registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Kerkhofbloemen 6

Gezelle’s Zielgedichtje nr. XXVI voor B. uit 1874 bevat geen onbekende gedachte, maar is wel een originele verwoording daarvan.

Uit in Eindhoven

Vrijdag de dertiende heeft de naam, maar zondag de dertiende moet die misschien ook krijgen. En niet alleen omdat de Eindhovense marathon dit jaar in hondenweer gelopen moest worden.

Kerkhofbloemen 5

Guido Gezelle heeft in totaal 193 ‘zielgedichtjes’ geschreven in de periode 1852-1892. Ze werden afgedrukt op bidprentjes. Hij heeft er uitgebreide ‘Aantekeningen’ bij geschreven en het zelf als volgt geformuleerd: ‘De bovenstaande zielgedichtjes, op twee of drie naar, wierden gedrukt op doodbeeldekens, en uitgedeeld in de kerke, ter nagedachtenisse van gekende overledenen.’ Alle zielgedichtjes, alsmede de Aantekeningen zijn te lezen op de site van de Stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl).

Kerkhofbloemen 4

Nog een ‘zielgedichtje’ van Guido Gezelle (1830-1899) voor een gestorven kind, aangeduid met de letters G.J.G.M., een meisje, dat blijkens de tekst nog een broertje had. Het kind wordt in de hemel welkom geheten door God, die daarna de bedroefde ouders troostend en mild vermanend toespreekt.

Kerkhofbloemen 3

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ook nu nog sterft soms een kind. Een hartverscheurende gebeurtenis, zoals er vandaag een – ‘Het grote leven van kleine Jasper’ - in het ED beschreven staat. Maar in Guido Gezelle’s tijd, zo’n honderdvijftig jaar geleden, kwam het veel vaker voor. Voor wel tien kinderen heeft hij ‘Zielgedichtjes’ geschreven. Dit is er één van, nummer XLVII, geschreven in 1880 voor E.P.C. De spelling heb ik hier en daar gemoderniseerd.

Kerkhofbloemen 2

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Het volgende 'Zielgedichtje' heeft Guido Gezelle geschreven voor Voor P.F.J.S., die leefde van 1755 tot 1858, die dus 103 jaar oud geworden was. Hij vergelijkt diens leeftijd met die van een gestorven kind.

Kerkhofbloemen

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

De herfst is begonnen en we stevenen af op Allerheiligen (1 nov.) en Allerzielen (2 nov.) Bovendien vullen de media onze dagen met nieuws en praatprogramma's over leeftijd, ouderdom, ouderenzorg, dementie, sterven en euthanasie. Misschien is het daarom een goede gedachte deze maand eens wat vergeten 'Kerkhofblommen' te plukken in de gelijknamige bundel van één van onze grootste dichters, Guido Gezelle.

Proefverlof voor de moordenaar van Fortuyn?

De weerzin die bij velen merkbaar is tegen het toekennen van proefverlof aan de moordenaar van Pim Fortuyn is het zoveelste bewijs van de kloof die er bestaat tussen de rechtsopvatting van de bevolking en die van de magistratuur. Het volk bezit niet de mildheid die de rechterlijke macht ten toon spreidt.

Duizend Duitse dorpen

Vanmorgen woedde er op Radio1 weer eens een hevige discussie over de Israëlische politiek. Aanleiding was het bezoek van de Israëlische president, Shimon Peres, aan Nederland. Harry de Winter van 'Een Ander Joods Geluid' kritiseerde het Israëlische expansiebeleid, Harry van den Berg, onversneden Israëlfan, verdedigde het. De vraag was: kan er in het Midden-Oosten vrede komen bij de huidige politiek van Israël?

Rutte wil terug naar de achterkamertjes - Tweede Kamer als kletspodium

Op dit moment - donderdagmiddag 26 sept. - zendt Ned 1 de Algemene Beschouwingen uit. Karakteristiek: enkele oppositiepartijen - D66, CDA - eisen bepaalde aanpassingen in het regeringsbeleid om het kabinet te kunnen steunen, Rutte doet echter geen enkele concrete concessie maar zegt dat over diverse onderdelen 'te praten valt'.
In feite zegt hij daarmee naar de achterkamertjes terug te willen en maakt hij het parlement tot een podium waar alleen lege woorden gewisseld worden.

Rutte legt de bal voor eigen doel

"Mensen begrijpen dit kabinet" roept Mark Rutte ons vandaag toe vanaf de voorpagina van het ED. Hij legt hij de bal daarmee echter voor eigen doel. Er zal geschoten worden, niet alleen door mij maar door vele anderen: "Helaas, dit kabinet begrijpt de mensen niet."

Vernietigend oordeel van oud-VVD-minister over kabinetsbeleid

Vanavond op Ned 1 gekeken naar het grote debat van zes fractieleiders over het aangekondigde kabinetsbeleid. Toen het afgelopen was schakelde mijn vrouw over naar Ned 2. Wie zagen we daar? Een 92-jarige VVD-er, de oud-minister van financiën Witteveen. Geïnterviewd in het NCRV-programma ‘Altijd wat’. En wat verkondigde hij? Dat het kabinet van zijn partijgenoot Rutte totaal verkeerd bezig is door bijna uitsluitend te bezuinigen en niet te investeren.

Culturele hoofdstad vs. Culturele domstad.

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Leeuwarden is tot Culturele Hoofdstad verkozen en Eindhoven niet. Wie een beetje wil snappen waarom, moet deze week eens gaan googelen met de termen Museum Kempenland en Fries Museum en kijken wat je dan tegenkomt.

Basisonderwijs 2013: een beetje 'van de pot gerukt'

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Een jaar of elf was het kind, groep 7 basisschool. Ze had huiswerk ‘opgekregen’, maar ze snapte het niet. Laat maar eens zien, zei ik. Ze overhandigde mij een werkblad: Les 13, thema 1 week 3. Bovenaan twee mensfiguurtjes met tekstjes in ballonnen: Jantje: ‘Ik heb meer zakgeld nodig, want ik wil een nieuw computerspel.’ Moeder: ‘Maar je hebt al zoveel computerspellen!’

Darmkanker bestrijden met hoofdpijnpoeders

De lobby voor 'Brabant Culturele Hoofdstad' inspireert vandaag het Eindhovens Dagblad tot de kop 'Met cultuur de crisis doorbreken' Dat lijkt mij een gewaagde kop en een hachelijke onderneming. Zoiets als darmkanker proberen te genezen met hoofdpijnpoeders.
XML-feed