registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Meerderjarig? Ja, in naam.

Psychologisch betekent ‘meerderjarig’: 1) Mondig 2) Volwassen 3) Zelfstandig. Sommigen zijn ook van mening dat kinderen tegenwoordig deze hoedanigheden vroeg bezitten en dat je hen daarom bijtijds meerderjarig moet verklaren. Op de site Vrijheidslijst.nl lees ik bijvoorbeeld:

Krokodillentranen

Wanneer er ergens een opstand uitbreekt tegen een autoritair of autoritair geacht regiem heeft de westerse pers en de westerse politiek gewoonlijk een spontane sympathie voor de opstandelingen. Dat zagen we de laatste jaren in Egypte, in Libië en nu in Syrië. Daaruit volgt gewoonlijk een gekleurde verslaggeving waarbij het geweld van de opstandelingen en de daaruit voortkomende ellende voor de bevolking als onvermijdelijk beschreven en vergoelijkt worden, terwijl het tegengeweld van de machthebbers als wreed en misdadig wordt voorgesteld.

Nivelleren levert volgens het CDA ‘niets’ op

Vandaag heb ik iets ongelofelijks gehoord: CDA-leider Van Haersma Buma heeft gezegd dat nivelleren voor Nederland niets oplevert en dat de CDA-fractie daarom in de Eerste Kamer tegen het regeerakkoord zal stemmen. Hiermee heeft hij openlijk uitgesproken dat het ontzien van de zwakkeren in de samenleving niet meer tot de doelstellingen van het CDA behoort. Volgens Elsevier zei de CDA-voorman: ‘Nivelleren levert geen banen op en schulden worden er niet door weggewerkt.’ Kennelijk is macro-economisch rendement nog de enige maatstaf waaraan het CDA beleidsmaatregelen wil toetsen.

Cultuurminnend Nederland (een twietje)

Volgens de NOS (Journaal 11 nov.) heeft door de komst van de musical ‘Hij gelooft in mij’, die vandaag in première ging, ook 'de rest van cultuurminnend Nederland' nu ook André Hazes omarmd.

Identiteitsfraude

Dit stukje is niet bedoeld om de hoofdredactrice van het Katholiek Nieuwsblad te verdedigen, maar wel om de handelwijze van een columnist van Metro aan de kaak te stellen. Ik veronderstel dat u weet waarover het gaat. Luuk Koelman schreef in zijn wegwerpkrantje een venijnige column in de vorm van een open brief aan de ouders van Tim Ribberink, de jongeman die vorige week zichzelf doodde omdat hij naar eigen zeggen levenslang gepest was. Deze brief schreef Koelman niet onder eigen naam, maar onder die van Mariska Orbán-de Haas van het Katholiek Nieuwsblad.

Kickt u ook op Badr Hari?

Je kunt tegenwoordig geen journaal of praatprogramma meer zien of het laatste nieuws over een zekere Badr Hari wordt je door oog en oor geduwd. Waarom moet dat eigenlijk? Welk belang heeft die man voor al die kijkers? Ik heb het nog niet kunnen ontdekken en zou liever zien dat ze mijn aandacht vragen voor dingen waaraan enig nut te ontdekken valt.

De Fraters van Tilburg hebben een groot schrijver voortgebracht

Van sommige schrijvers koop ik, mits mijn portemonnee niet protesteert, elk boek bij voorbaat. Jeroen Brouwers is er zo een. Gisteren vond ik bij Van Piere voor een zachte prijs een essaybundel, getiteld 'De schemer daalt'. Omdat ik ook een fan van Anton van Duinkerken ben, las ik 's avonds het hoofdstuk waarin diens naam voorkomt - staat netjes in een register vermeld - het eerst.

Kabinet al bijna gevallen

Elsevier meldt vandaag het volgende:
Het is onvermijdelijk dat de inkomensafhankelijke zorgpremie wordt teruggedraaid. Dat zei VVD-coryfee Hans Wiegel in het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag meldt Novum. Het voorstel is volgens Wiegel “niet uit te leggen, onaanvaardbaar” en komt sowieso niet door de Eerste Kamer. Ook voor CDA-partijleider Van Haersma Buma is de maatregel onbespreekbaar. (...)

Deze keer een échte held

Hij zag haar op de spoorweg staan,
Wachtend op wat ging komen.
Hij had geen tijd voor schromen,
Heeft wat hij goed vond snel gedaan.

RTL en de exploitatie van de dood. Onderwerp voor een opiniepeiling.

Vader Van den Hurk en RTL hebben geen overeenstemming bereikt over een door RTL geplande tv-uitzending, waarin medium Derek contact zou maken met Nicole, de vermoorde dochter van Van den Hurk. De man vindt 'dat RTL op een commerciële wijze misbruik maakt van de dood van zijn dochter.' (Lees: http://www.ed.nl/specials/nicolevandenhurk/11934215/Geen-schikking-in-zaak-Nicole.ece) Ik vind dat Van den Hurk gelijk heeft, zelfs als het geen mis- maar gebruik genoemd zou moeten worden.

Tandpijn

Foto:Rien Valk

Foto:Rien Valk

De meesten van ons denken bij het woord Romantiek waarschijnlijk aan gevoelvolle verhalen, schilderijen, gedichten en liederen. Die gaan dan gewoonlijk over liefde, eenzaamheid, natuur en dood. Er wordt inderdaad in de romantische literatuur heel wat afgesmacht en geleden, aan zielenpijn wel te verstaan. Maar soms word je toch verrast door heel andere dingen, grappige maar ook alledaagse en heel realistische.

Contrasten

Sorry voor de komende sombere overpeinzing - u kunt hier desgewenst stoppen -, maar de beelden waar ik jongstleden vrijdagavond mee geconfronteerd werd, waren zodanig, dat het met de wereld niet goed kan aflopen tenzij...

We hebben zoveel te vieren, wij,

We hebben zoveel te vieren, wij,
5 mei, de dag der bevrijding.
Nog pas kwam er een feestje bij:
14 september, de dag van de scheiding.

We willen heel veel leren, wij,
Zelfs op tv, van wijze meneren.
Twan Huys maakt ons dus vrees’lijk blij:
Willem Hollevat gaat ons doceren.

Sociaal leenstelsel voor studenten: comfort voor de rijken

De uitverkoop bij de PvdA is opnieuw begonnen: vanaf 2014 zullen studenten uit arme gezinnen weer weten dat ze arm zijn. De basisbeurs wordt afgeschaft en de jongens en meisjes die nog wat hogere diploma's willen halen, krijgen van Vadertje Staat niets meer in de schoot geworpen. Zij kunnen twee dingen doen: een basisbeurs bij pa en ma aanvragen of een lening afsluiten bij een bank of misschien bij rijksbureau DUO.

Decentralisatie van verantwoordelijkheden: miskleun met voorspelbare gevolgen

Vorige week - 5 oktober - stond er in het ED een uitgebreid opiniestuk van Frans Slangen, voorzitter van KBO-Brabant. De titel ervan vatte perfect samen wat het kwalijke gevolg van is de overheveling van rijkstaken naar gemeenten: WMO geen maatwerk maar willekeur.
XML-feed