registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Eindhovense crisis, iets van de laatste tijd?

Elke keer als ik Eindhoven achter me laat, voel ik daarbij niets. Dat is op zich niet vreemd want vaak vertrek ik voor korte of langere tijd naar vrienden of om op een vreemde ijsbaan tegen een puck te slaan. Kortom: op weg naar iets leuks.
Ook na een dag of een week afwezigheid voel ik het gemis van onze stad nog niet direct. Uiteraard mis ik mijn thuisfront, maar Eindhoven als basis... nee. Toch overkomt mij bij terugkomst iets wat mij telkens weer verrast. Ik word er altijd een tikkeltje sentimenteel van.

Ik stuur dan over het Floraplein of op de rotonde bij het Evoluon en, hoewel ik dan eindelijk bijna thuis ben, begin ik mij ontheemd te voelen. Onze moderne thuisbasis raakt de blauwe plekken op mijn ziel...

Philips is met de modernisering meegegaan. Het eerste fysieke signaal was de 'onvermijdelijke' verhuizing van het Philips Hoofdkwartier naar Amsterdam. (Hoewel de herbestemming van het Evoluon er natuurlijk ook mocht zijn.) Vervolgens verdween het ene na het andere Philipsgebouw en de bijbehorende functie.

Alsof dat nog niet genoeg was, hebben projectontwikkelaars oud-Philipspanden een andere bestemming gegeven: de karakteristieke blauwe dakrand blijft dan behouden, maar een andere naam pronkt op de lichtbak. Elke keer als zo'n beeld mijn netvlies raakt voel ik de melancholie en tegelijk een vleugje boosheid. Als Eindhovenaar voel ik me bekocht of liever: bestolen.

Natuurlijk moest 'de kumpenie' mee in de vaart der volken en zijn kantoorpanden in Amsterdam beter voor het imago van een CEO (of hoe de latere opvolgers van Mijnheer Frits ook mogen worden genoemd). Maar kon het niet nét even anders, nét een beetje meer dan alleen een oud fabriekje en een Natlab? Uiteraard bedoel ik met het laatste de 'Campus', waar het Nederlands en de gloeidraad onbruikbaar zijn verklaard.

Philips, het gloeiend hart van Eindhoven, is ons eigenlijk al lang uit handen geglipt. Eén van de motoren van onze Eindhovense economie is langzaam weggeronkt uit ons midden en daarmee ook voor veel van onze jonge stedelingen de kansen om een goed bestaan op te bouwen. Internationalisering, lagelonenlanden, aandeelhouderswaarde en nieuwe technologie zorgen voor vooruitgang. Verblind door deze wereldwijde ontwikkelingen hebben we als kikkers in een pan op het vuur onze stedelijke crisis over ons heen laten komen.

De blauwe plekken op mijn Eindhovense ziel kennen een karakteristieke tint, iedereen die Philipsblauw kent weet welke ik bedoel. Het lijkt wel wat op het blauw van de lichtpuntjes die steeds meer Eindhovense rotondes sieren. Toen ik laatste van zo'n verkeersplein was afgebogen zag ik mijn spiegel dat de Lichtstad, de Ledstad geworden is. Koud, vlak licht... maar wel modern.

Eindhoven

Mooi verhaal,met een trieste inhoud over onze veranderende stad Eindhoven.
Ik voel wel iets bij het verlaten van de stad en zeker bij het weer terugkomen bekruipt mij altijd een "weer thuis" gevoel.
Het is waar dat Philips, die zo dominant aanwezig was in onze stad, langzaam maar zeker verdwijnt. Stukjes van het concern die wel blijven zijn vaak (of worden) verzelfstandigd.
Het lijkt er een beetje op dat we van Technologie Stad, Design Stad aan het worden zijn.
Is dat een goede ontwikkeling? Ik weet het niet maar soms doet het zeer.
Onze prachtige en karakteristieke Philips gebouwen worden afgebroken of omgebouwd voor een volledig andere bestemming.
Tijdens het Glow- festival heb ik een aantal Philips gebouwen weer eens van binnen kunnen bekijken. Wat ik zag waren volkomen gestripte gebouwen die tot kille betonnen bunkers waren geworden en omgetoverd in een horeca bestemming zonder ook maar een greintje respect voor de lange industrie-geschiedenis van die plek. Jammer!
Ik heb meer dan 40 jaar bij Philips gewerkt. De plaats waar ik de laatste 20 jaar gewerkt heb was nog aanwezig maar half gesloopt en verwoest. Ik kreeg tranen in mijn ogen bij de aanblik van de half afgetakelde machines en ruimten.
Het zal nooit meer terugkeren, "gelukkig hebben we de foto's nog!"

gerrit

@bleenhouwers

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Wat leuk dat je al zo snel een bijdrage levert. De stijl doet me inderdaad denken aan jouw vader. Ik ben benieuwd of er meer oud Philips mensen zijn die die link leggen. Er zullen met mij vast meer DSE-ers zijn die met spanning uitkijken naar een volgende bijdrage.

