registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Het "glasvezelzaad" tiert welig!

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk
Overal in stadsdeel tongelre schieten de bordjes van Ons Net omhoog. Slechts op een paar plaatsen is het niet opgekomen zo lijkt het. Zelfs als je nu nog geen gebruik wilt maken van glasvezel zou je het toch kunnen laten aanleggen. Als je later de nieuwe diensten die ontwikkeld worden toch wilt gaan gebruiken betaal je in elk geval geen hoge aansluitkosten. En die nieuwe diensten die komen er aldus Eckart Wintzen tijdens het DSE symposium "Internet een spiegel van de samenleving?" Het bedrijf van Eckart heeft onder andere een beeldtelefoon ontwikkeld die werkelijk prima werkt en een geweldig beeld geeft. En wie had bijvoorbeeld ooit gedacht dat sms-en zo'n grote vlucht zou nemen? Wie wil er niet bij zijn als er straks nieuwe mogelijkheden via de glasvezel op ons afkomen? Hopelijk gaat heel Eindhoven aan de glasvezel.

Experimenteergebied Kenniswijk

/~vnkessel/kenniswijkgebied.jpg


Als je in Nuenen of Tongelre woont en binnenkort glasvezel krijgt, dan hoef je daar natuurlijk niet wakker van te liggen. Maar om als burger iets van glasvezel in de grond te krijgen in een leeg gebied, dat is een vrijwel onmogelijke taak. Nuenen lag aanvankelijk niet eens in het experimenteergebied van Kenniswijk, maar is er door een lobby toch aan toegevoegd.

Na Tongelre zouden inderdaad Strijp en Meerhoven moeten volgen met subsidies voor glasvezel van Economische Zaken. Hoe het staat met Brandevoort/Helmond, dat is me niet duidelijk. En ligt er al iets in Meerhoven, dat is toch een nieuwbouwwijk? Je leest over de voortgang ook niets op www.kenniswijk.nl

Het gemeentebestuur van Helmond heeft de aanleg van glasvezel afgewimpeld, maar tegelijk lees je een ander bericht waarin staat dat men glasvezel wel voor overheidsinstellingen aanlegt. Ook in Eindhoven wordt een ringnet van glasvezel aangelegd, dit zou los staan van het project Kenniswijk? De gemeente zet zich daar wel voor in, en niet voor Strijp. Hier worden politieke keuzes gemaakt door een gemeenteraad.

Merk even op dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken (of de gemeente?) de geldkraan van Digistein in Strijp onlangs hebben dichtgedraaid. Voor veel geld is daar een kantoor verbouwd en beveiligd. Zo springt de overheid wel vaker met geld om. LoketW aan de Dommelstraat 9 werd voor veel geld gerenoveerd, maar staat er immers weer leeg te staan.

Volgens een brochure van Stimulus kan er tot 30 juni 2005 subsidie worden aangevraagd voor Kenniswijk. Omdat normale burgers niets van de subsidieregelingen begrijpen, lijkt me het de taak van de gemeente Eindhoven om de aanleg van glasvezel in Strijp en Meerhoven alsnog te regelen. Het burgerinitiatief in Tongelre heeft getoond dat dit erg snel geregeld kan worden.

Kenniswijk houdt gewoon op

Kenniswijk was een project van 5 jaar en is per 1 juli, geloof ik, gewoon afgelopen. De subsidie voor diensten-projecten loopt tot oktober. Dan is het afgelopen. De deelnemers ik het project kunnen natuurlijk wel besluiten dat ze het bedrijf Keniswijk BV dan voort laten bestaan. Zonder dat er nog subsidie te verdelen valt.

Voor het deel van de 45 miljoen subidie, dat echt gebruikt is, zijn dan 2 wijken echt aangesloten, Nuenen-dorp en Tongelre.
verder zijn er vele, gesubsidieerde "diensten"-projecten geweest.
59 daarvan hebben "al" geresulteerd in het beschikbaar maken van zo'n dienst op de kenniswijk website. Velen (101) verkeren nog in het "ontwikkelstadium" Zie http://www.kenniswijk.nl

Als een dienstproject niet oplevert wat belooft wordt, dan bestaat de kans dat de subsidie teruggehaald moet worden.
Maar kenniswijk was ook bedoeld als experiment voor dergelijke diensten projecten. Dat daarvoor ook een halve stad als gebruiker zou worden aangesloten, was wel de bedoeling maar door klunzigheid nooit gerealiseerd.
De Kenniswijk pot was nog niet leeg, toen het project was afgelopen, en de minsiter heeft gezegd dat het restant beschikbaar gemaakt wordt om in heel nederland breedband projecten te subsidieeren.

De kenniswijk subsidie voor een dienst was helemaal niet zo ingewikkeld, hij moest wel voor een serieus project zijn en een echt bedrijf moest zelf de helft van het project investeren.

