registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van pima

Frans van Hoof 1940-2013

Gisteren bereikte mij het bericht dat Frans was overleden. Vele jaren geleden, Frans zat weer eens in zak en as aan de bar van de Taveerne, gaf ik hem een briefje mee. Met daarop de eerstvolgende datum van het eerstvolgende literair podium in Café Kraaij en Balder. En ja, Frans kwam luisteren en sindsdien was hij vaak op de diverse podia van Eindhoven te vinden. Frans las zijn gedichten op een kenmerkende manier voor en had bovendien respect voor iedereen. Voor hem was gezelligheid heel belangrijk, dus een pilsje er bij was heel gewoon.

2 februari afsluiting Poezieweek themas Muziek

Dichters met en over muziek. Muzikale poëzie in Kraaij en Balder sluit Gedichtenweek 2013 af. De avond is een initiatief van Stadsdichter Eindhoven, Piet van den Boom en de dichter/schrijver Pierre Maréchal.

Een ander nieuwjaarsgedicht

Een gebeurtenis van toen, ver in het verleden .
Van heden en telkens weer opnieuw in vele
vormen, met vele gezichten. Jaar in jaar uit.
En ook deze is nog niet tot zand uitgesleten…

21 december ‘Van Vondel tot nu’. Dichters dragen kers- en kerstfeer gedichten voor.

Decembermaand vol activiteiten, vol gedachten en emoties over het afgelopen jaar. Dichters van De PoëzieClub en van het Eindhovens Schrijfsters Collectief dragen gedichten voor in kerstsfeer bij Gasterij in ’t Ven van het Groendomein Wasven. Niet alleen uit eigen werk maar ook van collega dichters uit heden en verleden.

Thematisch Literair Podium over Joop Oversteegen en de Schrijvers Associatie Opwenteling.

Op 28 oktober wordt in een van de gebouwen van het Groendomein Wasven een Podium gehouden over de dichter Joop Oversteegen (1900- 1994) en zijn in 1962 genomen initiatief tot de oprichting van de Schrijvers Associatie Opwenteling. Door deze debuutuitgeverij zijn tegen de 300 persoonlijke dichtbundels en bloemlezingen uitgegeven.

Voornemen Podium over de dichter Joop Oversteegen en Opwenteling

In verband met ons voornemen om een podium over de bekende dichter Joop Oversteegen en de schrijvers associatie OPWENTELING te organiseren, zoeken wij dichters en medewerkers die bij OPWENTELING hebben gepubliceerd en/of medewerker waren bij deze organisatie.

10 maart Podium over de schrijver/dichter/organisator Lodewijk van Woensel en Maria van der Steen

Podium in Café Kraaij & Balder rondom de dichters schrijvers Louis Vrijdag (pseudoniem. Lodewijk van Woensel) en Annie Pepers (pseudoniem Maria van der Steen). Optredens van onder meer Ad Maas (componist), Pierre Maréchal (dichter, schrijver) en Peter Thoben (Cultuur- en kunsthistoricus) en de band BEEZ.

Gedicht voor Valentijn

Liefde
Een arm over je schouder
Een warme hand

Wens voor een goed, gezond jaar 2012, zonneklaar

Deze tijd, de donkere tijd van zonnewende,
van midwinterfeesten
Het licht komt op zijn sporen terug

Literaire Frans babylonmiddag in de Gouden Bal op 21 augustus a.s.

21 augustus 2011 is het 43 jaar geleden dat dichter en kunstpromotor Frans Babylon op tragische wijze stierf. Ter ere van hem organiseert Poëthement de eerste van een jaarlijks terugkerend memoriam-podium onder de naam BOEKENKAST. Een literair podium met de kans familie en vrienden van de overleden dichter te ontmoeten.

Frans Babylon is geboren in Deurne als F.G.J. Obers. Hij schreef een twintigtal dichtbundels in de periode 1944 – 1967. Er zijn bij de toenmalige schrijversassociatie ‘Opwenteling’ en de ‘Vrienden van Babylon’ na zijn overlijden in 1968 nog diverse bundels verschenen met gedichten van Babylon. Naast zijn vele activiteiten redigeerde hij onder meer teksten voor bundels van aankomende Zuid-Nederlandse dichters.

Straatnaambordje voor dichter Frans Babylon

De Stichting Poëthement heeft aan de Wethouder van Cultuur, M-A Schreurs, verzocht te onderzoeken of het mogelijk is een locatie (straat of plein) op bijvoorbeeld Strijp S, te voorzien van een straatnaambord voor Frans Babylon. Frans Babylon was een van de belangrijkste dichters van Brabant en zeker in de regio Eindhoven.

Valentijnsdag

Valentijn

Begroet zijn dag,
dé dag,
die ene dag
waarop iedereen
vrij sporen mag

Op zoek naar de onbekende dichter

De geschiedenis van Eindhoven weerspiegeld zich niet alleen in Philips, archeologie en dat soort zaken. Al zou je dat soms kunnen denken. Ook in het bestaan van schrijvers en dichters bestaat een bijzondere ontwikkeling. Na vele jaren actief podia voor dichters en schrijvers te hebben georganiseerd en gepresenteerd, zoek ik de onbekende dichter.

Fijne dagen! Boeiend nieuwjaar! Met veel inspiratie!

De dagen
Ze lengen, ze korten
Zijn onderdeel van
eeuwigheden

WK Voetbal

‘o Hoe saligh is ’t duyken
onder den Oranjeboom’,
schreef Joost van den Vondel
XML-feed