registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

DAF vakbondsleden besluiten: geen salamitaktiek van DAF

/~henkdaalder/images/DAFvakbonddec2008.jpg

Vanmiddag hebben de vakbondsleden bij DAF besloten NIET in te stemmen met het WTV "voorstel" van DAF. Het bedrijf wilde voor een deel van de medwerkers WEL WTV aanvragen en voor een ander deel NIET. En wel uit gierigheid, het ging veelal om hoger opgeleid personeel dat in de WW afgetopt zou worden. Die aftopping moet DAF dan extra bijbetalen, en dat was het bedrijf met een miljard winst net wat te veel. Een deel van de indirecten wil ze ook nog ontslaan. Terwijl de WTV juist is bedoeld om ontslagen te voorkomen.

Als straks de verkoop weer aantrekt, is DAF weer genoodzaakt om voor veel geld weer mensen aan te nemen en vooral in te werken.
Dan worden veel meer kosten gemaakt dan DAF nu probeert te besparen.

De vakbondsleden gaan voor:
- WTV voor iedereen
- Geen versnelde aantasting van ploegen toeslag voor ploegen-medewerkers
- Geen aantasting van WW rechten, de WTV regeling verbiedt dat ook
- Opleiding tijdens de WTV tijd. Zoals ook NedCar en ASML dat geregeld hebben. Die bedrijven zijn net zo kennis intensief als DAF en pakken het verstandig aan.

Er is ook afgesproken dat de volgende bijeenkomst buiten de poort zal zijn met een uitnodiging voor de pers, mocht het DAF management niet kiezen voor het belangrijkste kapitaal van het bedrijf.

WTV

Bedankt voor de toelichting Henk.
Ik kreeg uit eerdere berichten een heel andere kijk op Daf's plannen.
(De boeven.)

WTV toegekend bij DAF voor ca 3500 medewerkers

DAF heeft bekend gemaakt dat de werktijd verkorting is toegekend door het ministerie. Het aantal medewerkers is mij niet duidelijk.
Trouw heeft het over 48000 mensuur
Vanaf 5 jan werken de dag en avondploeg alleen overdag. Bijvoorbeeld de dagploeg de ene week en de avondploeg de andere week. Dan is die 48000 uur slechts toereikend voor 400 mensen. Want de WTV zou voor 6 weken worden toegekend.
In de week dat ze niet werken krijgen ze dan WTV uitkering en een aanvulling van DAF tot het normale salaris niveau plus de gebruikelijke toeslagen.
Overigens zijn er verschillende afdelingen bij DAF die met afwijkende roosters werken.
Per afdeling zal bekeken worden hoe het nieuwe rooster er daar uit moet zien. Ook kunnen mensen naar een andere afdeling worden overgeplaatst, met een ander ploegenrooster.
In de afgelopen maanden zijn er mensen overgeplaatst om het vertrek van de tijdelijke werknemers op te vangen.