registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gerrit16

De Eindhovense postcodes

Een leuk tijdverdrijf voor de zondagmiddag is naar de website van het CBS gaan en daar dan een beetje op rondstruinen. Je vindt er echt de leukste dingen en soms sta je versteld van de vele kleine weetjes over Eindhoven e.o. Zo vond ik dat Eindhoven 32 vier-cijferige postcodes heeft. In al die postcode gebieden wonen Eindhovenaren, maar hoeveel?

Klimaatverandering (3)

Foto: Gerrit Goosen   Electronische regenmeter

Foto: Gerrit Goosen   Electronische regenmeter

Na de bijdrage over de stijgende gemiddelde etmaaltemperatuur (zie: http://www.dse.nl/node/view/1955 ) ligt het voor de hand om ook maar eens naar de maximum etmaaltemperatuur te kijken.
Stijgt deze temperatuur ook en zo ja met hoeveel dan wel?

De maximum etmaaltemperatuur is de hoogste temperatuur die op een dag bereikt wordt.

Klimaatverandering (2)

Foto:Gerrit Goosen,   Windmeter met temperatuur sensor.

Foto:Gerrit Goosen, Windmeter met temperatuur sensor.

Als we het over de klimaatverandering in de regio Eindhoven hebben dan is het logisch dat we beginnen met iets te zeggen over de temperatuursverandering (zie ook: http://www.dse.nl/node/view/1952 )
Het beste kunnen we dan vergelijken de gemiddelde temperatuur uit een vroegere periode met het gemiddelde van een recente periode.

Klimaatverandering (1)

Ons klimaat wordt warmer.
Iedereen die de berichtgeving hierover volgt zal dit beamen. De gemiddelde wereldtemperatuur stijgt en als gevolg hiervan smelt het poolijs, stijgt de zeespiegel en nemen de extremiteiten toe.
Ook in onze regio wordt het warmer. De gevolgen daarvan merken we allang. De flora en fauna zijn aan het veranderen (bananenbomen in Eindhoven, palmbomen in Amsterdam etc.). Als er interesse in is dan wil ik de komende tijd deze blog eens gebruiken om wat zaken over de klimaatverandering in de regio Eindhoven te belichten.

Nederlands warmterecord

Morgen is het 23 augustus.
Op 23 augustus 1944 werd in Warnsveld de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten geregistreerd. Op die dag registreerde het officiele KNMI-weerstation een maximum temperatuur van 38,6 graden celsius. Dit record staat dus al 64 jaar en is wel eens dicht benaderd maar nog nooit verbroken.

Weerspreuken voor 1 september

Langzamerhand naderen we het einde van augustus en gaan we aan september denken. Op 1 september is het St.Egidius, St.Giel, St.Gieles of St.Gillis. Over deze datum zijn vele oude volksweerspreuken bekend. Als je even de tijd neemt om te zoeken dan vindt je er al gauw een stuk of 20. Ze komen allemaal op het zelfde neer.

Het warmst in Eindhoven

Wanneer is het in Eindhoven het warmst?
Eigenlijk zou je verwachten dat het op 21 juni het warmst is. Immers op die datum is de dag het langst en kan de zon ons het meest ons verwarmen. De praktijk is echter anders.
Door de massa en de warmte-inhoud van de aarde en vooral van de zee, warmt de aarde langzamer op en koelt ook langzamer weer af. Het gevolg is dat na de langste dag, ondanks dat de zon minder lang schijnt, de aarde nog een tijdje gewoon doorgaat met opwarmen.

Weerspreuken over de augustusmaand.

Ook over de maand augustus zijn vele (volks)weerspreuken bekend.
In de eerste plaats zijn er nog de weerspreuken m.b.t. de Hondsdagen (zie: www.dse.nl/node/view/1914 ) en verder weerspreuken over "Laurentius" 10 augustus, "Maria hemelvaart" 15 augustus en "Sint Augustijn" 28 augustus.

