registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van ancientgolf

Je suis Charlie

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

We zijn in de afgelopen tijd allemaal in de ban geweest van de moorden in Parijs op de redactieleden van het satirische tijdschrift ‘Charlie Hebdo’ en de bezoekers van een Joodse supermarché en de reactie daarop vooral in Frankrijk maar ook in vele landen over de hele wereld.

Téléthon

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Zo rond de tijd dat Nederland in het teken van Sinterklaas staat, staat heel Frankrijk in het teken van de actie ‘TELETHON’ Al meer dan 25 jaar wordt met behulp van duizenden vrijwilligers op duizend-en-één manieren geld ingezameld voor de bestrijding van ’maladies orphelines’ oftewel zeldzame ziektes.

Allerheiligen in de Bourgogne

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Op 1 november vieren de rooms-katholieken het feest van Allerheiligen. Twee november is de dag van Allerzielen. Ik herinner mij vagelijk dat vroeger Allerheiligen een vrije dag was, en dat op Allerzielen witte chrysanten op de graven van overledenen werden geplaatst.In Frankrijk wordt Allerheiligen nog gevierd met een vrije dag.

Bourgondische wijnen

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Het is als een open fles ontkurken als ik zeg dat Frankrijk het land van de wijn is. Geen land ter wereld produceert zoveel wijn onder zoveel soort en merknamen als Frankrijk. Bourgondië concurreert vooral met Bordeaux om de titel 'belangrijkste wijngebied van Frankrijk' en dus van de wereld. Wij, Bourguignons, zijn ervan overtuigd dat ‘s werelds beste wijnen hier vandaan komen (niks te concurreren), alhoewel de meeste wijnen uit de Bordelais komen.

Point propre

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Wij allemaal produceren in ons dagelijks leven aardig wat afval. Dat afval moet weg: opgehoopt, verbrand of gerecycled. De Nederlandse overheid neemt dat voor haar rekening tegen een steeds hogere vergoeding. In Frankrijk zitten de kosten van de afvalverwerking gewoon in de belasting, dus geen aparte afvalheffing.
De Fransen, wij dus ook, moeten er ook zelf wat aan doen.

Jeu de boule

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Het zal waarschijnlijk niemand verbazen als ik zeg dat pétanque, of zoals we in Nederland zeggen jeu de boule, één van de populairste spelen van Frankrijk is. In elk dorp, in elke stad wordt op aangelegde baantjes of gewoon onder de eeuwenoude platanen op het grind of op het gras in de tuin of op parkeerterreinen het spel door miljoenen Fransen, jong en oud, gespeeld. Vrouwen zie je relatief weinig op de pétanque-banen. Het spel wordt door zo'n half miljoen Fransen ook als sport op toernooien of in competitieverband gespeeld.

De Franse taal (4)

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Nog één keer iets over de franse taal. Een van de meest opvallende eigenschappen van de Franse taal is dat het accent op de laatste lettergreep van een woord valt. Het is zo kenmerkend omdat bij de meeste andere (Romaanse en Germaanse) talen het accent op de voorlaatste lettergreep valt. Laatst hoorde ik een verslaggever de uitdrukking ‘standing ovation’ gebruiken. Als je de klemtoon bij deze Engelse woorden op z’n Frans legt, dan klinkt het nog Frans ook.

De Franse taal (3)

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Er valt veel te ontdekken in talen in het algemeen en in het Frans in het bijzonder. In de vorige schrijfsels hebben we al enkele karakteristieke Franse taalonderwerpen aangesneden die wij vroeger op het Joris College in Eindhoven niet leerden, zoals de kenmerkende –ng uitspraak aan het einde van bepaalde woorden in het zuidelijk deel van frankrijk.

Lelietjes-der-dalen op 1 mei

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Eén keer per jaar is ons dorp een beetje beroemd. Als je op 1 mei bijvoorbeeld in Parijs bent, is de kans groot dat een straatverkoopster op je afkomt met een bosje lelietjes-der-dalen, te koop voor 2 €. Op 1 mei geef je namelijk iemand die je na staat zo'n boeketje om hem of haar daarmee veel geluk en voorspoed toe te wensen, een oud gebruik in Frankrijk. Als je zo'n boeketje krijgt is het niet denkbeeldig dat het uit onze bossen komt. Ons dorp staat al meer dan 60 jaar bekend als belangrijke leverancier van deze ‘muguets’-tuiltjes.

De Franse Taal II

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Frankrijk kent maar één officiële taal, het Frans. De Franse taal wordt gezien als het belangrijkste bindende element voor alle Fransen en Franssprekenden (200 miljoen) over de gehele wereld. De Franse overheid steekt veel geld in de francofonie om het Frans wereldwijd in stand te houden. Er is zelfs een staatssecretaris voor de ‘Francofonie’.

Elections municipales

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Ook in Frankrijk worden er deze week gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Bij deze verkiezingen (her)kies je voor een periode van 5 jaar een nieuwe (of oude) burgemeester en alle leden van de gemeenteraad.

De Franse taal

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Om de een of andere reden bestaat er bij veel Nederlanders het idee dat Fransen vanuit hun (taal-)arrogantie echte taalpuristen zouden zijn. Geen minderwaardig Engels in hun verheven taal.

Net als Eindhoven, maar toch een beetje anders

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Ben je wel eens in St. Etienne geweest? Nee, waarom zou je? Het is net als met Eindhoven. Vraag eens een buitenlander. Nee toch? In veel opzichten zowel historisch als tegenwoordig lijken deze twee steden veel op elkaar.

Oud en nieuw op z’n Frans

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

De overgang van het oude naar het nieuwe jaar wordt hier in Bourgogne wat anders gevierd dan in Tongelre. De ‘réveillon’ zoals oudjaar hier wordt genoemd is op het platteland een over het algemeen huiselijk feest, waarbij de oesters met een glas Sauterne en de foie gras met een glas champagne net zo prominent op de tafel staan en net zo goed smaken als op kerstavond. Klokslag 12 uur is een beetje een anticlimax.

De Franse kerstdis

/~ancientgolf/pics/geertbinb.jpg

Voor de Fransen is kerstmis natuurlijk ook een feest van cadeaus, maar het is toch vooral een familie-eetfeest. Op het platteland zijn de ouders honkvast, de kinderen verhuizen naar daar waar banen zijn en een toekomst is. Maar met kerstmis komen ze allemaal terug naar ‘thuis’ om met de hele familie gezamenlijk aan een lange tafel lang kerstmis te vieren.
XML-feed