registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van ron

Gaan in 2007 onze ogen open?

/~ron/pics/zendo.jpg


Tot mijn verrassing las ik vandaag in de weekendkrant een aantal interessante berichten. Ten eerste was er natuurlijk het bericht dat Eindhoven een nieuwe meditatieruimte rijker is. Met daarbij een mooie foto van onze eigen Wanda Sluyter! Zij was tevens in dit nummer Dé Deskundige en gaf in die rubriek een mooie uiteenzetting van de gezonde aspecten van het mediteren.
En daar, op die deskundige-pagina, werd ik verrast door twee volkomen in tegenstrijd met elkaar lijkende berichten:

Bezoek aan de Levende Kerststal

/~ron/pics/levendekerststal.jpg


Vanochtend zag de wereld er weer vredig wit uit. Ook nog een zonnetje dus een mooie zondagochtend voor een bezoek aan de levende kerststal op het terrein van De Grote Beek.

Sober-worm breekt records

Sober-worm-uitbraak duidelijk zichtbaar in de DSE-statistieken

Sober-worm-uitbraak duidelijk zichtbaar in de DSE-statistieken

Met nepwaarschuwingen van de FBI en beloofde video's van Paris Hilton lieten veel mensen zich deze week overhalen om een attachment te openen in hun e-mail. Daarmee activeerde ze massaal een nieuwe variant van het Sober-virus. Deze worm is inmiddels al uitgeroepen tot "de grootste wormuitbraak van het jaar".

DSE Statistieken voortaan achter het hek

Vanaf nu zijn de statistieken die dagelijks voor elke web-site op DSE worden bijgewerkt niet meer openbaar toegankelijk. De reden voor deze maatregel is het toenemende misbruik door spammers. Door een bombardement van zogenaamde 'referer spam' zijn al diverse sites tijdelijk onbereikaar geraakt. Referer spammers voeren dit soort bombardementen uit om hoger in de 'ranking' van zoekmachines te komen. Door de resultaten van dit misbruik voortaan van de buitenwereld af te schermen is deze vorm van spammen niet meer effectief.

Bezwaarplicht!

/~ron/pics/data-retention-is-no-solution.gif


Orwells klassieker '1984' wordt werkelijkheid. Opnieuw wordt "Europa" gebruikt om heel ondemocratisch zeer omstreden wetgeving door te voeren. De Europese ministers van Justitie en de Europese Commissie hebben namelijk vergevorderde plannen om al het telefoon- en Internetverkeer van alle Europese burgers vast te laten leggen en voor langere tijd te bewaren. Van iedereen valt dan na te gaan waar je was met je GSM, met wie je belde, wie je mailde, welke web-sites je bezocht en wat je daar deed. De termijn voor het bewaren varieert in de voorstellen van zes maanden tot vier jaar en opsporingsambtenaren krijgen ongehinderd toegang.

Vormt Philips een bedreiging voor DSE?

/~ron/pics/karikatur_patentportfolio.jpg


Volgende week woensdag is het zover, dan zullen we weten of we in alle vrijheid software kunnen blijven ontwikkelen of dat we er ernstig rekening mee moeten houden overgeleverd te worden aan de grillen van grote marktpartijen zoals ons eigen Philips. Op 6 juli zal het Europees Parlement stemmen over een nieuwe wet die het mogelijk maakt om ongelimiteerd octrooien aan te vragen op software-ideeën. Als dat inderdaad gebeurt dan kan dat een bedreiging betekenen voor DSE.

Het nieuwe smoel van DSE

'mockup' van Mathijs

'mockup' van Mathijs

Het is gelukt, de homepage van DSE is om. En omdat DSE er ook is om te leren hoe je zoiets bouwt zal ik hieronder wat meer vertellen over de techniek erachter.

De DSE-site is niet langer meer een passieve pagina maar wordt nu opgebouwd vanuit een database. De gekozen engine achter de site is Drupal, een Open Source Content Management Systeem. Drupal is erg geschikt voor zeer drukke sites vanwege de mogelijkheid tot caching. Het is ook in staat om tienduizenden gebruikers in een database te beheren. Allebei belangrijke eigenschappen. Omdat het bovendien Open Source is kon het verder worden uitgebouwd om aan de overige wensen van DSE te voldoen.

Wat is dat, RSS? XML?

Vanavond bleek tijdens een DSE-bijeenkomst dat nog niet iedereen bekend is met het fenomeen RSS, ofwel Really Simple Syndication. Of was het nou Rich Site Summary? In elk geval vond ik op nu.nl laatst een mooie uitleg en een overzicht van nuttige links.

Gradenteken: spatie ervoor of niet?

Dat soort vragen komen in je op als je op een gure zondagmiddag 'Het weer in Eindhoven' zit te programmeren voor de nieuwe DSE homepage. Het mooie is dat je het antwoord tegenwoordig binnen twee tellen nog kunt vinden ook! Lang leve Google. En taalunieversum.org natuurlijk! :-)
XML-feed