registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Staatsbank alleen als er verliezen gedekt moeten worden

Minister Dijsselbloem heeft aangekondigd dat hij binnenkort de ABN-Amrobank weer wil verkopen. Zo goed als zeker is dat hij er lang niet voor terugkrijgt wat zijn voorganger, Wouter Bos, er in gestoken heeft: 32 miljard euro.
Toch wil Dijsselbloem niet dat ABN-Amro nog een staatsbank blijft. Hij splitst ons, burgers, liever het verlies in de maag. Maar als straks na de volgende gekkigheid van de bankiers de geprivatiseerde systeembank opnieuw dreigt om te vallen, ja, dan mogen wij weer de portemonnee trekken om er tegen een gigantische prijs weer een staatsbank van te maken!

Samsom gaat scheiden. Kan dat nou niet anders?

Diederik Samsom bevestigde tegenover NRC Handelsblad dat hij gaat scheiden:"Het leven loopt helaas niet altijd zoals verwacht. Dit is een heel ingrijpende en verdrietige wending." De toekomst van zijn kinderen, vertelde hij vorig jaar tijdens de verkiezingscampagne, was zijn belangrijkste reden om politiek te bedrijven. Daar verandert volgens de PvdA-leider nu niets aan: "Mijn kinderen zijn mijn inspiratiebron. Dat blijft zo."
Een echtscheiding, het kan ook in onze eigen familiekring voorkomen; er is dus geen reden om hoog van de toren te blazen. Maar

Betaalde mantelzorg: de vierkante cirkel uitgevonden!

Betaalde mantelzorg doet zijn intrede in de regio, bericht ons het Eindhovens Dagblad (10 aug. 2013). Sommigen schijnen dit vloeken in de kerk te noemen. Ik noem het een wonder. Het is even onmogelijk als een vierkante cirkel. In de termen zelf ligt een tegenspraak opgesloten.

Idee voor een nieuwe poll: kunnen we onze sociale werkplaatsen missen?

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

De vraag van onze huidige poll - kunnen we onze verzorgingshuizen voor bejaarden missen? - die met een overduidelijk 'nee' (90%) beantwoord is, zou ik, omdat zij al heel lang staat, willen vervangen door een andere, maar soortgelijke. Dezer dagen kwam in EénVandaag een meisje in beeld en aan het woord, dat ondanks haar Down-syndroom erin geslaagd was, haar VMBO-diploma te halen. Nu, vijf jaar later, werd gekeken hoe het haar verder in de wereld vergaan was.

Wat is in strijd met de goede zeden?

‘SGP verliest rechtszaak tegen overspelsite’, aldus lees ik bij RTL Nieuws. De website Second Love mag reclame blijven maken voor de datingsite voor getrouwde mensen die op zoek zijn naar een buitenechtelijke relatie. De Reclame Code Commissie heeft de bezwaren die SGP-jongeren hiertegen gemaakt hadden afgewezen. Volgens deze commissie is een dergelijke datingsite niet in strijd met de goede zeden. Dit roept natuurlijk de vraag op wat dan onder ‘goede zeden’ moet worden verstaan.

Titel 'koningin' Maxima is anti-emancipatorisch

Onlangs verscheen in de media het bericht dat Haagse rechters hun taak niet willen uitoefenen onder een staatsieportret waarop behalve Willem-Alexander ook zijn echtgenote Maxima is afgebeeld. Hoewel iemand commentarieerde met 'Zo'n reactie kun je alleen in Den Haag verwachten', wijst het standpunt van de rechters in feite op een anomalie in de bejegening van onze vorstenparen.

Als varkens bij de trog

In een democratie is het van groot belang dat de veelvormigheid van meningen tot uiting kan komen in de media: in kranten, tijdschriften, boeken, radio en tv. Dat wil zeggen dat meerdere mensen via deze media aan het woord moeten kunnen komen.

Abdicatie

Omdat er in België niet zoveel poespas omheen wordt gebouwd, wilde ik de troonsafstand van koning Albert II via de tv toch maar even aanschouwen. Ik zette het toestel aan, maar moest een paar zenders terugzappen. En wat gebeurt? Op datzelfde ogenblik zond RTL ook een abdicatie uit. Maar niet in een troonzaal met vele aanwezigen, doch in het open veld, langs een sloot waar een eenzame hengelaar bezig was een gevangen vis naar boven te halen.

Neerwaarts schuivende cultuur.