De wijken die nu nog niet op glasvezel zijn aangesloten, kunnen dat ook wel vergeten.
Kenniswijk subsidie vormde ongeveer 30% van de benodigde financiering, anno 2004. Die andere 2/3 wordt uiteindelijk betaald met abonnementsgeld.
Met het goedkoper worden van de techniek, komen varianten van Ons Net projecten voor consumenten wel weer dichterbij. Maar uiteindelijk betaald de consument het toch helemaal zelf.
Op dit moment ziet het er naar uit dat ADSL en ADSL2+ de goedkoopste en meest bereikbaarste breedband aansluiting biedt.
Ons Net mensen zeiden half jaar geleden dat wijken buiten het Kennsiwijk gebied, aan de beurt zouden kunnen komen als er in de al gerelaiseerde wijken voldoende winst was gemaakt om de kenniswijk subsidie te vervangen. Of dat ook nu nog klopt, moet de toekosmt uitwijzen. En ze moeten in de glasvezelwijken wel voldoende leden houden en voldoende winst maken om de bestaande leningen terug te betalen.

Zelf heb ik in Gerwen, gewoon ADSL. En kabeltv van UPC. Ik zal nooit andere diensten van UPC afnemen, gezien hun reputatie als kampioen klantschofferen. Maar analoge kabeltv vind ik handiger dan digitale TV, zeker als het gaat worden aangeboden zoals nu, met een kastje dat maar één zender tegelijk kan ontvangen.
Het zal geen jaar meer duren voordat iedereen met voip heel veel nummers gratis kan bellen, ook met ADSL, of gewoon met een kpn abonnement.

Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en Kenniswijk

/~vnkessel/SRE.jpg


Sinds 1 maart 2005 staan verslagen van het portefeuillehoudersoverleg en de adviescommissies online op www.sre.nl Kenniswijk behoort tot het takenpakket van het SRE. Men wil Kenniswijk Regio Eindhoven BV na 1 oktober 2005 (dan stopt de subsidie van EZ) voortzetten. Bovendien wil men het experiment graag opschalen naar de hele regio (SRE).

De gemeente Eindhoven, SRE en gemeente Helmond zijn aandeelhouder in Kenniswijk (naast een groot aantal andere partijen). Eindhoven neemt nu, heel open en democratisch (?) deel in Stichting Glasrijk en Breedband Regio BV. Doel is de aanleg van zgn. Regionale Breedband Ringen. Hier heb je als particulier niet veel aan, het is bestemd voor bedrijven en (overheids)instellingen.

In een adviesnota van SRE noemt men nog de aanleg van glasvezel in Nuenen en Tongelre. De subsidieregeling voor consumenten via Bureau Laser (Ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Voedselkwaliteit) loopt 1 juli 2005 ten einde. www.lnvloket.nl Hier kan je ook terecht voor mestformulieren...

In de Midterm Review Kenniswijk van Economische Zaken is het aantal aansluitingen op glasvezel bijna op twee handen te tellen (maart 2004). Eigenlijk is het aantal aansluitingen pas echt gestegen na particulier initiatief in Nuenen en Tongelre.

Kenniswijk lijkt me een interessant project voor de Rekenkamer om te onderzoeken. Er is toch wel erg veel geld in gestopt. Er zit ook wat Europees geld in het project.

Overheden doen niets bij Kenniswijk

Dat de SRE Kenniswijk wil voortzetten, zegt niet zoveel.
Als overheid kunnen ze niet zelf in glasvezel investeren of het subsidieren. Dat mag niet van de EU concurrentieregels, zegt men.

We zijn dus overgeleverd aan de willekeur van de markt. En vooral op winst georienteerde ondernemigen en investeerders.
Of zou een cooperatie zoals Ons Net te bewegen zijn verder te gaan dan alleen de belangen van de eigen leden behartigen?

staatssteun en Ons Net

Het is wel toegestaan dat de overheid aanleg van glasvezel subsidieert. Dat blijkt uit recente uitspraken van de Europese Commissie.

Ik heb ook nog opgezocht wat de status is van Ons Net Nuenen, dat is een cooperatieve vereniging. 'Ons Net Tongelre' komt echter niet voor in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De website heet 'OnsNetEindhoven'. Heeft een 0800 nummer, staat niet in telefoongids vermeld. Het initiatief lijkt genomen door vijf woningbouwverenigingen? In ambtelijke stukken wordt het project Start5000+ genoemd. De Algemene Voorwaarden van 'Ons Net' zijn onvindbaar op hun websites.

Ook de juridische status van Kenniswijk Regio Eindhoven BV vond ik maar onduidelijk. Wie is bijv. eigenaar van de glasvezel? In Lakerlopen (het gedeelte nieuwbouw) schijnt het te zijn aangelegd door NRE, op kosten van de gemeente?

Ook het totaaloverzicht is volledig zoek: welke wijken en straten in de stad en regio hebben nu glasvezel in de grond zitten, waarom is er geen kaartje beschikbaar? Waar bevinden zich de abonnee's, en wie zijn de providers (KPN, IAE, Ons Net)?

Voor informatie over UPC: bij OPTA is een interessant rapport verschenen over medegebruik van de UPC-kabel door derden in de serie Consultatiedocument (19 mei 2005). Ook de andere kabelbedrijven worden besproken. Het medegebruik zou gaan om doorgifte van radio- en tv-signalen.