registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Toch nog een koningslied?

Een goede vriend van mij, die de rellerij rond het 'koningslied' natuurlijk ook gehoord had, zei mij vandaag: "ik weet wel een koningslied dat iedereen mee kan zingen". Hij had de oude CD op zijn tafeltje liggen: Give peace a chance, decennia geleden geschreven door John Lennon en uitgevoerd door een hele batterij toen - en deels nu nog - beroemde popmuzikanten. Ik heb er vandaag een alternatief koningslied van gemaakt. Oordeel zelf of het op de Dam of het Meiveld gezongen kan worden. Ik geef eerst de tekst van John Lennon, daarna die van mezelf. Dank zij de componist is het in ieder geval een swingend nummer.

Het 'Koningslied'

Van meet af aan heb ik me afgevraagd, hoe iemand een enigszins serieus te nemen ‘Koningslied’ zou kunnen schrijven. Reden: het koningschap wás al merendeels een ceremoniële functie, de laatste tijd is het echter helemaal tot showbusiness en mediale poppenkast gedegradeerd. Volledig ingepikt door populistische publiciteitsgeile lichtgewichten die in dit dwaze land de kost kunnen verdienen met ouwewijvenpraat en/of geroddel in programma’s als RTL Boulevard, Hart van Nederland, Shownieuws en Blauw Bloed.
Het zojuist gelanceerde ‘Koningslied’ – zie hieronder en laat uw tranen de vrije loop - is daar dan ook volledig mee in overeenstemming. Premier Rutte zei zojuist in EenVandaag dat hij er geen verantwoordelijkheid voor heeft; hij mag zich gelukkig prijzen. Maar hoe de leden van het Nationaal Comité Inhuldiging - toch ook volwassen mensen - naar dit lied kunnen luisteren zonder zich de jas over het hoofd te trekken, is mij een raadsel.

De Tongelreep en de Swim Cup

Omdat ik geen doctoraal of masters diploma Engels heb, zal ik voorzichtig zijn. Maar ik heb wel mijn wenkbrauwen gefronst toen ik zag dat in Eindhoven momenteel gezwommen wordt voor de Swim Cup. Solliciteert de slimste stad van de wereld hiermee niet naar de titel 'Kampioen Steenkolenengels'?

Geheimzinnige politieopgravingen te Maastricht: dure aprilgrap?

De titel spreekt voor zichzelf. We wachten de uitkomst af. 'Gelovige' nieuwsgierigen heeft het gebeuren in elk geval genoeg getrokken.

Uitbreiding en inkrimping

D66 ijvert, zoals bekend, voor maximale uitbreiding van de openingstijden van winkels; en voor een deel bereikt het ook zijn doel. Aan de andere kant van het klantvriendelijkheidsspectrum vindt er echter inkrimping plaats: in het ED van 28 maart jl las ik dat een 79-jarige vrouw in Amsterdam in haar buurt niet meer voor speklapjes terecht kan, want 'de halalslager verkoopt die niet uit religieuze overwegingen.'

Onze fascinatie voor passie

Min of meer toevallig kwamen gisteren en vandaag de twee betekenissen van het woord ‘passie’ alsmede hun onderling verband groot in beeld. Enerzijds werd in het hele land de passie, d.i. het lijden, van Jezus Christus herdacht. Anderzijds stond voor de rechtbank te Leeuwarden een man terecht die zich door zijn seksuele passie, in de betekenis van hartstocht, had laten meeslepen. Maar ook deze passie mondde uit in enorm lijden, voor het slachtoffer op de eerste plaats maar vervolgens ook voor de familie van zowel slachtoffer als dader.

Wat voor Yunus nodig is schijnt er niet meer toe te doen

Elsevier bericht vandaag: 'De regering van Turkije wil via de rechter afdwingen dat het Turks-Nederlandse pleegkind Yunus wordt herenigd met zijn biologische ouders. Premier Recep Tayyip Erdogan is van plan naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen.'

