registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gerrit16

Warmterecord 9 februari

Op zaterdag 9 februari 2008 bereikte de temperatuur, op de vliegbasis Eindhoven, het maximum van 13,9 graden celsius. Nog nooit was het op 9 februari zo warm in Eindhoven. Hiermee is het vorige record van 9 februari 1980 gebroken.

Weerspreuk Februari.

"Is het weer in februari zacht,
dan brengt de lente vorst bij nacht."

Het weer van JANUARI 2008 in Eindhoven e.o.

Opnieuw was januari een extreem warme maand. Het maandgemiddelde lag maar net onder het gemiddelde, van de recordwarme januari, van vorig jaar. Het was ook nat maar gelukkig niet extreem. In mijn tuintje viel 69 mm. Het gemiddelde van de laatste 12 jaren is 64 mm. Niet veel verschil dus. Het was opvallend hoe weinig het heeft gevroren.

Laagste temperatuur.

Op 27 januari 1942 werd in Winterswijk de laagste temperatuur, ooit in Nederland gemeten, bereikt. De temperatuur zakte in die nacht tot de lage waarde van -27,4 graden celsius.

Eindhoven vijfde stad?

Op een sombere zondagmiddag is het leuk om een beetje op het net rond te surfen. Als je van cijfertjes houdt dan kom je al gauw terecht op de site van het CBS. Daar vind je leuke feitjes, zoals: 1,3 % van de Nederlanders woont in Eindhoven.

Weerspreuk

....."Als in januari de vorst niet komen wil,
dan komt hij zeker in April....."

Een uitzonderlijk warme periode in het Eindhovense weer.

Tussen alle politieke berichten door, nu maar weer eens iets over het weer in onze regio.
Iedereen voelt dat de temperatuur erg hoog is voor half januari. "Normaal" voor de laatste decade van januari is overdag een max. van 5,6 graden en 's nachts een min. van 0,3 graden. Het is echter veel warmer en op dit moment is het hier in Eindhoven ongeveer 11 graden wat natuurlijk veel te hoog is.

Cultuur in Eindhoven

Donderdagavond naar het muziekcentrum Frits Philips geweest.
Zeer genoten van het Brabants Orkest met twee Mozart-uitvoeringen. Voor de pauze, in een kleinere bezetting, de "Serenade voor orkest nr.10" en na de pauze, samen met het Brabant Koor, het wereldberoemde "Requiem". De volledig uitverkochte grote zaal was laaiend enthousiast en trakteerde de uitvoerende op een minutenlang applaus.

Cokemokkel

Het E.D. van vanmorgen verraste ons met een nieuw woord dat zo de Dikke van Dalen in kan. Een vette kop op pagina 7 meldt "Priester vast wegens cokemokkel Schiphol".
Mijn eerste reactie was, "alweer een priester die het niet zo nauw neemt met de sexuele moraal en wat een leuk woord voor het ordinaire Heroinehoer. Bij verdere lezing van het artikel bleek ik, door de misleidende kop, geheel op het verkeerde been gezet te zijn en bleek het over cocainesmokkel te gaan.

Jaaroverzicht 2007 van het weer in Eindhoven e.o.

Omdat het weer in De Bilt niet het weer in Eindhoven is heb ik een jaaroverzicht voor Eindhoven e.o. gemaakt
Alle basisgegevens in dit overzicht zijn van het KNMI (met uitzondering van de neerslaggegevens). De berekeningen en conclusies zijn voor mijn rekening.
Enkele conclusies en feiten uit dit overzicht:

Het weer in Eindhoven in December 2007.

December 2007 was een beetje een vreemde maand.
We hadden in deze maand qua temperatuur, 2 dagrecords, maar wel een warmte record en een koude record.
Op 7 december werd het 13,7 graden en nog nooit (periode 1951-2007)was het op 7 december warmer in Eindhoven.
Op 20 december werd het overdag niet warmer dan -3,5 graden celsius. In de periode 1951-2007 heb ik nog nooit zo'n koude 20ste december geregistreerd.

Strijp S

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ik verbaas me er steeds weer over als ik in het nieuws hoor of lees over Strijp S.
Ik heb meer dan 40 jaar bij Philips gewerkt waarvan grotendeels op dit complex. Al die jaren noemde men dit complex Strijp 1. Mijn vader die al in de jaren '30 hier werkte had het ook altijd over Strijp 1. Ik vermoed dat dit complex dus al bijna 100 jaar zo heet. Waarom dan nu ineens een andere naam?

14 daagse vorstperiode.

We komen uit een vorstperiode van 14 dagen. Dat is vrij lang voor december. Als ik in mijn weerregistratie voor Eindhoven kijk dan is dat in de periode 1997/2007 nooit voorgekomen. De vorstperioden in december zijn over het algemeen veel korter van duur.

Het weer op Kerstmis in Eindhoven.

De veelbesproken klimaatverandering laat zich ook met Kerstmis gelden.
Om dat aan te tonen heb ik de KNMI-Normalen voor die dagen eens naast de gemiddelden van de laatste 10 jaar gezet.

Eerste ijsdag in de regio Eindhoven

Donderdag 20 december 2007 hadden we in Eindhoven de eerste winterse dag (ijsdag) van deze winter.
Sommige delen van Nederland hadden al iets eerder een echte ijsdag, maar hier in Eindhoven bleef donderdag voor de eerste keer de temperatuur de gehele dag onder nul.
In de vorige winter (2006/2007) hadden we de eerste ijsdag op 23 januari 2007. We zijn nu dus veel eerder "verwend" met een echte ijsdag.
XML-feed