registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Strijp S

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ik verbaas me er steeds weer over als ik in het nieuws hoor of lees over Strijp S.
Ik heb meer dan 40 jaar bij Philips gewerkt waarvan grotendeels op dit complex. Al die jaren noemde men dit complex Strijp 1. Mijn vader die al in de jaren '30 hier werkte had het ook altijd over Strijp 1. Ik vermoed dat dit complex dus al bijna 100 jaar zo heet. Waarom dan nu ineens een andere naam?
Ik snap het niet, misschien iemand anders?
Hetzelfde geldt ook voor het gebouw SA II. Nu heet dat gebouw plotseling"Klokgebouw". Het werd echter altijd "Onder de klok" genoemd!

gerrit goosen

Gebouwnamen met een S

Strijp S lijkt me toch een goede naam. De Philips gebouwen hadden namen die allemaal met een "S" begonnen.

Op Strijp 2 begonnen alle gebouwen met een "T" en op Strijp 3 met een "R"
Waarom dat zo gekozen is, weet ik niet, maar het valt me nu op dat het de eerste 3 letters van STRijp zijn.

Gebouwennamen

Doet me denken aan een grappig voorval. Ik werkte nog niet zo lang bij Philips en had een vergadering in een gebouw op Strijp T. In de telefoongids had ik opgezocht waar dat gebouw lag en stak daarna met m'n fiets vanaf Strijp S de ring over. Ik vond het gebouw (ik meen dat het TR was), parkeerde mijn fiets en stapte binnen. Links en rechts kon je een gang in, maar vreemd genoeg hing boven beide gangen een bordje met de letters TIU en niet TR. Zat ik nou toch in het verkeerde gebouw? Ik snapte het niet. Pas toen ik een van de gangen in liep en van daaruit (want het leek verkeerd) weer terugwandelde werd het me duidelijk: op het bordje (van doorzichtig kunststof, dat ik nu dus van de andere kant bekeek) was nu UIT te lezen, de richting dus van de uitgang...

@gerrit16

Vanuit het Philips verleden kijkend is complex of strijp S,T,R als benaming ook vaak gebruikt. Strijp 1 ook wel maar Strijp 2 en 3 heb ik minder vaak gehoord. De naam klokgebouw of de philipsklok werd ook gebruikt. Die verschillende benamingen hingen ook af van de plek waar je zelf werkte. "Onder de klok" heb ik in mijn hele philipstijd nooit gehoord dat zal wel gebruikt zijn door diegene die in de buurt werkten. Maar dat gebied gaat een nieuwe toekomst tegemoet. Dat er dan gekozen wordt voor iets aangepaste of de meest gebruikte benamingen vind ik niet zo vreemd.