registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Culturele hoofdstad vs. Culturele domstad.

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Leeuwarden is tot Culturele Hoofdstad verkozen en Eindhoven niet. Wie een beetje wil snappen waarom, moet deze week eens gaan googelen met de termen Museum Kempenland en Fries Museum en kijken wat je dan tegenkomt.

Basisonderwijs 2013: een beetje 'van de pot gerukt'

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Een jaar of elf was het kind, groep 7 basisschool. Ze had huiswerk ‘opgekregen’, maar ze snapte het niet. Laat maar eens zien, zei ik. Ze overhandigde mij een werkblad: Les 13, thema 1 week 3. Bovenaan twee mensfiguurtjes met tekstjes in ballonnen: Jantje: ‘Ik heb meer zakgeld nodig, want ik wil een nieuw computerspel.’ Moeder: ‘Maar je hebt al zoveel computerspellen!’

Darmkanker bestrijden met hoofdpijnpoeders

De lobby voor 'Brabant Culturele Hoofdstad' inspireert vandaag het Eindhovens Dagblad tot de kop 'Met cultuur de crisis doorbreken' Dat lijkt mij een gewaagde kop en een hachelijke onderneming. Zoiets als darmkanker proberen te genezen met hoofdpijnpoeders.

Steenkolen-Engels in Valkenswaard

Eerst werden Engelstalige colleges op Nederlandse universiteiten ingevoerd, toen kregen we tweetalige middelbare scholen waar behalve in het Nederlands ook in het Engels les gegeven werd, vervolgens moesten basisschoolkinderen in groep 7 en 8 Engels leren en momenteel gaan er stemmen op om ook kleuters al zo'n 20 minuten per dag in het Angelsaksisch toe te spreken. En wat heeft deze extra onderwijsbelasting opgeleverd?

Vaandelvlucht in de PvdA

In korte tijd is de PvdA-fractie in de Tweede Kamer twee van haar leden kwijtgeraakt. Niet door ziekte of overlijden. Nee, gewoon door desertie. Twee dames vonden niet wat zij verwacht hadden en gingen er vandoor.

Staatsbank alleen als er verliezen gedekt moeten worden

Minister Dijsselbloem heeft aangekondigd dat hij binnenkort de ABN-Amrobank weer wil verkopen. Zo goed als zeker is dat hij er lang niet voor terugkrijgt wat zijn voorganger, Wouter Bos, er in gestoken heeft: 32 miljard euro.
Toch wil Dijsselbloem niet dat ABN-Amro nog een staatsbank blijft. Hij splitst ons, burgers, liever het verlies in de maag. Maar als straks na de volgende gekkigheid van de bankiers de geprivatiseerde systeembank opnieuw dreigt om te vallen, ja, dan mogen wij weer de portemonnee trekken om er tegen een gigantische prijs weer een staatsbank van te maken!

Samsom gaat scheiden. Kan dat nou niet anders?

Diederik Samsom bevestigde tegenover NRC Handelsblad dat hij gaat scheiden:"Het leven loopt helaas niet altijd zoals verwacht. Dit is een heel ingrijpende en verdrietige wending." De toekomst van zijn kinderen, vertelde hij vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne, was zijn belangrijkste reden om politiek te bedrijven. Daar verandert volgens de PvdA-leider nu niets aan: "Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron. Dat blijft zo."
Een echtscheiding, het kan ook in onze eigen familiekring voorkomen; er is dus geen reden om hoog van de toren te blazen. Maar

Betaalde mantelzorg: de vierkante cirkel uitgevonden!

Betaalde mantelzorg doet zijn intrede in de regio, bericht ons het Eindhovens Dagblad (10 aug. 2013). Sommigen schijnen dit vloeken in de kerk te noemen. Ik noem het een wonder. Het is even onmogelijk als een vierkante cirkel. In de termen zelf ligt een tegenspraak opgesloten.

Idee voor een nieuwe poll: kunnen we onze sociale werkplaatsen missen?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

De vraag van onze huidige poll - kunnen we onze verzorgingshuizen voor bejaarden missen? - die met een overduidelijk 'nee' (90%) beantwoord is, zou ik, omdat zij al heel lang staat, willen vervangen door een andere, maar soortgelijke. Dezer dagen kwam in EénVandaag een meisje in beeld en aan het woord, dat ondanks haar Down-syndroom erin geslaagd was, haar VMBO-diploma te halen. Nu, vijf jaar later, werd gekeken hoe het haar verder in de wereld vergaan was.

Wat is in strijd met de goede zeden?

‘SGP verliest rechtszaak tegen overspelsite’, aldus lees ik bij RTL Nieuws. De website Second Love mag reclame blijven maken voor de datingsite voor getrouwde mensen die op zoek zijn naar een buitenechtelijke relatie. De Reclame Code Commissie heeft de bezwaren die SGP-jongeren hiertegen gemaakt hadden afgewezen. Volgens deze commissie is een dergelijke datingsite niet in strijd met de goede zeden. Dit roept natuurlijk de vraag op wat dan onder ‘goede zeden’ moet worden verstaan.

Titel 'koningin' Maxima is anti-emancipatorisch

Onlangs verscheen in de media het bericht dat Haagse rechters hun taak niet willen uitoefenen onder een staatsieportret waarop behalve Willem-Alexander ook zijn echtgenote Maxima is afgebeeld. Hoewel iemand commentarieerde met 'Zo'n reactie kun je alleen in Den Haag verwachten', wijst het standpunt van de rechters in feite op een anomalie in de bejegening van onze vorstenparen.

Als varkens bij de trog

In een democratie is het van groot belang dat de veelvormigheid van meningen tot uiting kan komen in de media: in kranten, tijdschriften, boeken, radio en tv. Dat wil zeggen dat meerdere mensen via deze media aan het woord moeten kunnen komen.

Abdicatie

Omdat er in België niet zoveel poespas omheen wordt gebouwd, wilde ik de troonsafstand van koning Albert II via de tv toch maar even aanschouwen. Ik zette het toestel aan, maar moest een paar zenders terugzappen. En wat gebeurt? Op datzelfde ogenblik zond RTL ook een abdicatie uit. Maar niet in een troonzaal met vele aanwezigen, doch in het open veld, langs een sloot waar een eenzame hengelaar bezig was een gevangen vis naar boven te halen.

Neerwaarts schuivende cultuur.

/~gouddelver/plaatjes/bestoffest.jpg

Niet alleen de politiek heeft een regressieve beweging gemaakt, ook de beeldende kunst is teruggekeerd naar oude tijden, om meer precies te zijn naar de fin-de-siècle-stijl van voor de Eerste Wereldoorlog.

Veertig tattooshops

Gisteren begon Jos Kessels er over in het ED: tattoo’s. Hij schreef, onnavolgbaar plastisch, liggend (of gelegen hebbend) op een grasveldje bij een natuurbad,: ‘Mijn lelieblanke dochter wurmde haar grote handdoek tussen een mislukte Maori en een dwarsgebakken tijgerin, terwijl ik mijn kleine handdoek tussen een gedrogeerde dolfijn en een doffe hardrockdoodskop wrong.’
XML-feed