registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van ancientgolf

Moord en doodslag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Soms heb je de neiging het nieuws op radio en televiseur maar niet aan te zetten. Bijna elke dag wordt er verslag gedaan van moord, ontvoering, verkrachting, etc. Ik moet me wel realiseren dat ik in een relatief groot land woon, met vier keer zoveel inwoners als Nederland. Je moet dan helaas ook verwachten dat er in Frankrijk vier keer zoveel gemoord en verkracht wordt. Dat betekent dus praktisch elke dag moord en doodslag. Alsof het al niet erg genoeg is worden deze afschuwelijke voorvallen uit en te na besproken op het nieuws,

Adieu Alpinopet

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Eeuwenlang is de alpinopet, of zoals de Fransen zeggen ‘béret basque’, het hoofddeksel bij uitstek geweest van vooral de plattelanders. Heeft u nog wijn leren drinken in de jaren 60 uit de kartonnen pakken van Albert Heijn? Herinnert u zich nog de wijnboer met alpinopet op de verpakking die ons zijn (zure) wijn met de naam ‘Pinard’ aanprees?

DE Franse nationale feestdag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Op 14 juli, quatorze juillet, viert heel Frankrijk de Revolutie, de bestorming van de Bastille in 1789. Het is elk jaar voor alle Fransen een echt feest. Een vrije dag, feestelijk eten, drinken, dansen en een groots vuurwerk. Het platteland viert al feest op de 13de ’s avonds. Op het feestterrein van het dorp zijn de eettenten opgezet, de bars geïnstalleerd en ligt de dansvloer klaar voor de velen, die ook vanuit de omliggende kleinere dorpen en gehuchten samenkomen om dit jaar mosselen met friet te eten en veel bij te kletsen.

Eén jaar Hollande, président de la république

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

President François Hollande is nu 1 jaar aan het bewind in Frankrijk. Een Franse president is geen lintjesdoorknipper maar heeft de touwtjes van de Franse politiek stevig in handen of behoort die zo te hebben. Hij is de richtinggevende leider en zijn ministerraad is de uitvoerder. Zijn eerste presidentsverjaardag werd in de media breeduit ‘gevierd’. De goede man kwam er nogal bekaaid vanaf.

Het Franse fenomeen

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Ooit gehoord van Johnny? Johnny Hallyday? Johnny is al meer dan 50 jaar het grootste fenomeen van Frankrijk. Hij is de Elvis Presley van Frankrijk. Hij is wereldberoemd in Frankrijk maar daar buiten: “The biggest star the world has never seen.” Johnny, de rijkste zanger van Frankrijk, werd gisteren 70 en vierde zijn verjaardag gisteren met zo’n 20.000 uitzinnige, uit hun dak gaande fans in het ‘Palais de Bercy’ in Parijs.

Frans rugby en voetbal

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Zoals in vele landen is ook in Frankrijk voetbal nr. 1, met deze nuance dat rugby in zuidelijk Frankrijk voetbal naar de kroon steekt. Frankrijk is een van de sterkste rugbylanden ter wereld. Enkele weken geleden werd in het Ierse Dublin Toulon Europees kampioen na een finale tegen Clermont-Ferrand, twee Franse ploegen dus. In beide steden stonden tienduizenden supporters op de centrale pleinen op grote schermen de wedstrijd te volgen. Na afloop uitzinnige vreugde in Toulon en intense teleurstelling in Clermont. Dit alles zonder politie of ME, zonder rookbommen of stenen gooien, zonder gewonden of arrestaties.

Franse solidariteit op 2de Pinksterdag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

In Frankrijk was 2de Pinksterdag altijd een vrije dag zoals in verschillende andere Europese landen. Tot de zomer van 2003. Wie herinnert zich niet de hittegolf van dat jaar. Wekenlang temperaturen rond de 40° C. Duizenden oudere Fransen en gehandicapten stierven ten gevolge van oververhitting en uitdroging.

Het Franse feest van de arbeid

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

De 1ste mei is in Frankrijk nog steeds ‘het feest van de arbeid’. Het is voor iedere Fransman een vrije dag, zelfs de bakker is gesloten. Men viert hier nog de dag van de arbeid door niet te werken. Het was altijd een dag van grote manifestaties en demonstraties met vliegende vaandels (vakbonden en socialisten) en slaande trommen voor van alles en tegen van alles. Deze tijden lijken echter voorbij. Ze krijgen voor dit ‘feest’ geen man meer de straat op.

De Franse zondag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Laatst meldde een DSE’er dat het hem tijdens een Franse vakantie was opgevallen dat op zondag de steden doodstil zijn (kanonafschietsyndroom). Zelfs kroegen en restaurants zijn bijna allemaal gesloten Ze raakten verhongerd en uitgedroogd. En dit terwijl je in Eindhoven over de koppen kon lopen en alle terrassen propvol zaten. Heel gezellig dus.

Mariage pour tous?

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Maandenlang heeft in Frankrijk een bitter gevecht gewoed zowel in de media als in de straat tussen voor- en tegenstanders van het ‘Mariage pour tous', het huwelijk voor iedereen, dus ook voor homos en lesbiennes. De wet die een dergelijk huwelijk mogelijk moet maken was een verkiezingsbelofte van Hollande (als Nederlander kan ik aan die naam ook niets doen). In Nederland werd een dergelijke wet een tiental jaren geleden zonder veel ophef aangenomen. Nu resteert alleen nog het ‘weigerambtenaar’-probleem.

Cultuur

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

In Nederland, en dus ook in Eindhoven moet de komende jaren de financiële broekriem flink worden aangehaald. Zo is dat ook in Frankrijk, en misschien in nog sterkere mate. Waar moeten die besparingen vandaan komen? Ik lees en hoor dat in Eindhoven onder andere de gemeentelijke subsidies op culturele uitingen aanzienlijk zullen worden gekort of zelfs geheel gestopt.

Wie denken wij dat we zijn?

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Hoe denken wij Nederlanders dat het buitenland ons ziet? Zo’n 11 maanden per jaar zijn we onder elkaar en praten we onszelf een bepaalde identiteit aan (of af). Komt dat beeld dat we van ons zelf hebben overeen met het beeld dat de buitenlander van ons heeft?

Integratie?

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Een minister wil nieuwkomers in NL een ‘integratiecontract’ laten tekenen. Volgens de encyclopedie (Winkler Prins) betekent dat: samensmelten van bevolkingsgroepen, tweezijdig dus. Behoren NL’ers dan ook zoiets te tekenen? Zo niet, dan praten we eigenlijk over ‘assimilatie’ (volgens diezelfde Winkler Prins: opgaan van de ene groep in de andere). Kan dat? Moet dat?

Paardenvlees

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Het schandaal rond het valselijk verwerken van paardenvlees als voorverpakt ‘100% rundvlees’ heeft nogal wat stof doen opwaaien in de Europese media. De opwinding resulteerde in tal van discussies over het eten van paardenvlees. De Britten vinden het maar barbaars om zulk vlees te eten. Paard eten, dat doe je niet, je eet toch ook geen hond!

Doping

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Nu alle RABO-fietsers uit de doping kast zijn gekomen, alle Australische sporters onder verdacht staan, evenals de tennissers en de voetballers, nu zelfs Lance Armstrong bekend heeft, kan en mag ik mijn grote geheim niet meer voor me houden. Ook ik heb gebruikt! Ik heb prestatieverbeterende doping gebruikt. O.K. het is meer dan een halve eeuw geleden, maar toch.
XML-feed