registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van ancientgolf

Saint Nicolas en Père Fouettard

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

In heel Europa werd of wordt het feest van Sint Nicolaas gevierd. Langzaam maar zeker wordt dit kinderfeest in Frankrijk verdrongen door de Amerikaanse kerstman die – nu Sinterklaas niet zoveel meer op heeft met de Franse kindertjes – zijn kans elk jaar schoon ziet om reeds vanaf eind oktober nadrukkelijk aanwezig te zijn in de Franse winkels, warenhuizen, internetwinkels en supermarkten.

Volksverhuizing

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Zo’n 1600 jaar geleden vielen vanuit het oosten de Saksen, de Franken, de West-Goten, etc. de restanten van het Romeinse Rijk binnen en duwden wat er van de originele stammen was over-gebleven opzij om hier op vrije grond een nieuw leven op te bouwen. Vandaag de dag komen mensen uit alle windstreken naar West-Europa, die hier hopen werk te vinden of veilig te zijn voor vervolgingen in hun eigen land.

De rode mutsen van Bretagne

/~ancientgolf/pics/bibrode-m.jpg

De Bretons zijn ‘en colère’ (boos). De bewoners van Bretagne, de meest westelijke regio van Frankrijk, zijn in opstand. Ze protesteren tegen de werkloosheid in het algemeen en tegen nieuwe belastingmaatregelen van president Hollande c.s., die onder meer bestaan uit een ‘éco-tax’, belasting op rode diesel, de krachtbron voor onder andere de tractoren van de boeren.

Allerheiligen

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Op 1 november vieren de rooms-katholieken het feest van Allerheiligen. Twee november is de dag van Allerzielen. Dan gedenken wij onze doden. Ik herinner mij vagelijk dat vroeger Allerheiligen een vrije dag was, en dat op Allerzielen witte chrysanten op de graven van overledenen werden geplaatst.

Wij stoken op hout

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

De winter staat weer voor de deur. Om het huis de komende winter warm te stoken heeft de Nederlander een makkelijke keus: praktisch ieder huis is aangesloten op het gasnet. Dus ...! Bezitters van een open haard verstoken nog wat hout voor de gezelligheid. elektrisch
Op het platteland in Frankrijk ligt dat anders. Je kunt hier stoken met olie, met elektriciteit, met propaangas, met natuurgas (als er tenminste een gasleiding naar je huis toeloopt) of met hout.

De kleine Napoléon

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Nu de mediadruk over het mogelijk ingrijpen van het Franse en Amerikaanse leger in Syrië is afgenomen, komt er allerhande informatie vrij over wat er zich binnenskamers met Hollande in de hoofdrol heeft afgespeeld tijdens de laatste dagen van augustus.

Kranten en Tijdschriften Frankrijk versus Nederland

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Of Fransen veel lezen weet ik niet, maar als ze al lezen zijn het in ieder geval niet de kranten of de opinieweekbladen. Frankrijk telde en telt vele (literaire) schrijvers. In Frankrijk tel je pas mee als er minimaal één boek over je wordt uitgegeven (of door jezelf via een ghostwriter). Op de vraag wie dit soort boeken leest blijf ik het antwoord schuldig. De meeste oplages lopen in de vele duizenden.

Het jachtseizoen

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Wanneer eenieder terug is van weggeweest en zijn plaats op het dagelijkse werk weer heeft ingenomen, de zogenaamde ‘rentrée’, is dat een eerste teken dat de herfst naakt. Een volgend teken is de opening van het jachtseizoen. Vooral voor de plattelanders is dit altijd weer een heuglijk feit. Het jagen zit hen van oudsher in het bloed. Onze provincie telt 15.000 officiële jagers verdeeld over zo’n 1.500 jachtverenigingen (er zijn 95 provincies, kun je uitrekenen …). Frankrijk heeft zelfs een ‘partij voor de jacht’, wel even anders als een ‘partij voor de dieren’.

