registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Stelling: Niet Europa of Brussel maar Nederland maakt het zichzelf moeilijk

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Neem nu de op zich goede Brusselse voorschriften voor wat betreft de productie van rauwmelkse kaas. In Nederland en onze regio wordt daar meerdere malen per maand op gecontroleerd. Ook bij die bedrijven die zich al lang bewezen hebben en waar in 20 jaar nog geen foute kaas is aangetroffen!

In de rest van Europa gaat dat toch wat anders. In Frankrijk worden de streekboeren misschien 2 keer per jaar gecontroleerd. In Italië de grotere producenten ook. Maar de kleine kaasmakers op bijvoorbeeld Sardinië hebben nog nooit een controleur gezien, zo was in verschillende dagbladen te lezen. Wel makkelijk om Brussel overal de schuld van te geven maar wij willen toch zelf het beste jongetje van de klas zijn? Brusselse regels om onze gezondheid te beschermen prima. Maar onze eigen regering hoeft toch niet te overdrijven?

geen kaas van gegeten

Drukker maken om wat echt belangrijk is, lijkt mijn gezonder dan foute kaas
Er wordt altijd geklaagd, denk na, verbeter de wereld. JIJ BENT AAN ZET.!!!!!!!!!

IK BEN AAN ZET!!!

Jullie hebben allebei wel een punt vind ik. Kleine producenten worden kapot gemaakt ten faveure van de grote multinationale industrie. Maar maakt het iets uit of die misdaden regionaal worden bekokstoofd of internationaal?

Ons voedsel is wel degelijk iets waar we ons heel druk om moeten maken. Dankzij die dwingende regelgeving en globalisering waarmee de macht over het voedsel steeds meer in handen komt van multinationals wordt ons onze vrijheid ontnomen.

Vooral na de oorlog is die voedingsindustrie er samen met de Westerse overheden in geslaagd om de bevolking steeds zieker te maken. En het gaat maar door. Het RIVM verwacht de komende 15 jaar een toename van mensen met diabetes met 80% tot 1,3 miljoen. Maar dezelfde explosieve trend zien we eigenlijk bij alle chronische ziekten en aandoeningen.

Dit is een globaal probleem en écht belangrijk.

samenleving

Elke samenleving brengt voort wat zij heeft verdiend.

@ron Goed en betrouwbaar voedsel

Dat is inderdaad een belangrijke voorwaarde voor onze gezondheid. Via jouw link naar het RIVM over diabetes lees ik: "Een belangrijk deel van deze stijging is toe te schrijven aan de groei van het aantal mensen met overgewicht en met te weinig beweging."

Wat is de bijdrage van ons voedsel daaraan en wat zouden we volgens jou kunnen doen om dat aandeel te verminderen ook voor wat betreft onze gezondheid in zijn algemeen? Meer volkstuinen, de biologische winkel, altijd je eigen eten klaar maken van verse liefst biologische producten en geen kant en klaar gemaksmaaltijden meer kopen of is het in het bovenstaande geval slechts een zaak van minder eten en meer bewegen plus vaker achter de computer vandaan?

Zelf geef ik er de voorkeur aan om zoveel mogelijk zelf klaar te maken, zo bak ik ook ons brood van graan gemalen door de collse molen. De eerlijkheid gebied wel om toe te geven dat er soms ook wel een diepvriespizza in onze oven gaat als we haast hebben maar dat behoort tot de uitzonderingen.

Overgewicht is niet de oorzaak

De uitspraak van het RIVM-rapport die jij aanhaalt impliceert dat overgewicht en te weinig beweging diabetes veroorzaakt. Het rapport gaat daar ook klakkeloos vanuit terwijl dit nergens onderbouwd wordt.

Is er ooit aangetoond dat overgewicht diabetes veroorzaakt?

Overgewicht veroorzaakt geen diabetes. Te weinig beweging als oorzaak is helemaal absurd. Ook daarvoor totaal geen onderbouwing in het rapport.

Wat is dan de specifieke oorzaak?

Die zin over overwicht en beweging las ik dus via jouw link naar het RIVM over diabetes. Welke waarde ik daaraan mag toekennen weet ik ook niet. Minder overgewicht en wat meer bewegen lijkt me op het eerste gezicht niet slecht voor onze gezondheid los van wel of geen kans op diabetes.

Maar Volgens jou ligt dat dus aan onze voedingsindustrie.
Quote:
Vooral na de oorlog is die voedingsindustrie er samen met de Westerse overheden in geslaagd om de bevolking steeds zieker te maken.

Wat zou jouw advies dan zijn aangaande voedsel wat we wel kunnen gebruiken. Waar moeten we op letten om te voorkomen dat we nog zieker gemaakt worden? Of zijn we het point of no return al gepasseerd?

de specifieke oorzaak

Quote:
Die zin over overwicht en beweging las ik dus via jouw link naar het RIVM over diabetes.

Dat ik die link plaats wil natuurlijk niet zeggen dat ik het eens ben met die ene uitspraak. Maar uit jouw vraag aan mij valt af te leiden dat jij wel voor waarheid aanneemt dat overgewicht diabetes veroorzaakt. En heel Nederland lijkt dit soort berichten klakkeloos te slikken evenals de 'maatregelen' die erop volgen met de bijbehorende kosten waar we met zijn allen voor opdraaien. Ik vind dat heel merkwaardig. Hebben we dan collectief ons verstand verloren? Nederland lijkt wat dat betreft inderdaad voorop te lopen. Als makke schapen pikt het volk hier alles lijkt het.

