registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Open Source Software wat is dat eigenlijk?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ook DSE draait op kosteloze Open Source Software. Bijvoorbeeld onze homepage die Drupal gebruikt. Op verzoek van de DSE redactie heeft René Elders van de Linux gebruikersgroep mede na aanleiding van de 2008 T-DOSE bijeenkomst de volgende uitleg geschreven over Open Source waarbij zelfs een bierbrouwerij ter sprake komt:

In januari 1998 werd de broncode van Netscape Navigator vrijgegeven. Dit wordt beschouwd als het begin van Open Source Software. Met de term Open Source Software (OSS) wordt aangegeven dat de broncode (source) van een computerprogramma (software) in te zien (open) is. Voor mensen die hiervoor de kennis in huis hebben, is het mogelijk deze code aan te passen voor andere doeleinden.

Bij de meeste commerciële software is de broncode gesloten (Closed Source Software): de gebruiker koopt een programma en krijgt daarmee de rechten om het te gebruiken. De broncode is vaak een bedrijfsgeheim en daarom niet beschikbaar. Nadeel van deze constructie is dat men gebonden is aan 1 leverancier en zijn product. Besluit de leverancier bijvoorbeeld om te stoppen met de ondersteuning van het softwarepakket, dan heeft men meestal geen andere keuze dan over te stappen op een nieuwere versie van de software.

Met het vrijgeven van de broncode van Netscape Navigator ging het project Mozilla van start. Hieruit is de browser Mozilla Firefox voortgekomen. Op zijn beurt is Firefox een inspiratiebron voor programmeurs om andere browsers te maken. Tevens is er een breed scala aan Open Source pakketten beschikbaar waaronder het kantoorpakket OpenOffice.org, het tekenprogramma GIMP en de mediaspeler VLC. Naast softwarepakketten zijn er ook complete Open Source besturingssystemen. De bekendste is wellicht Linux, maar ook BSD en Syllable krijgen meer bekendheid.

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, is ook OSS gebonden aan licenties. Deze licenties beschrijven wat je mag doen met de software. Een veelgebruikte licentie is GNU General Public License, kortweg GPL. Deze geeft in het kort aan dat je alles mag veranderen aan de broncode, zolang het nieuwe product onder dezelfde licentie wordt vrijgegeven. Het nieuwe softwarepakket mag dus niet gesloten software worden. Sommige andere licentievormen bieden deze vrijheid wel. De gedachte hierachter is, dat de gebruiker volledig vrij is in wat hij doet met de software. Zo is MAC-OS een gesloten variant van het BSD besturingssysteem.

Naast software zijn er ook andere zaken die Open Source zijn. Zo is er in Australië een bierbrouwerij die volledig open source is: Brewtopia. In 2002 zijn zij gestart met het brouwen van open source bier waarbij zij hulp hebben van duizenden mensen wereldwijd. Een ander voorbeeld is de open source microprocessor OpenSPARC. Dit is 's werelds eerste open source 64 bit processor. In Nederland is er het project c,mm,n: een heuse open source auto. Dit project is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en diverse universiteiten.

Wil je nog meer weten over Open Source Software, zie:
http://opensource.startpagina.nl/
http://www.dse.nl/~linuxhcc/
http://www.hccbrabant.nl/
http://www.enosig.org/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Opensourcesoftware
Kom eens vrijblijvend binnen bij een bijeenkomst van één van de bovenstaande Linux/open source werkgroepen in jouw buurt of bezoek T-DOSE het Technical Dutch Open Source Event op 25 en 26 oktober 2008.
http://www.t-dose.org

René nogmaals bedankt!