registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Ze proberen ons bij de neus te nemen.

Vrijdag 24/1 stond er in ons regionale dagblad een bericht van het UWV: ‘Sociale media in strijd tegen werkloosheid’. Ik vond het een merkwaardig bericht, getuigend van een merkwaardig optimisme. Even merkwaardig als wanneer iemand zou beweren dat meer koopzondagen tot meer aankopen zouden leiden.

Politie niet terughoudend genoeg?

Foto Rien Valk

Foto Rien Valk

Geen moment twijfel ik er aan, dat de Haagse politieagent die momenteel terechtstaat voor het vorig jaar doodschieten van een – bij nader inzien – ongewapende jongeman op Hollands Spoor, lijdt onder het feit dat zijn handelwijze zo’n fatale afloop kreeg. Hij wilde de jongeman namelijk niet doden, maar aanhouden, i.c. hem beletten weg te lopen.

De overheid als arrogante opvoeder

Minister Asscher wil zwaardere eisen gaan stellen aan peuterspeelzalen. Vanaf 2016 moeten zij voldoen aan dezelfde eisen als de 'gewone' kinderopvang. In zijn plan worden aan het personeel ook hogere kwaliteitseisen gesteld. Citaat: “Overal waar mensen kinderen onderbrengen moet aandacht zijn voor pedagogische kwaliteit en voor de ontwikkeling van kinderen.”

Privacyschending op internetfora?

Het wordt als groot nieuws gepresenteerd: NRC Handelsblad meldde zaterdag - en de radio- en tv-journaals namen het over - dat de AIVD inbreekt op internetfora en massaal gegevens verzamelt van degenen die daarop actief zijn. De Tweede Kamer is verontrust en eist opheldering. Het zal wel aan mij liggen, maar ik begrijp de heisa niet.

Frans Hoppenbrouwers, dichter van de Kempen

/~nieuws/pics/hrfst.jpg

Rond de millenniumwisseling hebben wij zowat een jaar lang intensief gecorrespondeerd over de gedichten die hij toen aan het schrijven was. Nu is hij vorige week overleden, Frans Hoppenbrouwers, een Kempische dichter in hart en nieren. De meest serieuze die ik ken. Vóór alles verbonden met de natuur, verliefd op de Dommel, de weilanden, de bomen en de planten van deze streek, waarvan hij de namen – in het Kempisch en het Latijn – en alle bijzonderheden kende.

Terug naar de eenverdiener

Het kabinet is, zoals bekend, het zorgbereik van de overheid flink aan het inkrimpen. Nu al kom je als bejaarde niet gemakkelijk een verzorgingshuis meer in en, als we er geen stokje voor steken, zullen de komende jaren veel verzorgingshuizen gesloten worden. Verzorging en verpleging zullen, tot je ongeveer op sterven na dood bent, grotendeels door familie, buren en bekenden geleverd moeten worden. De participatiesamenleving wordt een mantelzorgsamenleving.

Knock-out in Brabant

Gisteravond het tv-programma 'Knock-out in Brabant' gezien, over de rampzalige gevolgen van GHB-gebruik. Jongelui gaan er - sorry to say - door 'naar de klote'. Als u het niet gezien hebt, moet u een keer kiezen voor 'Uitzending gemist'.

Hoogleraar Baarsma over werken in deeltijd

Hoezeer ook hooggeleerden van de wereld vervreemd kunnen raken, viel mij weer eens op toen ik in de NRC van 9 november het interview las met de regelmatig aan de weg timmerende econoom Barbara Baarsma.

Kerkhofbloemen 9

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Vandaag, 2 november, is het Allerzielen. Daarom plaats ik nu - ten slotte - twee Zielgedichtjes in plaats van één. Het eerste schreef Gezelle voor een jonge vrouw, het tweede voor een moeder die – in de negentiende eeuw geen zeldzaamheid – in het kraambed stierf.

Kerkhofbloemen 8

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Het volgende Zielgedicht – nr. LXXI - van Guido Gezelle heeft betrekking op een soldaat en dateert van 16 november 1882. Wegens hun dapperheid noemt men soldaten helden, maar Gezelle memoreert dat er ook in het gewone leven mensen zijn die die naam verdienen.

Kerkhofbloemen 7

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Hieronder volgt Zielgedichtje nr. XLIX, door Guido Gezelle geschreven voor Felix A.J. Baron Bethune (12 Juni 1789-28 Sept. 1880), een notabele en politicus, die onder andere o.a. burgemeester van Kortrijk was geweest.
NB. Ik heb het gedicht taalkundig enigszins gemoderniseerd.

Zwarte Piet

We hebben weer eens gedoe over Zwarte Piet: die mag van enkelen niet zwart meer zijn.

Suggestie voor nieuwe poll: werkzondagen

Uit de laatste op DSE gehouden poll is wel duidelijk - 94 tegen 6 procent - dat de bezoekers van deze site de sluiting van de sociale werkplaatsen een abominabel plan vinden. Daar kan de politiek het mee doen!Nu een ander onderwerp. In Eindhoven is de wekelijkse koopzondag onlangs door de gemeenteraad goedgekeurd.

Postcodeloterij: twintig cent is te weinig.

Mijn vrouw houdt wel van een gokje en wil daarmee, na vele teleurstellingen, alsnog rijk worden. Ook ik houd wel van spannende gebeurtenissen. Dus kijken wij zondag ’s avonds, behalve tijdens reclames – dan zappen wij naar de Reünie van de KRO - regelmatig naar de Miljoenenjacht van de Postcodeloterij.

Te hoog spel met de Fyra

Al zowat een half jaar staan negen kostbare Italiaanse hogesnelheidstreinen, Fyra's, ergens op een Nederlands emplacement te roesten. NS heeft het contract met de producent, Ansaldo Breda, verbroken en zeven nog niet geleverde Fyra's afbesteld wegens geconstateerde ernstige gebreken. Ansaldo Breda is het met de beslissing van NS niet eens, heeft aangeboden de gebreken te repareren en inmiddels tegen de NS een rechtszaak aangespannen, met een schadeclaim van vele miljoenen.
XML-feed