registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Noorse gevangenen in Nederlandse gevangenis: toch familiebezoek?

Vanaf september dit jaar komen 242 Noorse criminelen naar de leegstaande gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen (Drenthe). Noorwegen kampt met een cellentekort, terwijl in Nederland juist gevangenissen leegstaan. Daardoor dreigen veel medewerkers hun baan te verliezen. Om het aantal ontslagen te beperken, is staatssecretaris Teeven driftig op zoek gegaan naar nieuwe 'bewoners' voor de cellen.
Op radio en tv hoor ik niets dan hiep, hiep, hoera's over deze creatieve aanpak van de werkloosheid.

Je suis 'De klos'

Vrolijk Nederland, post van justitie: 'Op 17-02-2015 is met het voertuig met het kenteken XXX een verkeersovertreding begaan. Daarom ontvangt u deze beschikking. 'Feit: om 20.33 uur in de gemeente De Ronde Venen, Vinkeveen, toegestane snelheid 100 km/h, gemeten snelheid 108 km/h, gecorrigeerde snelheid 104 km/h, opgelegde sanctie € 23,00, administratiekosten € 7,00, in totaal € 30,00.

Overgang is uit, transitie is in.

Hebt u het ook gemerkt: er is een taalverandering aan de gang. Het woord overgang, tot voor kort een algemeen aanvaard synoniem voor verandering, is voor de hotemetoten ofwel te gewoon geworden ofwel doet hen misschien teveel denken aan de menopauze van vrouwen.

Crematorium Veldhoven komt nabij woonwijken

De gemeente Veldhoven heeft DELA toestemming gegeven voor de bouw van een crematorium op de begraafplaats De Hoge Boght. Dat is een locatie midden in het toekomstig woongebied De Zilverackers, in het westelijk deel van de gemeente op ongeveer een kilometer afstand van de huidige rand van de bebouwde kom.

Campagne voor volwassenheid

'Blauw Bloed', tv-programma. Gewoonlijk kijkt mijn vrouw er wel naar, ik niet, omdat ik niet houd van die conservatieve royalistische showbusiness. Maar vanavond zag ik toch een stukje dat mij raakte: koningin Maxima bezocht een opvangtehuis van de stichting ‘Het vergeten kind’. Vergeten kind? In Nederland vergeten kinderen?

Waarom levend verbrand?

Net als bijna iedereen heb ik met afschuw vernomen dat de Islamitische Staat een gevangen genomen Jordaanse straaljagerpiloot heeft geëxecuteerd door hem levend te verbranden. Een onthoofding zijn we al gewend te verwachten, maar dit... Wat zit hier achter?

De Rekentoets

Er is momenteel heel wat discussie over de Rekentoets, die het kabinet wil invoeren als drempel voor het behalen van een diploma in het voortgezet onderwijs. Op het internet zijn een aantal voorbeeldtoetsen te vinden die het Cito heeft ontwikkeld om ons een idee te geven van wat er van de scholieren gevraagd zal worden. Van de voorbeelden hier op cito.nl heb ik er een paar gemaakt en denk – met veel andere critici – dat deze drempel voor veel leerlingen een struikelblok zal worden.

Wie niet gematigd is, is fanatiek. Of is er nog een tussenweg?

Je kunt niet alles in de krant kwijt; gelukkig is er ook nog DSE.
In het ED schrijft een zekere Bauke Hüsken vandaag dat gematigd zijn niet helpt tegen fanatici. Hij wil fanatici de les lezen, maar verfoeit ook gematigd zijn: "Het wordt eens tijd dat er in Nederland iemand opstaat die zijn bek durft open te trekken."
Wat ik me nu afvraag is dit: de schrijver wil duidelijk geen gematigde zijn. Is hij dan zelf geen fanaticus?

Geweld tegen hulpverleners

In verband met de jaarwisseling is er weer een waarschuwing uitgegaan naar degenen die het zouden wagen, in de Nieuwjaarsnacht hulpverleners – bedoeld zijn politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel – te hinderen, te bedreigen of zelfs aan te vallen.

Twee kerstgedachten

Nadenkend over de vervelende of zelfs rampzalige dingen die ons overkomen, en vooral over waardoor ze teweeggebracht worden, meen ik twee dingen - beter laat dan nooit - begrepen te hebben. Het tweede ligt in het verlengde van het eerste.
1. Er is in de wereld al leed genoeg dat ons door de natuur en de breekbaarheid van de materie aangedaan wordt; als we er door ons eigen handelen geen leed aan toevoegen zou dat al een hoop schelen.

Dreigend isolement voor nieuwe woonwijken in Veldhoven-West

een grote plattegrond van Veldhoven zal goede diensten bewijzen

een grote plattegrond van Veldhoven zal goede diensten bewijzen

Regeren is vooruitzien, zegt men. Maar er naar handelen is een tweede. Ik neem als actueel voorbeeld de gemeente Veldhoven. Die is bezig met de uitvoering – weliswaar door de economische crisis vertraagd – van een groot uitbreidingsplan aan de westkant van de bebouwde kom: de Zilverackers. Daar moeten op termijn vier nieuwe woonkernen komen: Bosackers, Schootackers, Huysackers en Zilverbeek. Er komen in totaal ongeveer 2.700 woningen voor zo'n 6.000 mensen.

In de Kempen ’s nachts niet meer ziek worden!

Onlangs berichtte het ED ‘De inwoners van de Kempen moeten vanaf 1 januari naar de regionale dienstapotheek bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven rijden als ze 's avonds of in het weekeinde medicijnen nodig hebben. De vijf apotheken in Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel en Hapert krijgen van zorgverzekeraar CZ geen extra budget meer om een avond- en weekeindregeling in stand te houden.

Tweet, tweet... beroemd of berucht?

Klein berichtje onlangs in het ED 'Als advocaat verdedigde Moszkowicz een rits beroemde verdachten, onder wie Willem Endstra, Willem Holleeder, Desi Bouterse en Geert Wilders.'
Over Geert Wilders zullen de meningen verdeeld zijn, maar wie heeft er toch roem over Endstra, Holleeder en Bouterse uitgestort? Ik moet veel gemist hebben.

GeenStijl heeft gewonnen

Hoe het u vergaat hoop ik nog te horen. Maar ik word tegenwoordig, ook door officiële instanties zoals de ANWB, in brieven en e-mails aangesproken met ‘Beste meneer’. Ik kan het niet helpen – ben waarschijnlijk erg ouderwets -, maar ik voel me dan altijd behandeld als een wat aftakelende bewoner van een bejaardenhuis, iemand die het allemaal niet meer zo goed kan volgen; kortom iemand die wel met enige meewarigheid en neerbuigendheid mag worden behandeld.

Buma bakt ze heel erg bruin

De vader van staatssecretaris Van Rijn uitte zich deze week in het AD bijzonder kritisch over de zorg die zijn vrouw krijgt in een Haags verpleeghuis. Hij vertelde dat zij soms urenlang alleen wordt gelaten, dat ze niet op tijd wordt verschoond en dat de urine soms langs haar enkels loopt als zij opstaat. Het ministerie van Volksgezondheid schijnt geprobeerd te hebben de publicatie te voorkomen.
Vanmiddag kwam CDA-leider Sybrand Buma over deze kwestie aan het woord in Buitenhof. De onthullingen waren namelijk voor de Tweede Kamer de afgelopen week aanleiding tot zeer kritische vragen.
XML-feed