registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gerrit16

Volksweerspreuken over de maand Januari

foto: gerrit goosen

foto: gerrit goosen

Over januari zijn heel wat volksweerspreuken te vinden. Ik had er, na even zoeken, wel een stuk of 30 verzameld. Ook kreeg ik van enkelen wat spreuken toegestuurd. Bedankt.
Hieronder een selectie van Januari spreuken. Ze spreken voor zich zelf.

Het Eindhovense Kerstweer.

/~gerrit16/images/logo.jpg

Het loopt weer tegen kerstmis en dan is het altijd leuk om even bij het weer van beide kerstdagen stil te staan. Verleden jaar heb ik dat ook gedaan (zie http://www.dse.nl/node/view/1521 ). Nu heb ik wat meer gegevens en wil ik het iets anders doen.

Warme dagen etc. in 2008

/~gerrit16/images/logo.jpg


Nog twee weken en het jaar is weer voorbij.
Omdat ik niet verwacht dat het de komende twee weken nog warm wordt kan ik nu al iets zeggen over het aantal warme dagen in 2008.

Een warme dag is een dag waarop de maximum temperatuur 20 graden of meer is.
In Eindhoven komen, normaal gesproken, warme dagen voor in de maanden maart tot en met oktober. In de maanden november tot en met februari hebben we nog nooit een warme dag in Eindhoven gehad.

Hermes en de bus in Eindhoven.

Het Eindhovens dagblad heeft vandaag een complete bijlage van maar liefst 16 pagina’s aan de vernieuwing van het busvervoer in en rond Eindhoven besteed. Alle artikelen zijn geschreven vanuit een hoera-stemming en zijn weinig of geheel niet kritisch. Ik citeer
“Hermes mikt op meer reizigers”.
“Ook regio ziet groeikansen voor de bus.”
“Extra lijnen en bussen gaan vaker rijden”.
“Compleet nieuw wagenpark Hermes”.

Temperatuursextremen 2008

/~gerrit16/images/logo.jpg


Ook het jaar 2008 loopt alweer naar het einde toe en dat nodigt uit tot terugkijken.
Hoe was het weerjaar voor Eindhoven en omgeving?
Helaas is het nog een klein beetje te vroeg om hier antwoord op te geven maar bij het doorbladeren van mijn weerdatabase viel mij een ding direct op, nl.
Er zijn dit jaar weinig temperatuur- datumrecords gesneuveld.

4 december

/~gerrit16/images/logo.jpg


Afgelopen donderdag 4 december is weerkundig gesproken een bijzondere dag.
Op deze dag werd 55 jaar geleden (dus in 1953) het warmterecord voor december gevestigd.
Buchten in Limburg was de gelukkige die dit all time warmterecord voor december kon noteren.
Op deze bewolkte 4 december 1953 werd het in Buchten 17,8 graden celsius en dat is zeer bijzonder voor een decemberdag. Nooit meer hebben we die temperatuur bereikt en voor deze datum is het ook nog nooit zo warm geweest.

Voetbal

Helaas heb ik geen verstand van voetbal. Ik ga zelden of nooit naar een wedstrijd en kijk op TV alleen als PSV of het Nederlands elftal erop is.
Wat me wel verbaast is de commotie die steeds weer ontstaat als er een talentvolle speler de Nederlandse club verlaat en in het buitenland gaat spelen. Het argument om dit te doen is bijna altijd het grote geld dat in het buitenland te verdienen is.
Een logisch gevolg van dit wegkopen is dat de Nederlandse achterblijvende club met een gat in zijn elftal zit en vaak minder gaat presteren.

Herfst 2008

foto: Gerrit Goosen

foto: Gerrit Goosen

Ook de herfst is alweer voorbij en we glijden langzaam de winter in. De herfst in Eindhoven is, wat de temperatuur betreft, opnieuw onder normaal.Ook vorig jaar was de herfst iets kouder dan normaal.Dat betekent dus twee maal achter elkaar te koud in de herfst en dat is vrij uitzonderlijk.

November 2008

/~gerrit16/images/logo.jpg


We hebben een behoorlijk wisselvallige maand november achter de rug.Gemiddeld over de hele maand lag de temperatuur ietsjes boven normaal.De maand begon sterk wisselvallig. In het begin lagen de temperaturen nog op een redelijk niveau.

Tram in Eindhoven.

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Vanmorgen viel de stadskrant Eindhoven op de deurmat. Ik heb deze krant nooit eerder gezien en het zal dus wel een incidentele uitgave zijn. De krant is uitgegeven door de PvdA afd. Eindhoven en ze laat zien wat er in de afgelopen 2 jaar in Eindhoven is bereikt en wat er aan plannen zijn om de stad leefbaarder te maken. Op de achterpagina van deze krant staat een berichtje onder de kop "Tram in Eindhoven?" met als ondertitel "Moeten we in Eindhoven de tram invoeren?" Dit bericht viel mij onmiddelijk op want ik ben al jaren een groot voorstander van het (her)invoeren van de tram in Eindhoven.

Volksweerspreuken, ditmaal voor de maand december.

foto: Gerrit Goosen

foto: Gerrit Goosen

Ook december kent een aantal leuke volkswijsheden.
Vaak bevatten ze een kern van waarheid en vroeger hielt men er terdege rekening mee.
Vooral de boeren vertrouwden op deze volkswijsheden bij zowel het bewerken van hun land alsook met het wel en wee van hun veestapel.
Sommige spreuken zijn “open deuren” zoals bv. de eerste spreuk.

Eerste sneeuw

/~gerrit16/images/logo.jpg


Dit weekend hadden we te maken met de eerste echte sneeuwval van deze winter. Eerste sneeuw eind november is redelijk vroeg maar beslist niet uniek.Soms valt er in oktober al sneeuw en dat is dan wel vroeg. Ik heb geen exacte datum gegevens voor onze regio maar het is in ieder geval zo dat de eerste sneeuw in 1975 en in 1998 al in oktober viel. Eerste sneeuw in november is dus “normaal’.

Let op Uw brievenbus!!!!

Eindelijk is het de tweede helft van november.
Wat hebben we lang moeten wachten.
De spanning is bijna ondraaglijk geworden.
Let op Uw brievenbus......zie: http://www.dse.nl/node/view/1991

gerrit

Het weer op 5 december.

/~gerrit16/images/logo.jpg


Binnenkort is het 5 december en daarom heb ik eens gekeken hoe het weer op deze dag in het verleden is geweest.
Met het weer bedoel ik uiteraard het weer in Eindhoven.
De basisgetallen komen van het KNMI en de berekeningen en conclusies zijn van mij.

Het klimaat in Eindhoven en op Uw vakantieadres.

/~gerrit16/images/logo.jpg

In deze bijdrage heb ik het jaarlijkse temperatuurverloop voor Eindhoven in een grafiekje uitgezet. In de grafiek is het gemiddelde temperatuurverloop voor Eindhoven te zien. Als U op vakantie gaat vergelijk dan eens de klimaatgrafiekjes van bv. www.zoover.nl met deze grafiek. U weet dan of U er op voor of achteruit gaat met het weer.
(zie onderstaande grafiek)
XML-feed