registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Frans Hoppenbrouwers, dichter van de Kempen

/~nieuws/pics/hrfst.jpg

Rond de millenniumwisseling hebben wij zowat een jaar lang intensief gecorrespondeerd over de gedichten die hij toen aan het schrijven was. Nu is hij vorige week overleden, Frans Hoppenbrouwers, een Kempische dichter in hart en nieren. De meest serieuze die ik ken. Vóór alles verbonden met de natuur, verliefd op de Dommel, de weilanden, de bomen en de planten van deze streek, waarvan hij de namen – in het Kempisch en het Latijn – en alle bijzonderheden kende.

Terug naar de eenverdiener

Het kabinet is, zoals bekend, het zorgbereik van de overheid flink aan het inkrimpen. Nu al kom je als bejaarde niet gemakkelijk een verzorgingshuis meer in en, als we er geen stokje voor steken, zullen de komende jaren veel verzorgingshuizen gesloten worden. Verzorging en verpleging zullen, tot je ongeveer op sterven na dood bent, grotendeels door familie, buren en bekenden geleverd moeten worden. De participatiesamenleving wordt een mantelzorgsamenleving.

Knock-out in Brabant

Gisteravond het tv-programma 'Knock-out in Brabant' gezien, over de rampzalige gevolgen van GHB-gebruik. Jongelui gaan er - sorry to say - door 'naar de klote'. Als u het niet gezien hebt, moet u een keer kiezen voor 'Uitzending gemist'.

Hoogleraar Baarsma over werken in deeltijd

Hoezeer ook hooggeleerden van de wereld vervreemd kunnen raken, viel mij weer eens op toen ik in de NRC van 9 november het interview las met de regelmatig aan de weg timmerende econoom Barbara Baarsma.

Kerkhofbloemen 9

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Vandaag, 2 november, is het Allerzielen. Daarom plaats ik nu - ten slotte - twee Zielgedichtjes in plaats van één. Het eerste schreef Gezelle voor een jonge vrouw, het tweede voor een moeder die – in de negentiende eeuw geen zeldzaamheid – in het kraambed stierf.

Kerkhofbloemen 8

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Het volgende Zielgedicht – nr. LXXI - van Guido Gezelle heeft betrekking op een soldaat en dateert van 16 november 1882. Wegens hun dapperheid noemt men soldaten helden, maar Gezelle memoreert dat er ook in het gewone leven mensen zijn die die naam verdienen.

Kerkhofbloemen 7

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Hieronder volgt Zielgedichtje nr. XLIX, door Guido Gezelle geschreven voor Felix A.J. Baron Bethune (12 Juni 1789-28 Sept. 1880), een notabele en politicus, die onder andere o.a. burgemeester van Kortrijk was geweest.
NB. Ik heb het gedicht taalkundig enigszins gemoderniseerd.

Zwarte Piet

We hebben weer eens gedoe over Zwarte Piet: die mag van enkelen niet zwart meer zijn.

Suggestie voor nieuwe poll: werkzondagen

Uit de laatste op DSE gehouden poll is wel duidelijk - 94 tegen 6 procent - dat de bezoekers van deze site de sluiting van de sociale werkplaatsen een abominabel plan vinden. Daar kan de politiek het mee doen!Nu een ander onderwerp. In Eindhoven is de wekelijkse koopzondag onlangs door de gemeenteraad goedgekeurd.

Postcodeloterij: twintig cent is te weinig.

Mijn vrouw houdt wel van een gokje en wil daarmee, na vele teleurstellingen, alsnog rijk worden. Ook ik houd wel van spannende gebeurtenissen. Dus kijken wij zondag ’s avonds, behalve tijdens reclames – dan zappen wij naar de Reünie van de KRO - regelmatig naar de Miljoenenjacht van de Postcodeloterij.

Te hoog spel met de Fyra

Al zowat een half jaar staan negen kostbare Italiaanse hogesnelheidstreinen, Fyra's, ergens op een Nederlands emplacement te roesten. NS heeft het contract met de producent, Ansaldo Breda, verbroken en zeven nog niet geleverde Fyra's afbesteld wegens geconstateerde ernstige gebreken. Ansaldo Breda is het met de beslissing van NS niet eens, heeft aangeboden de gebreken te repareren en inmiddels tegen de NS een rechtszaak aangespannen, met een schadeclaim van vele miljoenen.

Kerkhofbloemen 6

Gezelle’s Zielgedichtje nr. XXVI voor B. uit 1874 bevat geen onbekende gedachte, maar is wel een originele verwoording daarvan.

Uit in Eindhoven

Vrijdag de dertiende heeft de naam, maar zondag de dertiende moet die misschien ook krijgen. En niet alleen omdat de Eindhovense marathon dit jaar in hondenweer gelopen moest worden.

Kerkhofbloemen 5

Guido Gezelle heeft in totaal 193 ‘zielgedichtjes’ geschreven in de periode 1852-1892. Ze werden afgedrukt op bidprentjes. Hij heeft er uitgebreide ‘Aantekeningen’ bij geschreven en het zelf als volgt geformuleerd: ‘De bovenstaande zielgedichtjes, op twee of drie naar, wierden gedrukt op doodbeeldekens, en uitgedeeld in de kerke, ter nagedachtenisse van gekende overledenen.’ Alle zielgedichtjes, alsmede de Aantekeningen zijn te lezen op de site van de Stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl).

Kerkhofbloemen 4

Nog een ‘zielgedichtje’ van Guido Gezelle (1830-1899) voor een gestorven kind, aangeduid met de letters G.J.G.M., een meisje, dat blijkens de tekst nog een broertje had. Het kind wordt in de hemel welkom geheten door God, die daarna de bedroefde ouders troostend en mild vermanend toespreekt.
XML-feed