Diabetes (1 en 2) wordt veroorzaakt door bacteriële infecties. Om precies te zijn infecties door L-vorm-bacteriën die op de eerste plaats het afweersysteem infecteren en kapen. Als gevolg daarvan wordt in de pancreas o.a. de insulineproductie gehinderd.

In zekere zin denk ik inderdaad dat we een "point of no return" zijn gepasseerd. De pathogenen zijn aan de winnende hand, dat blijkt uit de schokkende cijfers van het RIVM-rapport. Vanwege die explosieve getallen verwees ik ernaar.

Dat het zover heeft kunnen komen wijt ik inderdaad voornamelijk aan bepaalde aspecten van ons industrieel voedsel.

De waarheid?

Ik nam de RIVM uitspraak voor kennisgeving aan maar was eigenlijk meer benieuwd naar jou beweegredenen en de onderbouwing voor jouw uitspraak,

Quote:
Vooral na de oorlog is die voedingsindustrie er samen met de Westerse overheden in geslaagd om de bevolking steeds zieker te maken.

en uiteraard het antwoord op de vraag:
Wat is er dan mis met ons voedsel en wat zouden we volgens jou kunnen of moeten doen om dat te verbeteren ook voor wat betreft onze gezondheid in zijn algemeen? Meer volkstuinen, de biologische winkel, altijd je eigen eten klaar maken van verse liefst biologische producten en geen kant en klaar gemaksmaaltijden meer kopen?

onderbouwing

Er is heel veel mis met onze voeding. Het gros van het assortiment van een moderne supermarkt zou mijn oma waarschijnlijk niet eens meer herkennen als voedsel.

Maar terwijl iedereen zich blindstaart op die enge E-nummers worden we massaal gedrogeerd met een verborgen steroïde. Onze eigen Eindhovense gloeilampenfbriek heeft hier zelfs nog een belangrijke rol in gespeeld. In de oorlog verstrekt aan kleine kinderen en aanstaande moeders en later aan het hele volk toegediend via de kunstboter (Margarinebesluit in 1961).

Ondertussen is overduidelijk dat het kunstmatig toevoegen van deze hormonale stof aan de voedselketen desastreuze effecten heeft gesorteerd. Maar in de media zien we juist nu een hype ontstaan die ons ervan moet overtuigen dat we juist nog meer van dit middel nodig hebben voor onze gezondheid.

En onze minister bereidt op dit moment zelfs wetgeving voor die ervoor moet zorgen dat juist de kwetsbaarsten in de samenleving nog meer van deze sluipmoordende steroïde binnenkrijgen.

Nu ken ik de regels niet dire

Nu ken ik de regels niet direkt maar als er meerdere malen op gecontroleerd moet worden en dit is zo afgesproken dan is dit ook zo. Dat een ander dit niet doet ligt niet aan de nederlandse regering. Ook dat een bedrijf in 20 jaar nog nooit iets fout heeft gedaan is in mijn ogen niet een reden om die niet te controleren. Elke verandering in zo een bedrijf kan dit snel laten omslaan.

Ben blij dat wij een goede keuring in Nederland hebben, uiteindelijk schromen mensen niet om over de gezondheid van anderen geld te verdienen, al dan niet met slecht voedsel.

@ries

Het gaat er eigenlijk om dat onze politici Brussel de schuld geven van de overdreven regelgeving terwijl Nederland zelf er die overdreven invulling aangeeft.

Kennelijk voldoet bijvoorbeeld Frankrijk met een twee jaarlijkse kaas controle aan de regels die Brussel stelt. Het lijkt er ook op dat dat voldoende is. Ik heb tenminste nog niets gehoord van ziekte gevallen veroorzaakt door die enorme hoeveelheid franse kaas die wij samen met de wijn bij Appie Hein inslaan en nuttigen.

Dat neemt niet weg dat ik een goede keuring net zoals jij belangrijk vind. Daarbij kun je je wel afvragen of drie controles per maand bij een kleine zelfstandige kaasboer nu echt bijdragen tot een beter product? Een producent heeft ook een eigen verantwoordelijkheid en wordt bij echt foute producten door zijn klanten afgestraft. Ik herinner me nog het enorme probleem waar Iglo bijna aan faliet is gegaan, het buiten hun schuld lekken van koelvloeistof op ik dacht diepvries spinazie tijdens het vervoer.

Maar leven is risico's nemen en dat zal altijd wel zo blijven.

Prijzen

Ik denk dat een van de problemen is dat door de gigantische concurrentie alles te goedkoop is geworden. Om nog iets te kunnen verkopen moeten bedrijven steeds grootschaliger worden, super efficient zijn en sommige regels aan hun laars lappen.
Als je denkt dat als je bv. een vliegticket voor 1 Euro koopt dat dan van die ene euro iets betaald kan worden, dan heb je het mis. Je kan niet meebetalen aan de verbetering van het milieu of de ontwikkeling van betere motoren of bijdragen aan goede arbeidsvoorwaarden. Niets van dat alles kan van die ene Euro betaald worden maar wij kopen het wel als we de kans krijgen.
Electronica kost niets meer. Door die geringe prijzen moeten de fabrikanten schipperen met milieu, kwaliteit en arbeidsvoorwaarden. Niemand heeft meer een buffer, dus bij de eerste de beste tegenslag ga je failliet.
Ook al ben je een goed en eerlijk bedrijf dan moet je steeds kiezen tussen te duur zijn en niets verkopen of goedkoper worden en schipperen met de regels.

gerrit