registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Voor Romakinderen geen geschikte school in Veldhoven?

Vanavond om 20.00 uur vindt er in de Veldhovense Muziekschool Art4U een verkiezingsdebat plaats. Ik had daar heen willen gaan om naar de diverse voornemens te luisteren, maar ook om een vraag te stellen. Jammer genoeg kan ik er niet naar toe. Daarom stel ik mijn vraag via het DSE-forum.

De Krim - Het democratisch principe op de proef gesteld

De invasie van Rusland met troepen op de Krim is uit democratisch oogpunt natuurlijk niet geoorloofd, het besluit van de bevolking van de Krim om zich bij Rusland aan te sluiten natuurlijk wel. Democratie betekent namelijk zelfbeschikking. Elk volk en landsdeel heeft het recht zichzelf te besturen en daarom zelf te kiezen of en met welk buurland men wil samenwerken, resp. een gemeenschap wil vormen.

Wieringa: "Bewustzijn van verval is een grote kwelgeest."

88 jaar - Foto:Rien Valk

88 jaar - Foto:Rien Valk

In het ED staat vandaag een interview met de schrijver van het Boekenweekgeschenk, Tommy Wieringa. Die doet daarin een generaliserende uitspraak over een thema in dat boek: oud worden, niet mooi meer zijn, lichamelijk verval. Hij beweert: “Het bewustzijn van verval is een grote kwelgeest.” Is dat waar?

Radio1 moet rond het middaguur weer een echte nieuwszender worden.

Nederland heeft nog een publieke omroep. Daarvan is Radio1 bedoeld als een nieuwszender. Naar mijn smaak is hij dat veel te weinig, althans in het middaguur. Mijn vrouw en ik luisteren dan vaak, in de hoop zakelijke informatie te krijgen over wat in de wereld gaande is. Wat krijgen we echter?

Word raadslid en leid stuurloos de stuurlozen!

Aanbeveling op de opiniepagina van het ED (27 febr. 2014): Word raadslid, ook als u niet politiek gebonden of zelfs maar geïnteresseerd bent. Argument: “Meer dan 95 procent van de Nederlanders is geen lid van een politieke partij, 70 procent beschouwt zich niet als een aanhanger van een politieke partij en bijna 40 procent van de Nederlanders is zelfs nauwelijks of niet geïnteresseerd in politiek. Hoe minder u dus bij de politiek betrokken bent, hoe meer u juist die groepen Nederlanders in uw gemeente kunt vertegenwoordigen.

De wereld gaat aan show en stupiditeit ten onder

/~nieuws/pics/clonnespr.jpg

Gelooft u het niet? Kijk dan naar die tv-koffiereclame waarin een modieuze maar hersenloze pop uitroept "George Clooney is inside!"
Alles wat de vrouwenemancipatie bereikt heeft wordt hier in één klap tenietgedaan.

Heeft democratie afgedaan? Is het christendom vredelievend?

Reeds bij het Syrische conflict vroeg ik het mij af, maar nu in verhevigde mate bij de opstand in Oekraïne: heeft het Westen democratie als hoogste staatkundig beginsel afgedankt? Zowel in Syrië als Oekraïne bestaat een door het volk gekozen parlement dat de president steunt. Toch komt een deel van het volk in opstand, eist het aftreden van de president en tart de politie.

Zijn we tevreden over de bonuscultuur?

Vakbondsbestuurder Ron van Baden schrijft vandaag in het ED: “Hoe komt het toch dat men zo weinig kritisch is over de exorbitante beloningsregelingen van de ASML-top?”
Gelukkig vergist hij zich. Als het ED, net als over de Eindhovense binnenstad, een enquête zou houden over wat mensen vinden van de extra miljoenenbonus die ASML uitkeert aan zijn vorig jaar teruggetreden algemeen directeur Eric Meurice, ben ik er vrij zeker van dat driekwart of meer van de respondenten de huidige bonuscultuur absurd zou noemen.

Jeugd- en gezondheidszorg – Die brief prikken we op

De Bladelse wethouder Joan Veldhuizen heeft lef. In het ED (14 febr. 2014) schrijft zij dat de in brede kringen heersende “onrust over zorg nergens voor nodig” is. Zij bedoelt de onrust over de komende overheveling van de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg en een groot deel van de geestelijke gezondheidszorg van rijk en provincie naar gemeenten.

Niet alleen de IND is verantwoordelijk

‘Smet’, de column die Tommy Wieringa zaterdag 8 februari in het ED schreef, was even schrijnend als ontoereikend. Hij beschreef twee vergelijkbare gevallen: één lid van een gezin wordt vanwege een ‘smetje’ tot een land niet toegelaten, de rest van het gezin wel. In de VS, ongeveer een eeuw geleden, moest een moeder die een zwart vlekje op haar tong had en daarmee als een gezondheidsrisico beschouwd werd, terug naar Oekraïne, in Nederland werd onlangs een Syrisch meisje van 19 jaar geweigerd dat vanwege meerderjarigheid geacht wordt voor zichzelf te kunnen zorgen, in haar land van herkomst wel te verstaan.

Don Quichot bij de politie

Bericht vandaag in de krant: ‘Een 21-jarige man, een student, is dinsdag opgepakt, omdat hij tijdens de les op een ROC in Beverwijk een appeltje schilde met een bajonet. Bij hem thuis vond de politie nog twee bajonetten. De wapens zijn in beslag genomen.

Houd de Nucleaire Top in Volkel!

Den Haag en omgeving gaat rond 24 en 25 maart vrijwel op slot, vanwege de topconferentie over Nucleaire Veiligheid (NSS), waaraan niet minder dan 58 regeringsleiders deel gaan nemen. En die moeten natuurlijk zwaar beveiligd worden; stel je voor dat ....

Dit kabinet is gek en asociaal

EenVandaag had er 27 januari weer een uitzending over: de verschraling van de zorg voor ouderen in 2015. VVD en PvdA, samen regerend als een merkwaardig mengsel van water en vuur, hebben vooruitziend en vrolijk besloten, dat een groot deel van thuiszorg voor hulpbehoevende ouderen dan door de gemeenten geregeld en bekostigd moet worden, maar wel met dertig of veertig procent minder geld dan er nu aan wordt besteed.

Ze proberen ons bij de neus te nemen.

Vrijdag 24/1 stond er in ons regionale dagblad een bericht van het UWV: ‘Sociale media in strijd tegen werkloosheid’. Ik vond het een merkwaardig bericht, getuigend van een merkwaardig optimisme. Even merkwaardig als wanneer iemand zou beweren dat meer koopzondagen tot meer aankopen zouden leiden.

Politie niet terughoudend genoeg?

Foto Rien Valk

Foto Rien Valk

Geen moment twijfel ik er aan, dat de Haagse politieagent die momenteel terechtstaat voor het vorig jaar doodschieten van een – bij nader inzien – ongewapende jongeman op Hollands Spoor, lijdt onder het feit dat zijn handelwijze zo’n fatale afloop kreeg. Hij wilde de jongeman namelijk niet doden, maar aanhouden, i.c. hem beletten weg te lopen.
XML-feed