registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Dit riekt naar nuance!

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ik ben er soms zó jaloers op: sommige mensen zijn in staat heel snel een etiket te plakken. Zij hebben hun mening klaar en vertrouwen die met gemak aan anderen toe in de publieke internetruimte. Ik wou dat ik ook zo snel kon bepalen wat ik precies ergens van vond. Maar ergens gaat het bij mij mis: ik kom te langzaam tot een oordeel voor de reactiepagina's op het internet en als het dan eenmaal toch zover is, dan is mijn opinie ook nog eens onvoldoende scherp.
Wat zou ik graag eens onvoorwaardelijk en volledig voor wit of zwart kiezen en geen tijd verspillen aan het afwegen van voor- en nadelen. Om nog maar te zwijgen over mijn honger naar feiten om mijn mening op te baseren...

Neem het voorbeeld van het incident dat zondagochtend nét buiten de Eindhovense stadsgrens plaatsvond. Om 9.30 uur berichtte het Eindhovens Dagblad via het internet over een betrapte inbreker bij een woning in Nuenen. Hierbij waren betrokken: de inbreker zélf en de beide bewoners, te weten een man en vrouw. Eén van de twee mannen bleek overleden, de tweede was zwaargewond wat ook gold voor de vrouw. Welke van de twee mannen was overleden, bleef onduidelijk. De reacties van de internetlezers luidden zo ongeveer aldus: inbreker kreeg zijn verdiende loon; laat het een les voor alle inbrekers zijn; de politie was natuurlijk weer nergens te bekennen.

Uit diezelfde website van het ED bleek in de loop van de middag pas, dat het daadwerkelijk de bewoners waren die het incident hadden overleefd. De overledene bleek een 34-jarige Nuenenaar. De krant zwakte het oorspronkelijke bericht wat af, door minder stellig te melden dat het om een inbreker ging. De inhoudelijke wijziging had nauwelijks effect had op de lezersreacties. De enige tendens die nu duidelijker waarneembaar werd, bleek de 'vrees' dat dit incident wel eens kon leiden tot een onterechte veroordeling van iemand die enkel zijn eigen huis en haard trachtte te verdedigen.

Ergens in de avond las ik opnieuw ogenschijnlijk hetzelfde berichtje op de site van het ED. Nu bleek dat van een overlopen inbreker eigenlijk niet meer gesproken kon worden, omdat de politie alle mogelijke scenario's nog open liet. Zo bleek dat ook de mogelijkheid bestond dat gedacht kon worden aan problemen in de relationele sfeer. Aan de aard van de reacties veranderde ook deze aanpassing nauwelijks iets.

Ik zal nog even moeten oefenen, maar er komt een dag dat ook ik zal beweren dat nuancering overbodig, links-elitair, 20ste eeuws en demoniserend is. Heerlijk lijkt het me om het altijd, direct en zonder bedenkingen bij het rechte eind te hebben.

In het bovenstaande geval was ik vooral bedroefd vanwege het drama dat deze Nuenenaren blijkbaar moest treffen. Mijn droefheid nam vandaag, bijna twee dagen later toe, toen ik op de website van De Telegraaf las. De redactie was daar blijkbaar niet in staat gebleken de eerste versie aan te passen...

Of het ooit nog goed zal komen met mijn meningsvorming, weet ik niet. Ik moet er eerst nog maar eens over nadenken.

Nuance

De tekst van het lied van Frank Boeijen geeft goed weer wat we moeten, ja moeten blijven doen en sluit mooi aan bij de essentie van jouw bijdrage.

"Denk niet wit, denk niet zwart. Denk niet zwart-wit. Maar in de kleur van je hart."

Dat we nog lang de nuance en de feiten mogen blijven zoeken. Zeker in de uitingen die we o zo makkelijk via mail of websites kunnen plaatsen. De duizenden hate-reacties die Herman van Veen "mocht" ontvangen toen hij onvolledig geciteerd werd in de pers over zijn zorg wat het democratisch gehalte van de PVV betreft zijn daar helaas een negatief voorbeeld van. Zo bleek tijdens zijn aanwezigheid maandagavond bij Pauw & Witteman.

Beide

Hallo Gijs,

Dank voor je reactie. Over jouw vraag aangaande mijn bedoeling: ik heb vooral willen aangeven dat ik vaak te laat ben met het vormen én intikken van mijn mening. Een heleboel andere internetters hebben zich in zeer korte tijd zodanig kunnen verdiepen in een bepaalde kwestie dat zij hun oordeel razendsnel online hebben staan.

Ik kan me jouw vraag wel voorstellen, omdat ook blijkt dat ED.nl gedurende de dag minimaal drie versies aangaande hetzelfde voorval publiceert. Ik weet niet of de berichtgeving het resultaat is van de honger naar nieuws. De verslaggever van het Eindhovens Dagblad nam zich in ieder geval nog de moeite het verhaal aan te passen. Bij De Telegraaf bleef het gedurende de hele dag bij de eerste versie.

Groeten,

Bob (en daarmee is ook je eerste vraag beantwoord!)

Dank

Dankjewel voor de aanmoediging. Ik zal mijn best blijven doen!

Groet,

Bob