registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Blogs

Frits Philips 100! Museum 'Gloeilampenfabriekje anno 1891' viert ook feest

Foto:Rien Valk

Foto:Rien Valk

De afgelopen week werd er in het oude gloeilampenfabriekje aan Emmasingel nr.31 druk ingepakt. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van Frits Philips is er een speciale serie kooldraad lampen vervaardigd met zijn portret getekend door Mat Rijnders. Op zaterdag 16 en zondag 17 April is het Museum 'Philips Gloeilampenfabriekje Anno 1891' van 11.00 uur tot 16.30 uur gratis toegangkelijk. Er start dan ieder half uur een rondleiding die ongeveer een uur duurt.

Herinnering aan Philips

Op de werkvloer ben ik bij Philips maar eenmaal geweest: bij mijn vader op Strijp, waar hij werkte in de Philitefabriek. Maar ieder jaar kwam ik in de Bedrijfsschool aan de Kastanjelaan. Daar huisde dr. Balk, een buitengewoon opgewekte man. Bij hem moest ik, als middelbare scholier en later als student, mijn studieresultaten laten zien. Want dr. Balk vertegenwoordigde het Philips–Van der Willigenfonds, dat financiële steun bood aan Philipswerknemers die de opleiding van hun kinderen niet helemaal of helemaal niet zelf konden bekostigen. De uitgestoken hand en de jovialiteit waarmee hij je in zijn ruime lichte kamer ontving, zal ik nooit vergeten. In een kort gesprek vormde hij zich een oordeel over je vorderingen en daarna kon je, vergezeld van zijn aanmoediging, het enorme gebouw gerustgesteld weer verlaten. Het was een hele reis voor een eigenlijk uiterst simpele en summiere, maar toch bevredigende actie.

Debat ED over Kunst en Cultuur: veel kritiek, geen visie

Wethouder van Eerd vanuit de zaal in discussie met kunst bonzen uit de stad

Wethouder van Eerd vanuit de zaal in discussie met kunst bonzen uit de stad

8 April organiseerde het Eindhovens Dagblad een publiek debat over het Kunst en Cultuur beleid van de gemeente Eindhoven. Dat was een goed en eigen initiatief van de krant, en komt ook op een cruciaal moment. De gemeente worstelt met haar kunst en cultuur nota.

Lente?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Afgelopen zondag was het echt lente in het Philips van Lennep park in Strijp. Maar of dat er dit weekend ook in zit ....

Dorkbot Eindhoven een succes

/~henkdaalder/images/dorkbot.jpg

Gisteravond, 6 april was ik bij de eerste sessie van Dorkbot Eindhoven. Heel erg leuk en inspirerend.
Dorkbot is een wereldwijd format voor kunstzinnige uitingen waar techniek een (grote) rol in speelt.

niet beschikbaar

Deze en gene

Voor ir. Frits Philips, bijna in dezelfde maand als mijn vader geboren.

Het is u wel gegund, geachte oude heer,
Gij zijt een goede, hartelijke mens gebleven,
Gij hebt aan velen werk, geluid en licht gegeven
En krijgt nogmaals daarvoor de welverdiende eer.

Poll over verkeerskundig beleid Eindhoven

Vandaag staat er in het ED weer een brief over verkeersproblemen in Eindhoven die veroorzaakt worden door maatregelen van de gemeente. Het is lang niet de eerste keer. Langzamerhand ben ik benieuwd geworden hoe anderen daar over denken.

Pasen

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ook nog geschilderd verstopt of gezocht? Op eerste paasdag werkte het weer in ieder geval mee.

niet beschikbaar

niet beschikbaar

Digipanel tegen de ruit?

/~henkdaalder/images/filevrij_met_beter_benutten.jpg


Waar blijft de uitslag van het digipanel? Wie weet hoe het zit?
De gemeente Eindhoven meldde dat ze de eindhovense bevolking de vraag wilde voorleggen wat zij vonden wat de beste keuze voor BOSE is. Een "Ruit" of een plan dat meer op benutten inzet. Dat de uitslag uitblijft, doet vermoeden dat de ruit-wens van de gemeente onvoldoende steun kreeg.

Prijs/prestatie van BOSE alternatieven verschilt factor 60

De prijs/prestatie van alternatieven zijn te vergelijken
Hiervoor is de prestatie van een alternatief uit te drukken in verkorting van de gemiddelde reistijd. Het blijkt dat zo bezien, er een factor 60 verschil zit tussen de prijs/prestatie van "Beter benutten" en het aanleggen van een ruit. Dit is af te leiden door onderzoek van verschillende overheden zelf, te combineren. Lees verder voor de uitleg en verbaas u.

O, was ik maar...toch nimmer oud geworden!

Het gaat goed in Nederland, wat zeg ik, steeds beter: Zo'n zeshonderd ouderen in Valkenswaard moeten het voortaan zonder hun dagelijkse bakje appelmoes stellen(ED 17 maart 2005). Dat heeft men van hogerhand deskundig beslist. Fruit wel, appelmoes niet meer. Gratis heroïne kan misschien wel, 't is tegenwoordig te proberen. Moet u ook niet een beetje huilen?

Kinderen weghalen bij hun ouders

Naar aanleiding van de ouderlijke moord op de driejarige Savanna schreef Jos Kessels onlangs in het ED: ‘Ouders wordt zo lang mogelijk de hand boven het hoofd gehouden en de hulpverleners laten zich maar al te graag misleiden, want dan hoeven ze geen vervelende besluiten te nemen’ (ED 12 maart). Kinderen moeten volgens hem eerder bij hun ouders weggehaald worden.
Beetje gemakkelijke conclusie vind ik dat. Het gaat niet alleen om de rechten van ouders en zeker niet om het gemak van de hulpverleners, het gaat ook bij thuislating om het welzijn van het kind. Kessels veronachtzaamt dat het weghalen van kinderen uit het ouderlijk gezin net zoiets is als het uithalen van jonge vogeltjes uit het nest.
XML-feed