registreren | inloggen
Gebruikersnaam Wachtwoord

Portal-blog van gouddelver

Kerkhofbloemen 7

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Hieronder volgt Zielgedichtje nr. XLIX, door Guido Gezelle geschreven voor Felix A.J. Baron Bethune (12 Juni 1789-28 Sept. 1880), een notabele en politicus, die onder andere o.a. burgemeester van Kortrijk was geweest.
NB. Ik heb het gedicht taalkundig enigszins gemoderniseerd.

Zwarte Piet

We hebben weer eens gedoe over Zwarte Piet: die mag van enkelen niet zwart meer zijn.

Suggestie voor nieuwe poll: werkzondagen

Uit de laatste op DSE gehouden poll is wel duidelijk - 94 tegen 6 procent - dat de bezoekers van deze site de sluiting van de sociale werkplaatsen een abominabel plan vinden. Daar kan de politiek het mee doen!Nu een ander onderwerp. In Eindhoven is de wekelijkse koopzondag onlangs door de gemeenteraad goedgekeurd.

Postcodeloterij: twintig cent is te weinig.

Mijn vrouw houdt wel van een gokje en wil daarmee, na vele teleurstellingen, alsnog rijk worden. Ook ik houd wel van spannende gebeurtenissen. Dus kijken wij zondag ’s avonds, behalve tijdens reclames – dan zappen wij naar de Reünie van de KRO - regelmatig naar de Miljoenenjacht van de Postcodeloterij.

Te hoog spel met de Fyra

Al zowat een half jaar staan negen kostbare Italiaanse hogesnelheidstreinen, Fyra's, ergens op een Nederlands emplacement te roesten. NS heeft het contract met de producent, Ansaldo Breda, verbroken en zeven nog niet geleverde Fyra's afbesteld wegens geconstateerde ernstige gebreken. Ansaldo Breda is het met de beslissing van NS niet eens, heeft aangeboden de gebreken te repareren en inmiddels tegen de NS een rechtszaak aangespannen, met een schadeclaim van vele miljoenen.

Kerkhofbloemen 6

Gezelle’s Zielgedichtje nr. XXVI voor B. uit 1874 bevat geen onbekende gedachte, maar is wel een originele verwoording daarvan.

Uit in Eindhoven

Vrijdag de dertiende heeft de naam, maar zondag de dertiende moet die misschien ook krijgen. En niet alleen omdat de Eindhovense marathon dit jaar in hondenweer gelopen moest worden.

Kerkhofbloemen 5

Guido Gezelle heeft in totaal 193 ‘zielgedichtjes’ geschreven in de periode 1852-1892. Ze werden afgedrukt op bidprentjes. Hij heeft er uitgebreide ‘Aantekeningen’ bij geschreven en het zelf als volgt geformuleerd: ‘De bovenstaande zielgedichtjes, op twee of drie naar, wierden gedrukt op doodbeeldekens, en uitgedeeld in de kerke, ter nagedachtenisse van gekende overledenen.’ Alle zielgedichtjes, alsmede de Aantekeningen zijn te lezen op de site van de Stichting Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (dbnl).

Kerkhofbloemen 4

Nog een ‘zielgedichtje’ van Guido Gezelle (1830-1899) voor een gestorven kind, aangeduid met de letters G.J.G.M., een meisje, dat blijkens de tekst nog een broertje had. Het kind wordt in de hemel welkom geheten door God, die daarna de bedroefde ouders troostend en mild vermanend toespreekt.

Kerkhofbloemen 3

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Ook nu nog sterft soms een kind. Een hartverscheurende gebeurtenis, zoals er vandaag een – ‘Het grote leven van kleine Jasper’ - in het ED beschreven staat. Maar in Guido Gezelle’s tijd, zo’n honderdvijftig jaar geleden, kwam het veel vaker voor. Voor wel tien kinderen heeft hij ‘Zielgedichtjes’ geschreven. Dit is er één van, nummer XLVII, geschreven in 1880 voor E.P.C. De spelling heb ik hier en daar gemoderniseerd.

Kerkhofbloemen 2

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

Het volgende 'Zielgedichtje' heeft Guido Gezelle geschreven voor Voor P.F.J.S., die leefde van 1755 tot 1858, die dus 103 jaar oud geworden was. Hij vergelijkt diens leeftijd met die van een gestorven kind.

Kerkhofbloemen

Foto: Rien Valk

Foto: Rien Valk

De herfst is begonnen en we stevenen af op Allerheiligen (1 nov.) en Allerzielen (2 nov.) Bovendien vullen de media onze dagen met nieuws en praatprogramma's over leeftijd, ouderdom, ouderenzorg, dementie, sterven en euthanasie. Misschien is het daarom een goede gedachte deze maand eens wat vergeten 'Kerkhofblommen' te plukken in de gelijknamige bundel van één van onze grootste dichters, Guido Gezelle.

Proefverlof voor de moordenaar van Fortuyn?

De weerzin die bij velen merkbaar is tegen het toekennen van proefverlof aan de moordenaar van Pim Fortuyn is het zoveelste bewijs van de kloof die er bestaat tussen de rechtsopvatting van de bevolking en die van de magistratuur. Het volk bezit niet de mildheid die de rechterlijke macht ten toon spreidt.

Duizend Duitse dorpen

Vanmorgen woedde er op Radio1 weer eens een hevige discussie over de Israëlische politiek. Aanleiding was het bezoek van de Israëlische president, Shimon Peres, aan Nederland. Harry de Winter van 'Een Ander Joods Geluid' kritiseerde het Israëlische expansiebeleid, Harry van den Berg, onversneden Israëlfan, verdedigde het. De vraag was: kan er in het Midden-Oosten vrede komen bij de huidige politiek van Israël?

Rutte wil terug naar de achterkamertjes - Tweede Kamer als kletspodium

Op dit moment - donderdagmiddag 26 sept. - zendt Ned 1 de Algemene Beschouwingen uit. Karakteristiek: enkele oppositiepartijen - D66, CDA - eisen bepaalde aanpassingen in het regeringsbeleid om het kabinet te kunnen steunen, Rutte doet echter geen enkele concrete concessie maar zegt dat over diverse onderdelen 'te praten valt'.
In feite zegt hij daarmee naar de achterkamertjes terug te willen en maakt hij het parlement tot een podium waar alleen lege woorden gewisseld worden.
XML-feed