registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Eindhoven lichtstad? Philips produceerde laatste kooldraadlampen!

Foto:Rien Valk

Foto:Rien Valk

Licht uit in de regio? Gisterenmiddag 16 januari 2007 produceerde Philips haar laatste kooldraadlampen.
In april volgt de complete sluiting van Weert, de laatste gloeilampenfabriek in de regio en Nederland. Je vraagt je af of we dan nog wel mogen spreken over Eindhoven als de bakermat van het licht.

De laatste kooldraadlampen. Foto:Rien Valk

De laatste kooldraadlampen. Foto:Rien Valk

Gelukkig heeft de stichting oude fabriekje ST.1891 en het Philips museum kans gezien om die kooldraad productiemachines te redden van de schroothoop. Dat is alvast een begin. Zou het niet de moeite waard zijn om in een museale-productie aan ons nageslacht te laten zien hoe die gloeilamp gemaakt werd? Daar zou Eindhoven, de regio en Philips toch moeite en geld voor over moeten hebben. In Amerika hebben ze het Menlo Park Museum. Kunnen wij dat niet net zo goed of nog beter?

Ook al die andere historische Philips producten verdienen een waardigere plaats. Nu ligt het merendeel van die producten in het Philips Museum "verstopt" in kelders en kasten ergens op complex Beatrix. Zo'n museum zou niet alleen een inspiratiebron maar ook een kennisbron kunnen zijn als afgezwaaide oudere vakmensen daar ook een plek kunnen vinden voor bijvoorbeeld demonstratie en waar nodig reparatie van oude apparatuur. Toevallig was er tijdens die laatste productie in Weert een studente van de Design Academie aanwezig die een beroep deed op de aanwezige glaskennis.

Nu echt het laatste lampenmaakstertje? Foto:Rien Valk

Nu echt het laatste lampenmaakstertje? Foto:Rien Valk