"Park Hilaria", Eindhoven kermis.

foto:Gerrit Goosen

foto:Gerrit Goosen

Hierboven een sfeerplaatje van de Eindhovense Kermis, "Park Hilaria" op zaterdagmiddag. Het was er gezellig druk en de sfeer was prima. De verlengde Kennedylaan blijkt toch wel een goede kermislocatie te zijn.

Het Eindhovense weer in Juli 2008

/~nieuws/pics/wolken1487.jpg

De maand juli zit er weer op. De maand begon warm. Op 2 juli hadden we de eerste tropische dag. Helaas volgde op deze dag een ferm onweer met veel neerslag en daarna sloeg het weer om. Er volgde wisselvallig weer met een dieptepunt op 21 juli. Op deze dag werd het slechts 13,9 graden. Nog nooit was het in Eindhoven zo koud op 21 juli. Uiteraard kan het nog kouder worden in Juli. Op 3 juli 1984 steeg de temperatuur hier in Eindhoven niet hoger dan 13,0 graden en dat is dan ook de koudste juli dag in Eindhoven.

Hondsdagen

We zitten midden in de "Hondsdagen".
Vroeger muilkorfde men de honden in deze tijd van het jaar omdat men bang was voor hondsdolheid! Dat lijkt me een beetje vreemd want het verband tussen hondsdolheid en de periode van 20 juli tot 20 augustus is me niet duidelijk.
Nee, de term hondsdagen heeft niets te maken met honden maar met de ster Sirius in het sterrenbeeld "Grote Hond".
Op of omstreeks 20 juli komt de ster Sirius , uit het sterrenbeeld Grote Hond, gelijktijdig op met de zon en vanaf dat moment tot ongeveer 20 augustus is deze heldere ster daarom niet meer te zien.

Enkele weerfeitjes van de maand Juli.

De maand juli is nog niet voorbij maar toch wil ik alvast een paar weerextremen van deze maand noemen.

Eindhoven
3 juli 1984 max. temp. overdag 13,0 graden. Dit is de koudste juli-dag in Eindhoven ooit.
6 juli 1957 hoogste temperatuur ooit in Eindhoven gemeten, 36,4 graden celsius.
18 juli 1971 koudste juli-nacht voor Eindhoven, 2,9 graden celsius.
19 juli 2006, evenaring van het Eindhovense warmterecord van 6 juli 1957, 36,4 graden.

Eindhoven Ballooning

foto:Gerrit Goosen

foto:Gerrit Goosen
Het weer was een beetje spelbreker op het festival "Eindhoven Ballooning" maar toch werden we getrakteerd op een, wel is waar aangepast, fantastisch schouwspel.
Ook zaterdagavond was het weer niet geweldig maar toch werd om 19:00 uur het signaal "veilig"gegeven en stegen een kleine dertig ballonnen op van het terrein bij de Karpendonkse plas.

Weerspreuk 2 juli

"De zusters Clarissen vestigden zich rond 1720 in Megen, nadat zij uit hun klooster in Boxtel waren verdreven.
In 1740 en 1741 ontvingen zij brieven, waarin gedreigd werd het klooster in brand te steken, tenzij ze losgeld zouden betalen. Daarop kregen zij ter bescherming een miraculeus Mariabeeldje ten geschenke, waarna de dreigementen ophielden.
Dit beeldje wordt sindsdien door de zusters vereerd als O.L. Vrouw van de brand.

Het Eindhovense weer in de maand Juni 2008

Opnieuw een maand met een gemiddelde temperatuur boven normaal.
Toch was het niet extreem warm want als we het gemiddelde van deze juni-maand vergelijken met de laatste 12 juni-maanden (1997/2008) dan was het zelfst iets kouder.
Het eerste decade van de maand verliep zeer warm. Het was prachtig weer met elke dag blauwe luchten en heel soms een onweersbuitje. Na deze warme 10 daagse volgde een wisselvallige periode met koeler weer. Veel regen kregen we echter niet. In mijn regenmeter zat slechts 39 mm en dat is 10 mm minder dan gemiddeld in de voorgaande jaren. Gemiddeld over het land viel er 49 mm en dat is 22 mm minder dan gemiddeld voor juni.
XML-feed