registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gerrit16

Het weer op Koninginnedag in de regio Eindhoven

/~gerrit16/images/koningdse.jpg


Het is weer bijna Koninginnedag en natuurlijk is het fijn als het dan een beetje lekker weer is.
Hoe lekker het kan zijn maar ook hoe slecht het soms is kunnen we uit de weerhistorische cijfers van Eindhoven voor de 30e april opmaken.
Sinds 1949 wordt Koninginnedag op 30 april gevierd. Op die eerste Koninginnedag in 1949 werd het in Eindhoven slechts 10 graden. Het jaar erop (1950) werd het al 17,8 graden, veel beter dus.

Weerrecords April voor de regio Eindhoven

/~gerrit16/images/aprilregen.jpg


April is al weer enkele dagen oud en het wordt tijd om eens even naar de weerrecords voor April te kijken. Wat is er allemaal mogelijk en hoe ziet de weerhistorie van April m.b.t. Eindhoven eruit?

Weerhistorie: Maart 2012, een mooie lentemaand.

/~gerrit16/images/logo.jpg


De maand Maart 2012 was in Eindhoven een prachtige voorjaarsmaand met prima temperaturen, behoorlijk veel zon en vrijwel geen regen.
In de eerste decade van de maand had de zon nog wat moeite om door de bewolking heen te breken maar vanaf half maart was dat geen probleem meer en hadden we volop zon.

Mooie voorjaarsperiode in het Eindhovense weer.

/~gerrit16/images/lam.jpg


Het is de afgelopen twee weken prachtig voorjaarsweer geweest. Nu doen we even een stapje terug maar ach, het is nog zo vroeg in het seizoen dus dat komt wel weer goed.
Als ik de afgelopen twee weken moet karakteriseren dan zeg ik "heerlijke voorjaarstemperaturen, heel veel zon en kurkdroog".

De zon schijnt in Eindhoven steeds meer en langer!

/~gerrit16/images/logo.jpg


Het is op dit moment heerlijk zonnig weer in Eindhoven . De mensen genieten, de terrassen zitten vol en de natuur geurt.
Dit bracht mij op het idee om eens te kijken hoe zit het eigenlijk met die Eindhovense zon, wat is normaal en is er een toe-/afname te bespeuren.

De Eindhovense lentes.

/~gerrit16/images/ehvlentes.jpg

We zitten midden in de lente. Het weer is weer een stuk beter, de vooruitzichten zijn goed en we kunnen vooruit gaan kijken naar de zomer.
Voordat we dat doen eerst maar eens kijken wat ons normaal gesproken in de lente nog te wachten kan staan. Het beste is om eens te kijken naar de lentehistorie en zo te bepalen wat ons mogelijk nog te wachten staat.

Eindhoven: Warmste plek van Nederland.

/~gerrit16/images/logo.jpg


Eindhoven was zondagmiddag 11 maart de warmste plek van Nederland.
Alle weerstations in het zuiden scoorden hoog.

Regen in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg


In Eindhoven valt het wel mee met de duur en de hoeveelheid regen.
Ik heb eens gezocht wat de Nederlandse regenrecords zijn en gekeken op welke plaats Eindhoven in het recordrijtje voorkomt.
Dat was nog een heel gezoek maar uiteindelijk kom ik tot het volgende.

Weerhistorie : De Eindhovense winter van 2011 / 2012

/~gerrit16/images/logo.jpg

De meteorologische winter zit er weer op en we gaan het voorjaar in. De astronomische winter is pas op 21 maart afgelopen maar meteorologen hanteren nu eenmaal hele kalendermaanden voor hun seizoenen. Ik ben het daar volkomen mee eens en het is bovendien een stuk handiger.

Weerhistorie: De maand Februari 2012 in de regio Eindhoven.

/~gerrit16/images/logo.jpg

We zitten weer in Maart en dus is even terugkijken naar Februari op zijn plaats.
Februari was een bijzondere maand, ook in Eindhoven. De maand begon winters en niet zo’n klein beetje ook. Het vroor dat het kraakte en op 4 februari zakte, in de vroege morgen, de temperatuur zelfs tot -19,7 graden.

De lokale Eindhovense weerrecords voor de maand maart

/~gerrit16/images/logo.jpg

Februari is bijna voorbij en we gaan de maand maart in.
Maart is een lentemaand maar het kan in maart ook nog behoorlijk koud zijn. Zo vroor het op 5 maart 1971 nog bijna 15 graden in Eindhoven. Daar staat tegenover dat het op 29 maart 1968 al dik 24 graden werd.

Elfstedentocht.

Waarom er opnieuw geen Elfstedentocht kwam.
Het knmi benadert dit wetenschappelijk en dat levert een mooi artikeltje op.

Lengte van de Eindhovense winters.

/~gerrit16/images/logo.jpg


Winterlengte
In mijn stukje over de recente koudegolf ( http://www.dse.nl/node/view/3610 ) kwam ook de winterlengte ter sprake. In een reactie van rkramer ( http://www.dse.nl/node/view/3610#comment ) werd een voorstel gedaan tot het berekenen van de winter lengte m.b.v. een drietal definities.

De koudegolf van jan./feb. 2012 in Eindhoven

/~gerrit16/images/koudegolfjan.jpg


We hebben weer eens een echte koudegolf gehad. Dit wintertje duurde precies 14 dagen, om exakt te zijn, van 30 januari t/m 12 februari. vlg. het KNMI mogen we zoiets een “Koudegolf” noemen als er minstens vijf aaneengesloten dagen met maxima lager dan 0 graden in voorkomen. Verder moeten er minstens drie dagen met minima lager dan -10 graden in voorkomen.

Cijfers en veeeeeeeel meer!

/~nieuws/pics/statgegevens.jpg

Neem hier eens een kijkje en vul "Eindhoven" of je postcode in.
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/14/statistiek-saai-cbs-cijfers-komen-tot-leven-op-een-kaart/
Ik stond versteld.
XML-feed