registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van pima

10 maart Podium over de schrijver/dichter/organisator Lodewijk van Woensel en Maria van der Steen

Podium in Café Kraaij & Balder rondom de dichters schrijvers Louis Vrijdag (pseudoniem. Lodewijk van Woensel) en Annie Pepers (pseudoniem Maria van der Steen). Optredens van onder meer Ad Maas (componist), Pierre Maréchal (dichter, schrijver) en Peter Thoben (Cultuur- en kunsthistoricus) en de band BEEZ.

Gedicht voor Valentijn

Liefde
Een arm over je schouder
Een warme hand

Wens voor een goed, gezond jaar 2012, zonneklaar

Deze tijd, de donkere tijd van zonnewende,
van midwinterfeesten
Het licht komt op zijn sporen terug

Literaire Frans babylonmiddag in de Gouden Bal op 21 augustus a.s.

21 augustus 2011 is het 43 jaar geleden dat dichter en kunstpromotor Frans Babylon op tragische wijze stierf. Ter ere van hem organiseert Poëthement de eerste van een jaarlijks terugkerend memoriam-podium onder de naam BOEKENKAST. Een literair podium met de kans familie en vrienden van de overleden dichter te ontmoeten.

Frans Babylon is geboren in Deurne als F.G.J. Obers. Hij schreef een twintigtal dichtbundels in de periode 1944 – 1967. Er zijn bij de toenmalige schrijversassociatie ‘Opwenteling’ en de ‘Vrienden van Babylon’ na zijn overlijden in 1968 nog diverse bundels verschenen met gedichten van Babylon. Naast zijn vele activiteiten redigeerde hij onder meer teksten voor bundels van aankomende Zuid-Nederlandse dichters.

Straatnaambordje voor dichter Frans Babylon

De Stichting Poëthement heeft aan de Wethouder van Cultuur, M-A Schreurs, verzocht te onderzoeken of het mogelijk is een locatie (straat of plein) op bijvoorbeeld Strijp S, te voorzien van een straatnaambord voor Frans Babylon. Frans Babylon was een van de belangrijkste dichters van Brabant en zeker in de regio Eindhoven.

Valentijnsdag

Valentijn

Begroet zijn dag,
dé dag,
die ene dag
waarop iedereen
vrij sporen mag

Op zoek naar de onbekende dichter

De geschiedenis van Eindhoven weerspiegeld zich niet alleen in Philips, archeologie en dat soort zaken. Al zou je dat soms kunnen denken. Ook in het bestaan van schrijvers en dichters bestaat een bijzondere ontwikkeling. Na vele jaren actief podia voor dichters en schrijvers te hebben georganiseerd en gepresenteerd, zoek ik de onbekende dichter.

Fijne dagen! Boeiend nieuwjaar! Met veel inspiratie!

De dagen
Ze lengen, ze korten
Zijn onderdeel van
eeuwigheden

WK Voetbal

‘o Hoe saligh is ’t duyken
onder den Oranjeboom’,
schreef Joost van den Vondel

Etalages in de Bergen met gedichten en schilderijen

/~nieuws/pics/hoedenwink39142.jpg

In De Bergen is vanaf komend weekeinde tot en met de eerste week van mei een 'vorstelijke' etalageroute te lopen. In de etalages van veertig winkels en zaken komen kunstwerken en posters met gedichten van Eindhovense makers te hangen. Hier en daar is nu al wat te zien.

Verkiezing van de Stadsdichter van Eindhoven

Op woensdagavond 28 april wordt de nieuwe Eindhovense stadsdichter gekozen. Dat gebeurt vanaf 20.00 uur in café Wilhelmina aan het Wilhelminaplein in Eindhoven.

Dichterspodium 11 april samen werking Kleurrijkestad en Stichting Poethement Eindhoven

Podium voor woordkunstenaars Thema: Vrij Spraak Ontmoeting tussen jonger en ouder, culturen en taaluitingen. Taal wordt op zoveel verschillende manieren gebruikt, door mensen van verschillende culturen, achtergronden en leeftijdsgroepen.

Dichters over Bram Vermeulen 28 maart 2010

Stichting Poëthement Eindhoven Poëzie podium. Na de gevleugelde woorden van Bram Vermeulen ‘Dood ben ik pas als jij me bent vergeten’, schrijven wij: ‘Dood is hij pas als wij hem zijn vergeten’. Bram Vermeulen werd in 1946 geboren, studeerde psychologie en werd in de jaren zeventig bekend door cabaret met Freek de Jonge in Neerlands Hoop.

Verkiezing van de nieuwe stadsdichter van Eindhoven

Op de internationale Dichtersdag 28 januari, presenteerde Arnoud Rigter zijn bundel ‘De Onaangebroken Stad’. De presentatie en de bundel vormden de afsluiting van het succesvolle tweejarig stadsdichterschap van Arnoud Rigter. Op 1 februari is de verkiezing gestart voor een nieuwe stadsdichter van Eindhoven.

Poëthement viert voor de achtste keer dichtersdag

De Eindhovense dichters vonden indertijd ook dat er een dag moest zijn, waar algemeen de aandacht op de plaatselijke dichters werd gericht. Dat vonden wij in 2002 al door mee te doen met de Amsterdamse Vrije Boekendagen. In de bundel ‘Om het nooit gezegde’ komen wij, naast de Amsterdamse dichters, namen tegen van dichters uit de stad.
XML-feed