Tweede Kamer wakkert jihadisme aan

Bijna heel Nederland wil voorkomen dat jonge moslims radicaliseren. Maar de Tweede Kamer heeft nu besloten aan die radicalisering juist een extra impuls te geven. De meerderheid heeft namelijk uitgesproken dat van jonge moslims die naar Syrië afreizen om daar aan de zijde van de opstandelingen strijd tegen Assad te voeren het paspoort moet worden afgenomen.

Hoogleraar in NRC: niet jongeren, maar gezag was in Haren abnormaal bezig

Niet de feestgangers die op 21 september het Groningse villadorp Haren overspoelden, gedroegen zich abnormaal, maar de gezagsdragers. Jongeren deden wat je van ze mag verwachten, maar de overheid speelde daar niet goed op in, zei de Tilburgse hoogleraar Gabriël van den Brink zaterdag jongstleden in NRC Handelsblad.Van den Brink is hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde een van de opstellers van het vorige week gepresenteerde onderzoek naar de rellen in Haren.

Nomen est omen ofwel De ironie der dingen

WAALRE - Ook het kantoorpand van de Waalrese advocaat Marcel Senders wordt inmiddels beveiligd. Bij het pand van Custos op de Markt in Waalre zijn camera's geplaatst, meldt het ED van 2 maart 2013.
We hebben nu de wachter die zelf bewaakt moet worden. Custos is namelijk het Latijnse woord voor... waker, wachter!

Het 'Gezelschap van Jonge Academici' bij Philips

Van een bevriend maar inmiddels overleden echtpaar kreeg ik jaren geleden een stapeltje boeken cadeau. Het waren Jaarboeken van het Gezelschap van Jonge Academici bij Philips. Van het echtpaar was zij, Miluška Duffkova, een van oorsprong Tsjechische zangeres, die tussen 1950 en 1980 vooral in Zuid-Nederland veel is opgetreden. Haar man, ir. Klaas Roozendaal, heeft decennialang als ingenieur in de koudetechniek (cryogenie) bij Philips gewerkt en er zelfs een bekroonde uitvinding gedaan. Hij had in Delft gestudeerd en was in de Tweede Wereldoorlog één van de jonge academici die door onze toen nog zeer grote elektronicafabrikant werden aangetrokken.

Inhuldiging Willem-Alexander: een nationaal kinderprogramma

De poppenkast is begonnen. Eén van de bobo's van de republikeinse(!) partij D66 trad vandaag op als aanvoerder van het inhuldigingscomité voor koning Willem-Alexander. Het wordt een nationaal kinderprogramma met een koningslied en een koningsspel waar heel Nederland thuis voor de buis aan mee kan doen.

In Europa zonder grenzen ... wordt Zuidoost-Brabant afgegrensd

Vandaag weer eens met de bus gereisd. Er hangt een schermpje in. Daarop staat eerst: Hermes wenst u een prettige reis en daarna Het Dalurendagkaartje Brabant is NIET geldig in de bussen van Hermes in Zuidoost-Brabant.

Kunnen we verzorgingshuizen voor bejaarden missen?

Het NOS Journaal bericht ons vandaag dat door het nieuwe kabinetsbeleid de komende jaren alle 800(!) verzorgingshuizen voor bejaarden zullen moeten sluiten; daarna zullen er alleen nog verpleeghuizen overblijven. Vele terzake kundigen zien hier grote ellende van komen.

Eedaflegging aan de koning: onterecht en volstrekt anachronistisch

Bij de troonswisseling schijnen de meeste leden van onze volksvertegenwoordiging een eed of belofte van trouw aan de koning af te gaan leggen. Enkele SP-ers doen daar niet aan mee. Ik hoop dat het 'alle' wordt. Want dit is werkelijk een show en een ongehoorde poespas; een poespas die overigens wel past bij de toenemende tendens om allerlei bobo's die de laatste jaren grote maatschappelijke schade hebben veroorzaakt - bankiers bijvoorbeeld - door het verplicht laten afleggen van een eed een ethische strop om de nek te binden; alsof dat de echte criminelen zal beletten om nog slimmer te frauderen of te speculeren dan ze al deden.
XML-feed