registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

18 september, hoe lang nog viert Eindhoven zijn bevrijding?

Museum Bevrijdende Vleugels  Foto:Rien Valk

Museum Bevrijdende Vleugels Foto:Rien Valk

Vandaag vieren we opnieuw dat we bevrijd zijn en in West Europa al bijna 64 jaar in vrede leven. De stichting 18 september maakt zich echter zorgen over de viering op lange termijn. Naar mate er meer oud-strijders, onze echte bevrijders van Eindhoven, door ouderdom wegblijven bij het Defilé en de viering, wordt de ziel uit de festiviteiten genomen.

“Stel dat er straks niet één oud-strijder meer kan komen, wat blijft dan over? Aan wie wil en kan de bevolking van Eindhoven dan nog haar dankbaarheid en respect tonen voor de eens herkregen vrijheid?”, vragen zij zich af.

Zou het nu echt verschil maken als onze laatste "echte" bevrijders straks overleden zijn?

Deze viering op 18 september moeten we behouden voor Eindhoven. Zoals in 2005 nog eens duidelijk werd zie: http://www.dse.nl/node/view/381 en http://www.dse.nl/node/view/434.
Deze datum blijft wat mij betreft een mooi moment om onze Eindhovense bevrijding te herdenken en stil te staan bij de lange vrede die we nu in het overgrote deel van Europa kennen. Natuurlijk is het jammer dat we straks geen bloemetje of ander bedankje aan die oude bevrijders kunnen geven. Maar dat daardoor het bestaansrecht van onze herdenking zou vervallen lijkt me op zijn zachts gezegd wat vreemd. In Frankrijk herdenken ze nu ook nog steeds de bestorming van de Bastille en in Ieper (België) wordt sinds 1928 iedere avond om 20.00u (behalve tijdens de Tweede Wereldoorlog) in de Menenpoort de Last Post geblazen ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Britse militairen. Daar leeft echt niemand meer van.

Om het besef en de vreugde rond deze tijd aan de jongere generaties door te geven is een bezoek aan het museum "Bevrijdende Vleugels" in Best alleszins de moeite waard.