registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het Eindhovense weer van Augustus 2008

Foto:Rien Valk

Foto:Rien Valk

De maand augustus is weer voorbij. Als "echte zomermaand" kunnen we deze maand helaas niet classificeren. Wel waren de temperaturen niet erg slecht maar goed is anders. De eerste 3 weken hadden we veel regen en daarna viel het met de nattigheid wel mee.
De zon liet zich ook niet voldoende zien. We hebben lang onder een dik wolkenpak gezeten, waar de zon helemaal niet of nauwelijks door kon komen.Opvallend was dat er weinig uitschieters waren. De temperatuur overdag was ongeveer normaal maar er waren geen uitschieters naar boven toe. 's Nachts was het gemiddeld wat te warm maar ook hier hadden we geen echte uitschieters.
Hieronder een aantal cijfers van deze maand.

tabel augustus 2008

tabel augustus 2008

Duidelijk is aan deze cijfers te zien dat we veel warme dagen hadden, maar helaas was er een tekort aan zomerse dagen. Tropische temperaturen hebben we in deze maand al helemaal niet gehaald. Laten we hopen dat september beter wordt.
Op http://www.dse.nl/~gerrit16/ heb ik een verkort overzicht van deze maand gezet + een vergelijk met vorige periodes. Een compleet overzicht van de maand is te vinden op de site http://www.ganymedes.com

gerrit

(alle brongetallen zijn van het KNMI, alle berekeningen en conclusies zijn voor mijn rekening.)

tropische dagen

Heter is beter? Ik ben heel blij met 26 w, 3 z en 0 t.
En als, zie de weerspreuken, 1 september het voorbeeld is van alle septemberdagen krijgen we een heel mooie maand.

Heter is beter?

Ik ben het helemaal met je eens. Heter is niet beter, alleen teveel regen kan wel eens lastig zijn.
We krijgen een mooie maand september. Een mooie maand september heeft "septemberweer".
Dat is gem.overdag 19/20 graden verder 11/16 w.dagen en 2/4 zomerse dagen.
Prima toch!

gerrit

Regendagen

De hoeveelheid neerslag was meer dan normaal, toch? Is het aantal regendagen over augustus ook bekend? Voor mijn gevoel waren er dat wel heel veel. Wijkt de eigen neerslagmeting overigens af van het KNMI?

Het zou leuk zijn als er hier een radio- weeramateur iets vertelde en liet zien over de mogelijkheid zelf radarbeelden uit de lucht "te plukken" en via de computer weer te geven of is er niemand in onze regio die dat doet?

Nattigheid

Eindhoven heeft twee KNMI-regenmeetstations.
De neerslagnorm voor het ene station is voor augustus 58,8 mm en voor het andere 60,2. Ik hanteer het gemiddelde van deze twee stations als norm, dus 60 mm.
De 83 mm die ik in augustus heb gemeten is dus, vergeleken met deze norm, veel.
Het heeft in augustus op veel dagen geregend. De beide meetstations in Eindhoven hadden 10 droge dagen en 21 dagen waarop het regende.
Er waren meetstations in Nederland die op 27 van de 31 dagen regen hebben gemeten.
Wat mijn metingen betreft, die komen gemiddeld vrij goed overeen met de officiele meetstations. Per dag zijn er echter wel vaak verschillen omdat de felle regenbuien die we gehad hebben vaak zeer plaatselijk waren.

gerrit