registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Communicatie met de snelheid van het licht?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Met de glasvezel in tongelre en hopelijk t.z.t. ook in de rest van Eindhoven, kunnen we straks gegevens oversturen met de snelheid van het licht.
Maar communiceren we eigenlijk nog wel? Hier op de homepage van DSE is het tamelijk stil. Met het vernieuwen van onze homepage hoopte we ook te bereiken dat er een levendige discussie zou onstaan over allerlei onderwerpen. Wat zou het leuk zijn als we op onze homepage regelmatig iets kunnen lezen over alles wat er in onze DSE-regio van (A)sten tot (Z) sorry Valkenswaard speelt. Als DSE-ers ons hier de kleine gebeurtenissen in hun stad of dorp laten meebeleven. De lanparty of het optreden van de plaatselijke rockband, kunstenaar, zangvereniging enz. hier aankondigen. Misschien kun je hier ook om oplossingen vragen voor een computer probleem waar je mee zit, wie weet heeft iemand bij jou uit de buurt de oplossing en wil je daarbij wel helpen. Dan wordt onze homepagina echt een ontmoetingsplatform.
Mocht je belangstelling hebben om de DSE redactie te komen versterken, stuur dan een mailtje naar
redactie apestaartje dse.nl. Om mee te kunnen doen is een account bij DSE wel noodzakelijk! Nog geen account? Vraag het dan hier aan: www.dse.nl/aanmelden/


/~nieuws/pics/sre-kaart.gif

glasvezel

In Tongelre (Lakerlopen) is op dit moment IAE de provider voor de glasvezel. De verbinding is dan ook erg slecht. Het is beslist geen verbetering vergeleken met bijv. Chello. Kenniswijk doet er verder niets aan. Het is dus een digitale breedband waar je met een kinderfiets erg hard op kunt crossen omdat er niemand op de weg zit. De aan- en afvoerwegen bestaan uit een stel klinkers (IAE).

Ik weet niet welke provider Het Net gaat gebruiken.

geen glasvezel

Dit hele weekend 30 april-2 mei kon ik geen e-mail gebruiken, er werd geen IP-adres toegewezen. Dus al helemaal geen videobeelden of webpagina's. Ik ken geen gebruikers van glasvezel hier in de Frans Halsstraat, dus het bleef onzeker hoe groot de storing was. De helpdesks zijn in het weekeind niet bereikbaar of ze repareren niets. Er zijn twee helpdesks voor glasvezel: Kenniswijk (gratis) en IAE (gewoon tarief). Maandagmiddag 2 mei was de verbinding weer werkend. Nu had UPC/Chello dit soort problemen in het begin ook wel.

De downloadsnelheid ligt rond 7 MB, upload is veel lager 3 MB. Sommige meters geven ook wel 9 MB aan. De upload is in elk geval veel lager, soms lees je 64 kb. De snelheid moet in beide richtingen 10 MB zijn. Technisch kan men dit uitbreiden naar 100 MB. De verbinding is zeker in upload/download niet gelijkwaardig. De upload met FTP naar de homepage is net zo traag als bij Chello.

luxeprobleem

Leuk hoor, klagen dat je supersnelle en goedkope verbinding het even niet doet.
Luxe probleem, dat is het.
Voor de minder gelukkigen onder ons, 95% van ons dus, is het wachten op adsl2+ 20MB en maar 1 MB upload.
Hier en daar schijnt er al proefgedraaid te worden. In aug gaat het in de verkoop.

Geen internet is geen luxeprobleem

Geen internet is inderdaad geen luxeprobleem.
Ik bedoelde dat het een luxe probleem is om te klagen dat je verbinding geen 10Mbit is maar slechts 4, oid.
Bij de ingebruikname van iets nieuws moet je natuurlijk niet meteen je oude abonnement opzeggen. Laat ze eerst maar bewijzen dat het goed en stabiel werkt.

Ik ben zelf overgeschakeld van KPN-adsl naar BBNED-adsl. En dat ging verkeerd, 3 weken geen adsl (beloofd 3 uur), alleen een inbelmodem om op terug te vallen, dat is heel traag als je adsl gewend bent. Toen BBNED eindelijk "werkte" deed hij het een week lang maar af en toe, nu heb ik "al weer" 36 uur ononderbroken een adsl verbinding.
Helaas krijgen we in Gerwen geen glasvezel. Mijn hoop gaat nu uit naar ADSL2+.
Maar dat komt pas in aug in de verkoop, en belooft snelheden tot 20 Mbit en 1Mbit upload.

Telecommunicatiewet

Vandaag (12 mei) is de newsserver van IAE uitgevallen. IAE levert voor Kenniswijk in Lakerlopen (nieuwbouwwijk) de internetverbinding.
Ik moest hier in mijn nieuwe woning eerst verhuiskosten betalen voor Chello. Toen bleek dat ik glasvezel kon aanvragen, weigerde UPC aanvankelijk de schriftelijke opzegging te verwerken. Ik heb wel een maand nog tegelijk beide aansluitingen gehad, dat was augustus-september 2004.

Tot op heden heb ik niets hoeven te betalen aan Via Networks, ondanks diverse verzoeken van mijn kant. Ze mogen als provider volgens de Telecommunicatiewet (hoofdstuk 7) niet het jaarbedrag van 500 + 600 euro in een keer afboeken, dit moet maandelijks worden gefactureerd. Dit is wettelijk vastgelegd in de onlangs gewijzigde Telecommunicatiewet. De 500 euro zijn aansluitkosten, de 600 euro zijn 12 maanden van elk 50 euro. Het Ministerie van Economische Zaken subsidieert de aansluitkosten 500 euro, en de helft (?) van het jaarabonnement (300 euro, samen ontvang je als consument dus 800 euro).

Verhuizen naar een andere provider is feitelijk onmogelijk, omdat je dan een nieuwe aansluiting moet laten aanleggen. Dat kost opnieuw 500 euro, en daarvoor krijg je geen subsidie meer.

verschil tussen infrastuctuur en diensten daarop

Volgens mij kun je onderscheid maken tussen de harde infrastructuur en de diensten daarop, die je kunt kopen van verschillende providers.
Bij de infrastructuur "glasvezel" is er nu nog een monopolie voor internet provider.
Bij de "koperdraad van de kpn" is dat al anders, daar kun je adsl diensten kopen van verschillende providers, over dezelfde koperdraad-infrastructuur van kpn.

provider en glasvezel

Ik heb ergens gevonden dat glasvezel van Kenniswijk in Eindhoven technisch toelaat om een drietal providers diensten te laten aanbieden.
Bij Ons Net Tongelre loopt na een jaar het contract af, consumenten moeten dan een nieuwe provider zoeken. De hoogte van het abonnementstarief is na dat ene jaar dus niet duidelijk.

Kenniswijk en Ons Net Tongelre

Inmiddels hebben Kenniswijk en IAE gereageerd. Het blijkt dat er meer gebruikers van glasvezel in Lakerlopen (een tiental?) geen factuur van Via Networks/IAE hebben ontvangen. Ik heb de factuur van IAE nu in huis. Overigens is UPC vergeten mij via NRE maandelijks af te boeken, maar dat geld kan men niet meer terugvorderen (kabeltelevisie).

Het is de bedoeling dat Ons Net Tongelre het net in Lakerlopen e.o. gaat overnemen van Kenniswijk. De abonnee's op glasvezel bij IAE kunnen (moeten?) dan overstappen naar Ons Net Tongelre. Ons Net werkt echter wel met andere aansluitkastjes in de woningen.