registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gerrit16

De Eindhovense Lente van 2008 (weer)

De lente van 2008 was opnieuw warm.
Na de zeer warme lente van 2007 volgde dus opnieuw een (te) warme lente.
De gemiddelde lentetemperatuur lag hier in Eindhoven e.o. ruim 1 graad boven normaal en dat is veel.
Ook hebben we in deze lente meer warme en zomerse dagen gehad dan waar we "recht" op hadden.
De warmste lentedag was 10 mei met een max.temperatuur van 27,4 graden.
De warmste lentedag ooit is, voor Eindhoven, 12 mei 1998 toen het hier op het vliegveld 32,5 graden celsius werd.

Het Eindhovense weer van Mei 2008

Mijn berichtjes over het Eindhovense weer blijken aan te slaan bij een flinke groep lezers. Zo is het overzichtje van Maart al door bijna 1000 mensen gelezen.
Meestal breng ik vrij snel na het eindigen van een maand het overzicht van die maand uit maar dit keer ging dat niet. Ik ben nl.op 30 mei met vakantie gegaan en ben zojuist weer teruggekeerd. Wie schets mijn verbazing dat tussen de 400 mailtjes die op me stonden te wachten, meerdere mailtjes waren van lezers die verontrust melden dat ze het overzicht van Mei nog niet hadden gezien. U begrijpt nu waarom. Sorry

Weerspreuk(en) Juni

Het is bijna juni en dus hier alvast een paar oude volks-weerspreuken over de maand juni.
- Is het op 1 juni regenachtig, heel de maand wordt twijfelachtig.
- Valt er in juni veel regen, komt wijngaard en bijen ongelegen.
- Juni veel droger dan nat, vult met goede wijn het vat.
- Juni-regen is Gods zegen. Komt daar ook de zon nog bij, dan zijn boer en burger blij.
- Fluit de merel de ganse dag, let op! er komt een regendag.

Nederlanders en internet

Het CBS doet ondermeer onderzoek naar Internetgebruik in Nederland. Het laatste onderzoek gaat o.a. in op de vaardigheden van de Nederlandse internetgebruiker ondermeer ten opzichte van buitenlandse internetgebruikers.
Enkele conclusies en cijfers uit dit onderzoek:

* In Estland, Finland, Denemarken en Litouwen zijn de internetgebruikers gemiddeld het meest vaardig.
* In Estland valt 42% van de internetgebruikers in de categorie met "hoge vaardigheid". In Nederland is dat ongeveer 15%

Extreem warm in Mei (1922 en 1998)

De komende dagen gaat vlg. de weerberichten van het KNMI de temperatuur weer wat stijgen en wordt het mooi zonnig weer. Dat is heerlijk, want het is pas Mei en dan zijn dat eigenlijk extraatjes en voorproefjes van de naderende zomer. Het kan in mei heel koud zijn (bv. 9 mei 1944, Castricum -5,4 graden) maar ook heel warm. Het warmte-meirecord is van 1922.

Wist U dat.......? (3)

.
* In Johannesburg (Z.A) in de Township "Delft" een wijk ligt genaamd "Eindhoven"?
* Fort Bragg in Noord Carolina (USA) een straat heeft die "Eindhoven" heet?
* Bayeux in Normandie (Fr.) een "Boulevard d' Eindhoven" heeft?
* De bijnaam van Eindhoven, "Lichtstad" niet een gevolg is van de aanwezigheid van de Philips Gloeilampenfabrieken, maar van de Luciferindustrie in de 19e eeuw?

Genealogie, een fantastische hobby

Genealogie of stamboomonderzoek is een zeer populaire vorm van vrijetijdsbesteding. Was in het verleden stamboomonderzoek eigenlijk alleen mogelijk door het brengen van bezoeken aan verschillende archieven, tegenwoordig kan men heel veel doen, thuis achter de computer. Vele archieven hebben hun informatie gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt. Soms kan men de echte historische documenten inzien en uitprinten of bestellen.