Los van de weemoed die ik goed kan meevoelen zijn er ook veranderingen in het Eindhovense die me plezier doen. Bijvoorbeeld de inrichting en openstelling van het bovenstaande 'rustplekje' wat zich in de ruiten spiegelt. Wie weet waar? ;-)

Rustplekje

Volgens mij is dit in de hoek Kerkstraat-Smalle haven. Of dat klopt of niet, dat vind ik in ieder geval een mooi en rustig plekje, dat (nog) niet door al te veel mensen is ontdekt.

Als import-Eindhovenaar heb ik niet bijzonder veel banden met de stad. Al viel het mij laatst toch ook op dat Philips zo langzaamaan aan het verdwijnen is... Ik fiets elke dag langs Strijp, en zie daar de verregaande kaalslag in de bebouwing.
Als ik kijk naar wat er nog wél staat, vind ik dat er toch op een zorgvuldige manier met ons culturele en historische erfgoed wordt omgegaan. De waardevolle gebouwen krijgen m.i. juist een prima herbestemming.
Het heeft mij juist wel eens verbaasd -als outsider, zeg maar- hoeveel er in Eindhoven in het verleden gesloopt is. 777 jaar stadsrechten? Ik kan het in het stadsbeeld niet terugvinden...
Hopelijk blijft er voor de toekomst meer "Philips" bewaard dan we op grond van de sloopdrift in het verleden zouden verwachten! En zoveel Eindhovenaar ben ik dan toch ook wel weer.... :-)

Paul

@polleke

Het ligt achter de Ten Hagestraat je kunt via de Collonade een doorsteek maken van de Vestdijk naar de Smalle Haven.

Behalve de branden in een ver verleden die weinig van het historische Eindhoven hebben overgelaten, is er jammer genoeg in het recente verleden teveel en te snel gesloopt om maar niet weer over ons oude stadhuisje aan de Rechterstraat te beginnen dat moest wijken voor een winkelstraat die er nooit is gekomen. Wat mij betreft mogen ze dat stadhuis nog steeds herbouwen. De lichttoren en het gebouw waarin ik zelf gewerkt heb had voor mij Philips Lighting moeten blijven. Maar met de huidige herbestemming heb ik vrede. Nu blijven deze gezichtsbepalende gebouwen evenals de witte dame tenminste bewaard.

Heet dat ten Hagestraat... ju

Heet dat ten Hagestraat... juist! Die tuin bedoelde ik wel.
Om weer over dat stadhuisje te beginnen is natuurlijk ontzettend cliché, maar het staat ook symbool voor alle andere mooie panden die gesloopt zijn.
Rotterdams grapje: wat is de meestgestelde vraag bij de VVV in Rotterdam? Antwoord: Wo ist die Altstadt? Dat gevoel krijg ik bij Eindhoven ook een beetje.
In dat licht bezien is "Eindhoven Designstad" misschien niet zo'n gekke opvolger van Eindhoven Lichtstad. Als we het niet hebben van oude stedelijke allure zie ik liever een moderne stad dan een grijze muis. Ik zou zeggen: de fietsenkelder, de Blob .... laat maar komen.

Cliché?

Absoluut! Vandaar wilde ik er ook niet over beginnen. :-)) Maar het is en blijft in dat opzicht een beetje behelpen in Eindhoven. Het oude Woensel wat tot aan de overweg liep is helemaal met de grond gelijk gemaakt Om wat van de historie vast te houden hadden ze best wat zaken kunnen sparen of na de oorlog kunnen herbouwen. Maar ook nu val ik dus weer in herhaling. En ja Eindhoven mag best een moderne design stad worden. In dat opzicht verwacht ik heel veel van Strijp-S. Maar het hoeft van mij niet altijd modern te zijn een klasieke colonnade op de markt is nog altijd een van mijn wensen of een overdekte markt. Waar in het zuiden die bedoeld zijn om schaduw te geven kunnen we ze hier gebruiken om droog en gezellig te zitten.

Overigens hoe zorg je voor meer samenhang in ons Eindhovens allegaartje? Maar och misschien maakt dat Eindhoven toch tot mijn stad waar het goed wonen, werken studeren en uitgaan is. Ondanks dat er van een 'Altstadt' nauwelijks nog iets te vinden is.

Bekijk het eens van een andere kant

Foto: Hans van Melis mei 2006

Foto: Hans van Melis mei 2006

De tuinen van Ten Hagestraat 9 en 11 worden ingericht als stadstuin.

Ten Hagestraat 9, herenhuis van Johannes Wilhelmus van der Velden.
Ten Hagestraat 11, herenhuis van J.B. Crielaars.