/~gouddelver/plaatjes/bestoffest.jpg

Niet alleen de politiek heeft een regressieve beweging gemaakt, ook de beeldende kunst is teruggekeerd naar oude tijden, om meer precies te zijn naar de fin-de-siècle-stijl van voor de Eerste Wereldoorlog.

Veertig tattooshops

Gisteren begon Jos Kessels er over in het ED: tattoo’s. Hij schreef, onnavolgbaar plastisch, liggend (of gelegen hebbend) op een grasveldje bij een natuurbad,: ‘Mijn lelieblanke dochter wurmde haar grote handdoek tussen een mislukte Maori en een dwarsgebakken tijgerin, terwijl ik mijn kleine handdoek tussen een gedrogeerde dolfijn en een doffe hardrockdoodskop wrong.’

‘thuis - een kleurloze en rare naamsverandering.

Dit is de tijd van de fusies. Bedrijven fuseren, Nuenen wil fuseren, het Eindhovense Domein en de Veldhovense Woningstichting Aert Swaens zijn al gefuseerd. En hoe het fusiebedrijf van deze laatste twee gaat heten? U hoeft niet lang na te denken: de simpelste van alle simpele namen, echter allerminst passend bij een organisatie: ‘thuis. Jawel, met een kleine letter en een eenzame apostrof aan de voorkant.

Dikkepeerzagen

Op de achterzijde van het tijdschrift Onze Taal staan altijd grappige taaluitingen. Vorig jaar bijvoorbeeld deze van Marktplaats geplukte advertentie: ‘Bij deze bied ik 3 boormachines en 2 dikkepeerzagen aan.’
Lachwekkend natuurlijk, maar ons lachje is hooghartig. Feitelijk lachen we hier om een laaggeletterde. Iemand die waarschijnlijk uitstekend met boormachines en decoupeerzagen om kan gaan, maar niet goed raad weet met moeilijke woorden, vooral niet als ze praktisch ongewijzigd uit een vreemde taal overgenomen zijn.

Absurditeit neemt toe.

Er is wel iets gaande in de wereld, de onrust neemt toe. Begrijpelijk want ook de absurditeit neemt toe. Eerste voorbeeld - laten we maar dicht bij huis beginnen -: in Zuidoost-Brabant hebben gemeenten – dus gemeenteraden - het gepresteerd, om een deel van de mensen die zij vertegenwoordigen en die, net als anderen, belasting betalen, te discrimineren. Zij hebben namelijk glasvezelmaatschappijen toestemming gegeven, dat deel van hun bevolking dat niet in het centrum van de gemeente woont, een glasvezelaansluiting – en daarmee een pakket moderne digitale voorzieningen - te onthouden.

Jasmijn van VGZ weet het!

Vanmorgen moest ik even ziektekostenverzekeraar VGZ bellen. Dat viel niet mee. Eerst kreeg ik te horen: de wachttijd is 11 minuten. Toen ik het een kwartier later nog eens probeerde waren de 11 minuten gestegen tot 18. Er werd ook niet bij gezegd - wat ik hoopte - wanneer het waarschijnlijk minder druk zou zijn.
Dat vond ik te gortig en ik besloot daar via internet iets van te zeggen. Op de site van VGZ stond 'Jasmijn' uitnodigend te wachten: haar moest ik mijn vraag maar voorleggen. Zo gezegd zo gedaan. Ziehier mijn vraag en haar antwoord:

Immigratiewetten beletten samenwoning van gehuwden in Nederland

Toevallig zag ik 4 juni bij RTL4 het programma ‘Ik kan het niet alleen’. De inhoud, een maatschappelijk probleem, wordt als volgt omschreven: Frans Callenbach is vijf jaar geleden getrouwd met de Nigeriaanse Beauty. Beauty woonde bij haar familie in Nigeria toen mensenhandelaren haar benaderden. Ze zou in Nederland kunnen werken en daarmee geld verdienen voor haar familie. Wat Beauty niet wist, was dat de handelaren van plan waren haar in de prostitutie te laten werken. De reis zou 40.000 euro kosten, een schuld die Beauty tot op de dag van vandaag bij haar handelaren heeft openstaan. Eenmaal in Nederland komt Beauty in handen van de politie en wanneer zij in een asielzoekerscentrum zit, ontmoet zij Frans. De twee worden verliefd en trouwen. Een paar jaar later wordt hun zoontje geboren. Beauty is echter nog steeds illegaal in ons land. Ze heeft al diverse brieven gekregen die haar sommeren het land onmiddellijk te verlaten. Frans en Beauty leven elke dag in angst. Want wat moeten ze doen als Beauty op een dag écht terug zal moeten?
XML-feed