De ‘rentrée’

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Frankrijk is weer terug van vakantie. Met z’n allen trokken de Fransen naar de bergen, de zee, of naar hun 2de huis (Frankrijk telt de meeste bezitters van een ‘maison secondaire’ van alle Europese landen). Gaan ze al over de grens dan is het toch bij voorkeur naar Franssprekende gebieden (oude koloniën) zoals Réunion, Guadeloupe, Martinique, etc.

Moord en doodslag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Soms heb je de neiging het nieuws op radio en televiseur maar niet aan te zetten. Bijna elke dag wordt er verslag gedaan van moord, ontvoering, verkrachting, etc. Ik moet me wel realiseren dat ik in een relatief groot land woon, met vier keer zoveel inwoners als Nederland. Je moet dan helaas ook verwachten dat er in Frankrijk vier keer zoveel gemoord en verkracht wordt. Dat betekent dus praktisch elke dag moord en doodslag. Alsof het al niet erg genoeg is worden deze afschuwelijke voorvallen uit en te na besproken op het nieuws,

Adieu Alpinopet

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Eeuwenlang is de alpinopet, of zoals de Fransen zeggen ‘béret basque’, het hoofddeksel bij uitstek geweest van vooral de plattelanders. Heeft u nog wijn leren drinken in de jaren 60 uit de kartonnen pakken van Albert Heijn? Herinnert u zich nog de wijnboer met alpinopet op de verpakking die ons zijn (zure) wijn met de naam ‘Pinard’ aanprees?

DE Franse nationale feestdag

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Op 14 juli, quatorze juillet, viert heel Frankrijk de Revolutie, de bestorming van de Bastille in 1789. Het is elk jaar voor alle Fransen een echt feest. Een vrije dag, feestelijk eten, drinken, dansen en een groots vuurwerk. Het platteland viert al feest op de 13de ’s avonds. Op het feestterrein van het dorp zijn de eettenten opgezet, de bars geïnstalleerd en ligt de dansvloer klaar voor de velen, die ook vanuit de omliggende kleinere dorpen en gehuchten samenkomen om dit jaar mosselen met friet te eten en veel bij te kletsen.

Eén jaar Hollande, président de la république

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

President François Hollande is nu 1 jaar aan het bewind in Frankrijk. Een Franse president is geen lintjesdoorknipper maar heeft de touwtjes van de Franse politiek stevig in handen of behoort die zo te hebben. Hij is de richtinggevende leider en zijn ministerraad is de uitvoerder. Zijn eerste presidentsverjaardag werd in de media breeduit ‘gevierd’. De goede man kwam er nogal bekaaid vanaf.

Het Franse fenomeen

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Ooit gehoord van Johnny? Johnny Hallyday? Johnny is al meer dan 50 jaar het grootste fenomeen van Frankrijk. Hij is de Elvis Presley van Frankrijk. Hij is wereldberoemd in Frankrijk maar daar buiten: “The biggest star the world has never seen.” Johnny, de rijkste zanger van Frankrijk, werd gisteren 70 en vierde zijn verjaardag gisteren met zo’n 20.000 uitzinnige, uit hun dak gaande fans in het ‘Palais de Bercy’ in Parijs.

Frans rugby en voetbal

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Zoals in vele landen is ook in Frankrijk voetbal nr. 1, met deze nuance dat rugby in zuidelijk Frankrijk voetbal naar de kroon steekt. Frankrijk is een van de sterkste rugbylanden ter wereld. Enkele weken geleden werd in het Ierse Dublin Toulon Europees kampioen na een finale tegen Clermont-Ferrand, twee Franse ploegen dus. In beide steden stonden tienduizenden supporters op de centrale pleinen op grote schermen de wedstrijd te volgen. Na afloop uitzinnige vreugde in Toulon en intense teleurstelling in Clermont. Dit alles zonder politie of ME, zonder rookbommen of stenen gooien, zonder gewonden of arrestaties.
XML-feed