registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Opening "Ons Huis"

Foto: Mark Frerker

Foto: Mark Frerker

De eerste gezamenlijke woonvoorziening voor jongeren met een verstandelijke beperking in Eindhoven is onlangs geopend. Vanaf heden hebben negen jongeren met een verstandelijke beperking een eigen appartement met gemeenschappelijke ruimten in een beschermde woonomgeving. Het complex is gelegen in het hart van Stratum, vlak bij de Heezerweg aan de Thomas a Kempislaan. Dit is het eerste particuliere ouderinitiatief in Eindhoven (stichting “Ons Huis”) dat is ontstaan uit vereniging de Sleutel.

De appartementen vormen samen met 6 koopappartementen een nieuw wooncomplex dat op de plek van het voormalige gezondheidscentrum Stratum is ontworpen door Peer van Ling van THVL architecten. Het is al geruime tijd geleden dat de stichting “Ons Huis” naar woningbouwvereniging “Woonbedrijf” stapte met de vraag of ze medewerking wilde verlenen aan dit unieke ouderinitiatief. Na drie locaties te hebben bestudeerd kwam deze laatste als meest ideale uit de bus: dichtbij winkels, openbaar groen en openbaar vervoer en in een gezellige bestaande Eindhovense wijk.

Een van de belangrijkste opgaves voor de architect was om de architectuur van het nieuwe complex naadloos te laten aansluiten bij de sfeer van dit deel van Stratum. Naar aanleiding van de diverse reacties, met name uit de buurt van omwonenden, kun je zeggen dat dit is gelukt.

Peer van Ling: ”In de stedenbouwkundige opzet is aansluiting gezocht met de omgeving. Aan het bestaande langgerekte en brede plantsoen is de bouwmassa drie lagen hoog. Aan het smallere gedeelte van de Thomas a Kempislaan hebben we de bouwmassa beperkt tot twee lagen hoog. De buitenkant van het gebouw is een combinatie van rode en witte gemetselde vlakken. De rode plint verankert het complex stevig in z’n omgeving en de rode banden om de ramen in het witte metselwerk refereren aan details in het metselwerk in de woningen rondom. Trappenhuizen en galerijen zijn voorzien van “ambachtelijk” metselwerk. Hier vormen verticale stroken wit (de ritsluiting) en rood metselwerk samen een esthetisch hoogstandje. Uit het plezier en de toewijding van de metselaars waarmee hieraan tijdens de bouw werd gewerkt bleek al dat dit geen alledaagse oplossing zou worden.

Ondanks het feit dat dit gebouw uit appartementen bestaat heeft het geen “appartementen” uitstraling. “Bij de zes koopappartementen hebben we de drie op de begane grond gelegen woningen hun voordeur aan de straatzijde gegeven, de drie
appartementen die op de verdieping zijn gelegen hebben hun voordeur juist aan de achterzijde.” Aldus Peer van Ling. “Zonder de invloed van de horizontale belijningen van galerijen hebben we de voorgevels, die aan het publieke domein liggen een levendige maar rustgevende verticaliteit gegeven. Die levendigheid is ontstaan door de brede en smalle ramen steeds ten opzicht van elkaar te laten verspringen.”

Na een lange voorbereidingstijd is dit project in een betrekkelijk korte tijd door bouwbedrijf Baken gerealiseerd. Er is alles aan gedaan om de meer dan volwassen bestaande platanen tijdens de bouw te sparen. Dit nieuwe wooncomplex vormt in combinatie met deze mooie bomen een “ontspannen” aanvulling in deze wijk. “Peer van Ling: “Een gebouw waarvan ze hopelijk zeggen: …dit stond daar toch al?”


redaktie-gerrit