registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Hoe bestrijd je islamitische radicalisering?

Meer dan honderd islamitische jongeren zijn uit Nederland naar Syrië vertrokken om zich daar te wijden aan de jihad, de verbreiding van de islam met humanitaire maar ook met militaire middelen. Een dertigtal schijnt inmiddels teruggekeerd, enkelen zijn ginds omgekomen.

Heiligen worden niet aanbeden

Vandaag werden twee pausen heilig verklaard. Dat feit haalde het NOS Journaal. Maar dit liet niet na, een misverstand te wekken.

Tweet, tweet..

/~tweet/pics/twi.jpg

Het statement van de week hoorde ik vanavond uit de mond van Jeroen Pauw. Tegen Joost van Bellen zei hij: 'Vind jij ook niet dat drugs iets leuk maken wat anders niet leuk is?'

'Eerst pauper, dan president' oftewel De bewondering van het geweld

/~nieuws/pics/lhijack.jpg

Femke Wolting heeft een film gemaakt 'Last hijack', 'De laatste kaping'. Zij kwam daarover berichten bij Pauw & Witteman. De hoofdpersoon had, naar verluidt, door zijn carrière als kaper bij zijn terugkeer in zijn omgeving groot aanzien verworven: eerst gold hij hij als een sukkel en idioot, nu werd hij gerespecteerd en aangesproken met 'papa'.

De paasvogel

Negentig of meer procent van de Nederlanders zijn opgegroeid met het idee dat de paaseieren gebracht worden door de ‘paashaas’. Zo niet wij. Bij ons – in een dorp in de Kempen in de jaren na de Tweede Wereldoorlog - werden de mooi gekleurde eieren gebracht door de paasvogel (in dialect: de pòsvogel). Tenminste, dat hoorden wij van onze ouders, die zelf opgegroeid waren in resp. Bergeijk en Bladel.

Oplossing Oekraïne voor een democraat tamelijk eenvoudig

/~nieuws/pics/kiev.jpg

De Nederlandse media suggereren voortdurend dat er alleen met militair geweld een oplossing voor het interne conflict in Oekraïne mogelijk is. Telkens klinken vragen als 'Waarom maakt de Oekraïense regering in Kiev geen einde aan de bezettingen?' en 'Wanneer zal Rusland besluiten, zijn sympathisanten in Oost-Oekraïne met troepen te hulp te komen?'

Toenemend geweld en wreedheid

/~nieuws/pics/cmusius.jpg

Hoezeer het mij ook tegenstaat deze werkelijkheid onder ogen te zien, we ontkomen er niet aan te erkennen dat geweld en wreedheid op vele plaatsen in de wereld toenemen.

Het bisdom Roermond heeft iets uit te leggen

Gisteren werd bekend gemaakt: het bisdom Roermond erkent dat zijn voormalige bisschop Gijsen tussen 1958 en 1961 twee minderjarige jongens seksueel heeft misbruikt. De beschuldiging ligt er al jaren, de beschuldigde heeft altijd ontkend en na de periode van het vermeende misbruik nog meer dan een halve eeuw geleefd.

Geheime camera: meestal een verwerpelijke methode.

RTL heeft om het pestgedrag op scholen te bestrijden een aantal gepeste leerlingen met een camera stiekem video-opnamen in de klas laten maken. Binnenkort zou men die beelden op tv willen uitzenden. Een school heeft echter de zaak bij de rechter aanhangig gemaakt om te voorkomen dat dat gebeurt.

Wie inbreekt zet alles op het spel.

Soms lees je zelfs in serieuze kranten merkwaardige uitspraken. Zo in NRC Handelsblad van 31 maart. Strafrechtadvocaat Sidney Smeets beweert daarin – natuurlijk naar aanleiding van het optreden van het Deurnese juweliersechtpaar - het volgende: “Doordat ministers dit soort dingen zeggen”- hij refereert hier aan de term ‘inbrekersrisico’ die staatssecretaris Teeven eerder gebruikte nadat een inbreker bij een overval was doodgeslagen – “krijgen mensen het idee dat ze het recht hebben om hun eigen huis en haard te verdedigen. Terwijl de rechter er lang niet altijd zo over denkt.

Het antwoord op Wilders

Duidelijker dan ooit heeft Wilders vorige week op de man gespeeld: "minder Marokkanen". Hij heeft gewoon een bevolkingsgroep in het verdomhoekje gezet, zoals Hitler de joden deed. Maar welke antwoorden geeft de politiek daarop?

Verdraaiing van de feiten - over het bejaardenhuis

Niet minder dan tweemaal op één avond hoorde ik het beweren, eerst door D66-fractieleider Pechtold in het debat bij EénVandaag, later door premier Rutte bij Pauw & Witteman: vroeger gingen oude mensen gewoonlijk meteen naar een verzorgingshuis, tegenwoordig willen we zo lang mogelijk thuis blijven wonen.

Voor Romakinderen geen geschikte school in Veldhoven?

Vanavond om 20.00 uur vindt er in de Veldhovense Muziekschool Art4U een verkiezingsdebat plaats. Ik had daar heen willen gaan om naar de diverse voornemens te luisteren, maar ook om een vraag te stellen. Jammer genoeg kan ik er niet naar toe. Daarom stel ik mijn vraag via het DSE-forum.

De Krim - Het democratisch principe op de proef gesteld

De invasie van Rusland met troepen op de Krim is uit democratisch oogpunt natuurlijk niet geoorloofd, het besluit van de bevolking van de Krim om zich bij Rusland aan te sluiten natuurlijk wel. Democratie betekent namelijk zelfbeschikking. Elk volk en landsdeel heeft het recht zichzelf te besturen en daarom zelf te kiezen of en met welk buurland men wil samenwerken, resp. een gemeenschap wil vormen.

Wieringa: "Bewustzijn van verval is een grote kwelgeest."

88 jaar - Foto:Rien Valk

88 jaar - Foto:Rien Valk

In het ED staat vandaag een interview met de schrijver van het Boekenweekgeschenk, Tommy Wieringa. Die doet daarin een generaliserende uitspraak over een thema in dat boek: oud worden, niet mooi meer zijn, lichamelijk verval. Hij beweert: “Het bewustzijn van verval is een grote kwelgeest.” Is dat waar?
XML-feed