sa=N&tab=wl

Wij Eindhovenaren zijn linksdraaiend. Dat had u misschien nog niet in de gaten, maar het is werkelijk zo. U moet maar eens een leeg plekje opzoeken in uw woonkamer en proberen om een rondje linksom en een rondje rechtsom te lopen. Welke kant voelt voor u het prettigst? Precies! Dat is overigens ook de verklaring voor het feit dat de Eindhovense Ring - vanuit het centrum bezien - linksom vlotter doorstroomt dan rechtsom.

Ik kan mij overigens nog herinneren dat we aan diezelfde Eindhovense binnenring ooit een installatie hadden waardoor een zogenaamde 'Groene golf' ontstond. Groengelakte verkeerslichten met een doorgehaald golfje op het ene glaasje en snelheidsindicaties op de andere, nodigden bestuurders uit het gas goed te doseren.

Uiteindelijk zijn al die signaalpalen gerooid en vanaf dat moment staan we op diezelfde ring vooral stil. 'Stond', moet ik schrijven, want uit actuele bermactiviteiten valt op te maken dat digitale verkeersregulering in aantocht is. Zou iemand zich al hebben gerealiseerd dat een efficiëntere ring leidt tot grotere opstoppingen in het hartje van de stad?

Ik voorspel echter, dat een andere infrastructurele wijziging mij, en waarschijnlijk vele bewoners van zuidelijk Eindhoven, nog veel sterker zal beïnvloeden…

Iedereen die ooit de A2 in noordelijke richting aflegde teneinde een dag, een week of misschien wel een jaar het Lampengat achter zich te laten, voelde zich op de weg terug vanaf één specifiek punt altijd weer bijna thuis. Eén wegenbouwkundig hoogstandje noopt namelijk sinds 1974 tot die verhoogde hartslag waar je het warm van krijgt. Niet vanwege de bocht ín de bocht en ook niet vanwege de heimelijke hoop een wegpiraat eruit te zien vliegen. Neen! De bocht rechtsom (!) van knooppunt Batadorp doet iets met de moleculaire samenstelling van Lichtstedelijke cellen en vezels: wie de bocht uitkomt voelt zich weer op vertrouwde veilige grond. Philips en Daf lijken vanaf dat punt weer binnen handbereik, evenals het voetbalstadion in het hartje van de stad.

'Ja en?', hoor ik u denken? Wel, vandaag las ik op de website van het Eindhovens Dagblad* dat in de nacht van 1 op 2 december aanstaande 'onze' bocht buiten werking zal worden gesteld. Hij verliest het van de nieuwste asfaltpees van "D'n HoogenBand" om Eindhoven. Het tracée zal waarschijnlijk veiliger, sneller en moderner zijn, maar linksom of rechtsom: thuiskomen zal nooit meer hetzelfde zijn.

De luchtfoto bij het ED-bericht toont nog één keer het meest avontuurlijke stukje snelweg dat Nederland ooit had. De vorm van de 35-jarige pensionaris? Onmiskenbaar: een perfecte traan...

* http://www.ed.nl/regio/eindhovenstad/article5847014.ece

jammer!

Ja... jammer! Voor het weekend nog één keer zo hard mogelijk er door heen scheuren ;-)
Gelukkig hebben we er trouwens een nieuwe uitdaging voor terug gekregen: neem je de nieuwe afslag naar Strijp/Evoluon dan lonkt daar bovenop, aan weerszijden van het viaduct, een dubbele kamikaze-slipchicane! Eén keer links, één keer rechts, dus dáár kan je je linkse theorieën toetsen...!

Wanneer nieuwe Google luchtfoto?

Nu heb ik er een screendump van de "oude Google situatie" even boven gezet. Ben benieuwd wanneer Google de nieuwe birds-eye view er op gaat zetten. Overigens heb ik die "deeltjesversneller" in al die 35 jaar nauwelijks gebruikt :-(