Philips kwartetspel

foto:Gerrit Goosen

foto:Gerrit Goosen

Nu we het toch hebben over Philips en het verleden:
In mijn bezit is een oud Philips kwartetspel. Het spel maakt op speelse wijze reclame voor Philips-verlichting. Ik vermoed dat het spel van voor de tweede wereldoorlog is maar zeker ben ik er niet van. Ik weet nog dat toen ik een jaar of acht was mijn ouders het spel uit de kast haalden waarin het zorgvuldig was opgeborgen.

IJsheiligen in Eindhoven

Op 11, 12, 13 en 14 mei vieren we de naamdagen van resp. 4 heiligen nl.: St.Mamertus, St.Pankratius, St.Servatius en St.Bonifacius. Deze heiligen worden de IJsheiligen genoemd omdat men vroeger erg bang was voor de vorst die het in bloei staande gewas zou kunnen beschadigen.

Weerspreuk(en) Mei.

Ook de maand Mei kent zeer vele weerspreuken. De meeste hebben te maken met de groei van het gewas of met de IJsheiligen (11-14 mei)Of het tijdens die ijsheiligen nu echt kouder is dan in de rest van de maand dat zal ik eens proberen uit mijn gegevens te destilleren. Ook zou het volgens de overlevering tijdens de ijsheiligen vaak vriezen en daarna niet meer.

Het weer van April 2008 in Eindhoven e.o.

De maand April 2008 is weer voorbij.
De maand was redelijk zonnig en gelukkig niet al te nat.
De maand was koud vergeleken bij de aprilmaand van vorig jaar.
Vergeleken met de Norm viel het nogal mee en was de maand zelfs iets te warm.

April-weerfeitjes van nu en vorig jaar.

Omdat ik er even een paar dagen tussenuit ben geweest, heb ik het weer in Eindhoven e.o. van afstand, met belangstelling gevolgd. Opvallend was dat als ik in de zon zat (Spanje) het hier regende en andersom. Helaas is het zo dat de temperaturen, zeker in vergelijking met vorig jaar, nog niet veel voorstellen.

Anton Verdijk, eerste Burgemeester van groot Eindhoven

Zoals te lezen is in mijn bericht http://www.dse.nl/node/view/1731 "De Burgemeesters van Eindhoven" was Anton Verdijk de 1e Burgemeester van "Groot Eindhoven".
Groot Eindhoven ontstond na de gemeentelijke samenvoeging op 1 januari 1920.
Verdijk was 43 jaar oud toen hij Burgemeester van deze "nieuwe " stad werd. Hij was getrouwd met Johanna Peynenborg en overleed op op 74 jarige leeftijd.(1951)

De Burgemeesters van Eindhoven.

Eindhoven heeft een nieuwe Burgemeester.
Rob van Gijzel is de vijfde PvdA burgemeester tot nog toe voor de stad Eindhoven. In totaal heeft Eindhoven sinds de annexatie van 1920 twaalf verschillende Burgemeesters gehad.
Deze Burgemeesters waren:
1. Anton Verdijk - RKSP/KVP 1920-1941 en 1944-1945
2. Hub Pulles - NSB 1941-1944
3. Hans Kolfschoten - RKSP/KVP 1946-1957
4. Charles van Rooy - KVP 1957-1959

Het Brabants Orkest met Carel Kraayenhof

In het uitverkochte Muziekcentrum Frits Philips was zaterdagavond een bijzonder concert. Het was bijzonder omdat het Brabants Orkest ditmaal onder leiding stond van de vrouwelijke dirigent Gisele Ben-Dor. Vrouwelijke dirigenten zien we niet zo vaak voor het Brabants Orkest staan. Het dirigentenvak is toch nog altijd een mannenaangelegenheid. Waarom dat zo is? Ik zou het niet weten.
XML-feed